Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

salalala 

všechny recenze uživatele

Trochu neprávem zapomenutý počin doplácí na to, že je prezentován jako detektivka, ve výsledku ale jde o psychologické drama. Sean Penn rozhodně nikam nespěchá a je schopen vymyslet a zrealizovat fenomenální scénu, která funguje jen obrazem (sdělení rodičům, že dcera zemřela, kdy není slyšet vůbec nic, ale je tu úplně všechno; moment, kdy se malá holčička setkává s pravděpodobným pachatelem a divák vše sleduje skrz okno) a celkově výborně pracuje s postavami a s atmosférou, která je celou dobu tajemná a posmutnělá. Na druhou stranu ale volí opravdu extrémně pomalé tempo a záběrů na rybařícího hlavního hrdinu je přece jen až moc a celkově celá pasáž s přesunem do jiného města je dost zdlouhavá a vzhledem k tomu, že se v ní toho tolik neděje, až úmorná. Jack Nicholson v hlavní roli je perfektní a naprosto civilní, což je u něj trochu nezvyklé, jméno režiséra pak zajistilo přísun hvězdných účastníků i v těch nejmenších rolích (z těch asi nejvíce vyčnívá výborný Benicio Del Toro), což je moc fajn. Problémem je nicméně snaha o detektivní linii, která moc nefunguje a je lehce zbytečná, což je vidět v samotném závěru, který má k uspokojivému vysvětlení v rámci žánru hodně daleko a tím pádem malinko zklame. Kdyby The Pledge bylo psychologickým dramatem a rezignovalo na "masově" přijatelnější detektivní linii, bylo by hodnocení o hvězdičku lepší, takto to musí být za tři a 60 %. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Co jsem na csfd, pořád čtu všechny ty mladé lidi, jak mocinky moc nesnášejí americké happy endy, tu předvídatelnost, a kdesi cosi. A když pak tihle rozumbradové dostanou tenhle vynikající, naprosto nepředvídatelný a totálně anti-happy endový kousek, jak to dopadne? Je to v modrém. Tenhle film by měl být KLASIKA. Dlouho jsem tu za sebe měl čtyři hvězdičky. Ale teď, když jsem Přísahu s velkou chutí zhlédl po letech podruhé a uviděl tady tu spoušť, zdají se mi čtyři už přece jen trochu málo. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zkušený detektiv Jerry Black krátce před odchodem do důchodu slíbí zoufalé matce brutálně zavražděné osmileté holčičky, že vraha dopadne. Přísahu hodlá dodržet, i když jeho kolegové případ odloží, když vymámí přiznání z mentálně postiženého indiána. Je totiž přesvědčen, že vrah je stále na svobodě. Pustí se do pátrání na vlastní pěst, přestože však najde řadu stop a odhalí souvislost s dalšími dvěma podobnými případy, nechtějí mu už jeho kolegové pomáhat. Proto se Jerry rozhodne vraha dopadnout sám a odmítá si připustit, že se jeho snaha stává posedlostí, která začíná ohrožovat nejen jeho budoucnost, ale také veškeré vztahy. A když něco Jack Nicholson slíbí, tak to také dodrží a půjde po vrahovi v působivém, psychologicky laděném thrilleru s buldočí zarputilostí. A je jen dobře, že to není předvídatelné pátrání a nedopadne tak, jak by divák čekal. 80% ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je jeden z nejlepších současných Hollywoodských herců a taktéž slibný režisér, který se zatím ani jednou neobsadil do svých režírovaných snímků, jak to bývá zvykem u točících režisérů, kteří jsou zároveň herci. Za to můžeme vidět, že si již podruhé vybral do titulní role svého snímku starého dobrého barda a šviháka Jacka Nicholsona. Tento film, který je remakem černobílého filmu Stalo se za bílého dne z roku 1958 a taktéž ještě jednou zfilmovaného v roce 1997 si vzal na paškál již zmiňovaný Sean Penn, který se snažil vykreslit příběh brutální vraždy malé holčičky, kterou začne vyšetřovat kriminalista Jerry Black v den jeho poslední služby u policejních složek. Setká se s matkou zavražděné dívenky a dá jí slib, že jejího vraha najde, což asi neměl dělat, když je to jeho poslední den v práci. Štěstí se na něj usměje a ještě v ten den zatknou indiána, kterej se k činu dobrovolně přizná. A my bystřejší diváci detektivek víme, že za všechno vždycky můžou indiáni. Takže by to mohlo po tomto excesu po půl hodině všechno skončit a všichni diváci by vesele mohli odejít z kina. Ale chyba lávky, protřelý bývalý detektiv Jerry Black, kterému to na penzi přemýšlí líp než v mládí, což jsem si všiml u vícero detektivů literárního a filmového světa. Pro příklad uvedu Hercula Poirota. Abych dokončil myšlenku, tak jsem chtěl napsat, že náš hrdina v důchodu není spokojený s výsledkem jeho posledního případu a tak se v tom začne šťourat, protože se v důchodu nudí jako většina důchodců a tak se dokonce přestěhuje mezi vidláky a sžívá se s místní komunitou, kde se tento brutální čin stal. Většina důchodců si pořídí zahrádku a hrabou se v zemi, néé náš starý hranostaj si koupí benzínku na romantickém místě zdejších hor a sblíží se s matkou zavražděné, kde přijde na plán, jak přilákat a posléze dostat pravého pachatele. Za krásné prostředí kanadských hor a působivý skoro až komorní kriminální příběh dávám 80%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Před dlouhými lety dávali v televizi Vajdovu černobílou klasiku "Stalo se za bílého dne", podle které Penn stvořil svůj remake a evidentně posunul celý příběh do jiné roviny, protože Vajdův film je drsný thriller. Kdyby došlo na srovnání, Pennův film by prohrál K.O., ale jeho poctivou filmařinu, která se neohlíží na komerční efekt,je nutno v dnešní době ocenit. Sean Penn totiž dokazuje, že je nejenom skvělý herec, ale i režisér. Jeho režie je citlivá a nápaditá. Příběh má možná až příliš pozvolné tempo, ale o to víc potom v kontrastu vynikne těch pár momentů, kdy člověku naskočí husí kůže. Náladu snímku přesně dokresluje působivě melancholická hudba, která mi svou náladou připomněla soundtrack k Raimiho The Gift.O skvělém Nicholsonovi nemá smysl se rozepisovat. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Pomeranče a pomerančová šťáva zde mají stejný význam jako v trilogii Kmotr - tedy značí blížící se smrt. (HappySmile)
  • Loď, na které postava Jacka Nicholsona rybaří, se jmenuje "Sweet Lorraine" - Lorraine je jméno Nicholsonovy sestry a dcery (kterou má s Rebeccou Brousard). (HappySmile)

Reklama

Reklama