Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Spolu s Návštěvníky a Křečkem v noční košili tvoří Létající Čestmír zlatou trojici výborných komediálních sci-fi seriálů z osmdesátých let. I když musím podotknout, že je z této trojice nejslabší. Je trochu více dětský, není tak trikově promakaný (létající figuríny a nezakrytá lanka, na nichž visí herci, ten dojem trochu kazí), připadá mi jaksi naivnější, méně humornější a rozhodně má nejnesnesitelnější úvodní melodii včetně úchylného zpěvu Michala Davida :-). Mimo to ale nabízí vynikající výkony V. Menšíka, J. Bohdalové, P. Nárožného a mladičkou Ivanu Andrlovou (pro mě hereckou perlu tehdejší doby), která minimálně v prvním díle (ne-li i v dalších) nenosí podprsenku :-) ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Když se po letech dívám jinýma očima, hrozně by mě zajímalo, jak by tento seriál přijali např. v USA, nebo prostě v úplně odlišném kulturním prostředí. Místy zajímavé spíše jako sociologická sonda. EDIT: Je stupňující se totalita vyvolaná Blechovic rodinou nenápadnou paralelou k době vzniku? (Ovládnutí novin, špiclování, protislužbičky, nucený vyhazov Čestmírovy rodiny z práce i bytu... ?) Pokud ano, pak poselstvím seriálu je, že totalitní společnosti zničí všechno, co je pro lidstvo užitečné :) (Teda až na létací kytku, která jako jediná přežila.) ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Létající Čestmír létá tam a zpět. Nám na zemi zbývá jen mu závidět. Stotisíckrát o tom snil každý z nás a pak se stal dospělým, jak šel čas, o létání nemá zdání. Létající Čestmír létá tam a zpět. Já ho podezřívám, že zná jiný svět. Svět zázračných možností dětských řas a za pár chvil proletí kolem nás znenadání, znenadání... Létající Čestmír. ()

Hadush 

všechny recenze uživatele

Prostě nemůůůůžu dát míň než pět, skoro se mi chce požádat o vyjímečnou šestou hvězdičku! No dobře no...nostalgie...krásná vzpomínka na dětství, kdy sem si střihla svojí ŽIVOTNÍ - tj. jedinou roli:) v komparsu a v kostýmu "kytky" rozdávající čarovná semínka sem o přestávkách s ostatníma zlobila a poslouchala vyprávění Vladimíra Menšíka.... A kdybych měla zkusit objektivně...příjemná rodinná podívaná...s pohledem na dnešní produkci mi takový seriály chyběj...všichni se maj vlastně rádi, padouch je jasnej od první chvíle a dobro zvítězí....:) ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to neměl rád, hlavně ta titulní píseň Michala Davida budila prepubertální rebelství. Když jsem to zkouknul teď, po 40 letech, vidím to celé mnohem mírněji. Nejvíc mě překvapilo, jak snesitelná a celkově OK je hlavní trojice dětských herců. Taky dneska ostřeji vidím, že svět dospělých na pozadí dětského příběhu je docela temný, plný oportunistů, úzkosti a stresu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek o mnoho let později pro časopis Premiere v žertu "vzpomínali" (těžko říct, komu z nich slova patří): "Dětí, které umějí létat, je poměrně málo, nicméně existují. A je smutnou skutečností, že jsou přehlíženy a odsouvány na okraj společnosti. Nikdo si jich nevšímá, nikdo o nich nemluví, občas nějaký nezodpovědný myslivec - spíš z neznalosti než ze zlého úmyslu - takové dítě dokonce sestřelí. Chtěli jsme přispět k nápravě této neradostné situace a doufáme, že se nám to aspoň trochu podařilo." (NIRO)
  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)
  • Městečko v seriálu se jmenovalo Motýlkovice. (M.B)

Reklama

Reklama