Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Film který každý viděl stokrát, tak nemá význam na to koukat znova když to zas jednou dávají v TV. Jenže pak se do toho zakoukáte a vidíte to po 101. Není to jen herecký koncert Dustina Hoffmana, je to celé dokonalé. Je to jeden z etalonů hollywoodské komedie pro mainstreamové publikum. Produkce: Columbia Pictures Corporation ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Mám strach, že se za to budeš smažit v pekle." "Já na peklo nevěřím, věřím jedině na nezaměstnanost." Inteligentní komedie vysoké úrovně (Dorothin coming out mě dohnal až k slzám smíchu), skvělí herci v hlavních i vedlejších rolích, k tomu osmdesátková hudba, zkrátka klasika, na kterou se vždy ráda podívám. Co se ale týče převlekové tematiky, "Mrs. Doubtfire" bude mému srdci vždycky bližší. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dorothy Michaelsová je slavnou seriálovou herečkou, ale jako každá hvězda má svoje pečlivě skrývané chyby. Například se musí každý den tajně holit, chodit na vysokých podpadcích se naučila teprve nedávno a v přítomnosti své kolegyně Julie musí skrývat ztopoření něčeho, co by mezi jejíma nohama rozhodně nemělo být. Dorothy je totiž tak trochu chlap, kterého k transvestitismu nepřivedla vášnivá touha po nošení ženských šatů, ale obyčejný prázdný žaludek nezaměstnaného herce. Přestože mi nepřipadá příliš vtipné převléknout chlapa do ženských šatů, tak v tomto případě mne to ještě bavilo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale pri opakovanom zhliadnutí tejto klasickej prezliekacej komédie musím ísť o hviezdičku nižšie. Naďalej považujem Tootsie za výborný zábavný film s famóznym výkonom Dustina Hoffmana a jeho maskérov, ale tentoraz mi už prekážali napr. nevýrazné a príliš americké dialógy s Jessicou Lange. V každom prípade je to film, ktorý spoločne s Niekto to rád horúce bude ešte dlho zabávať svojich divákov. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předem musím říct, že tyhle převlíkací komedie fakt nemám rád, často mi přijdou trapné a ani se mi nelíbilo Někdo to rád horké, takže jsem od Tootsie nečekal nic dobrého a kdybych to neměl v plánu už asi 8 let a 3 roky stažené, tak bych se na to nejspíš nikdy nepodíval. Výsledek je ale pro mě příjemným překvapením. On ten humor naštěstí nestojí jen na tom, že se chlap převlíká za ženskou, ale i na kritice soap oper a "herců" v nich, kteří by bez čtecího zařízení nedokázali zahrát nic. A těch témat je tam víc a dost tahají nahoru vše trapné, co stojí právě jen na tom převlíkání. Sice stále nedokážu uvěřit, že to točil Sydney Pollack, ale má to chytrý scénář a vedení, skvělé herecké výkony, dokonce i nějakou atmosféru a romantické to začne naštěstí být až v poslední čtvrtině, za což jsem rád, protože mě ty tuctové romantické zápletky prostě neberou, i když jsou součástí komedie. Ta poslední čtvrtina mi přijde nejslabší, ale i přesto jsem se u toho dokázal celou dobu bavit a nenudit. Není zde sice vše dokonale dotažené (třeba dějová linka s Jeffovou divadelní hrou), ale určitě je to povedené natolik, abych tomu aspoň slabé čtyři dal. Asi bych ani neměl problém si to někdy pustit znova a to je u tohohle subžánru co říct. Vlastně si i říkám, že lépe vypadat už ani nemůže... Slabé 4* ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman se v dámském kostýmu vypravil na třídní schůzky svých dětí jako jejich tetička - nikdo ho nepoznal. (Sonnery)
  • Režisér Sydney Pollack sa počas natáčania tak často hádal s Dustinom Hoffmanom (Michael/Dorothy), že po tomto filme s ním odmietol spolupracovať. (Raccoon.city)
  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)

Reklama

Reklama