Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, koulovačky, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhoval Myšák, jehož otec se stal předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhl na svou stranu, zejména díky tomu, že může kluky vozit na koních, které mu táta občas půjčoval. Hrdý Zrzek raději z party odešel než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstala pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. A zatímco Zrzek konečně chytil havrana, Myšák, který se ke koním chová laskavěji než ke kamarádům, má starosti se svou oblíbenou klisnou Sylvou, která čeká hříbátko. Stav Sylvy se totiž zhoršil natolik, že musela být utracena a Myšákovi se jen tak tak podařilo zachránit alespoň její hříbě, když otci slíbí, že se o něj bude starat. A právě tohle neštěstí nakonec kluky usmíří. Myšák spí s hříbátkem ve stáji, krmí ho, zahřívá a je to právě Zrzek, kdo mu s tím pomáhá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Věra Plívová-Šimková natočila během své tvůrčí dráhy dva opravdu kvalitní filmy, a to Pány kluky a Krakonoše a lyžníky. Lišáci patří spíš k průměru, který ale ze vzpomínek vytahuje pěkný soundtrack. Vzpomínám si, že Liškova hudba z tohoto filmu se kdysi objevila i ve znělce Televizních novin. Je i zajímavé vidět filmové začátky dnešní mediální celebrity Honzy Krause. Místy by to chtělo v případě scén dětských radovánek použít nůžky a některé klukovské rvačky jsou i trošku nepřehledné. Celkový dojem (s nádechem nostalgie): 60 %. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou všechny současné "rodinné filmy". "Lišáci" mají skvělou kameru, hudbu i režii. Dětští herci nejen, že skáčou ze střechy na střechu, či jezdí na koních, oni se navíc za nimi nechávají tahat na lyžích! Kdo by se nechtěl octnout v tom příběhu o dětském pošťuchování, lstích i přátelštví? Jednu hvězdičku ovšem strhávám, protože se mi tento film dřív, z neznámých důvodů, nelíbil. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dětský film, který vlastně není moc dětský. Tedy ne že by v něm nebyly radosti dětského života. Ale děti jsou tu docela často konfrontovány s vážnými situacemi, nežijí v době všeobecného dostatku, a poměrně brzo zjišťují co je život a práce. O to víc ty radosti znamenají. Věra Plívová - Šimková pro mě patří k vůbec nejlepším tvůrcům dětských filmů, jestli není rovnou nejlepší. A upřímně Krause jsem si nikdy v dospělosti neoblíbil, pro mě tohle dění pod Šibeničákem zůstává dodneška jeho nejlepší, ba životní role :) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mne utkveli z tvorby pani režisérky v pamäti hlavne jej porevolučné, teda posledné filmy, napr. Kruh, Artuš a Dámě kord nesluší. LMaŠ ma trošku odradzoval tým, že je čiernobiely. Podľa počtu vydaní na DVD, či TV repríz som si myslel, že ide o kultový film, a preto ma zaskočilo, že neexistuje kolorovaná verzia. Ukázalo sa, že je to len nuda s nevyužitým potenciálom. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Filmem jsem proplul v dopoledním polospánku během vánočního bezčasí, takže snímek jako takový nemohu hodnotit, přeci jen oči jsem měl více zavřené než otevřené... Ovšem hudbu Zdeňka Lišky nešlo nevnímat (a že je jí v tomto snímku požehnaně!), díky ní dávám filmu, který jsem neviděl, ale slyšel, plný počet a řadím ho k jedněm z největších hudebních zážitků za uplynulý rok. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Režisérka Věra Pivodová-Šimková do filmu obsadila i svoje vlastní děti. Dcera Kateřina ztvárnila postavu Marušky, syn Tomáš si zahrál "Malého". Ani jeden se pak dále herectví nevěnoval. (Zdroj: AHA)
  • Čtyři roky po premiéře filmu režisérka Věra Plívová-Šimková přepsala filmovou povídku do literární podoby a stejnojmenná kniha vyšla pro děti ve vydavatelství Albatros. (sator)
  • Filmovalo se v obci Křižlice. (M.B)

Reklama

Reklama