Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se jedná o úplné popření skutečného fungování soudních přelíčení v USA, ostatně kromě Pacinovy " ...a spravedlnost pro všechny" jsme se "reálného" soudního filmu zatím nedočkali, uběhne těchto 160 minut jako voda. A podobně dramatické představení se také jen nevidí. Skvěle odlehčený scénář s několika takřka rovnocennými vrcholy a osobitými a inteligentními postavami. A pak ta tehdejší skandálnost! Např. řeči o kalhotkách, které se stejně podobají spíše kraťasům. Vytknout by se možná dala logická a důkazní prázdnota obhajoby, ale nechci spoilerovat. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Skvělé soudní drama, které začíná dobře, dobře pokračuje, zbytečně se nezastavuje ani nerozpitvává jednotlivé scény a u soudu se film mnohdy mění v komedii se všemi svými pichlavými poznámkami advokáta Bieglera. Jen ten konec byl zklamáním. Režisér celou dobu budí dojem, že má v rukávu schované nějaký překvapující zvrat, který nakonec bohužel nepřijde. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Výborný, i když asi o malinko delší, než by bylo potřeba. Dvě nejlepsi věci jsou, že divák je tu vlastně v roli porotce, nemá ani o kousek víc indicií než oni. Otázka není, zda to udělal (samozřejmě udělal), ale v jakém duševním stavu. Co se týče mne, já bych mu dal "murder in the first degree"... Jeho vdova by si myslim už i bez něj poradila. Od filmu z 50 let člověk čeká, že to bude trochu prkenné, bude se to vyhýbat zmínkám o sexu a nebude to moc vtipné... No a pravý opak je pravdou, zejména dialogy se soudcem jsou naprosto super, stejně tak ty s vojákovou poněkud frivolní ženou. Dneska by tohle už nešlo natočit ani omylem. Celá ta právnická amorálnost a vtipný cynizmus, ale i pohled na ženu, která "si o to říkala" a absence cernošských hlavních postav (jsou tam jen tři jako hudebníci v klubu). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mám dojem, že jsem v minulosti Jamese Stewarta trochu pomlouvala, že kvůli tomu, že je vždycky takový naivní a fanatický, preferuji jiné herce jeho doby. Tady si u mě tedy ale parádně napravil reputaci, prvně protože vůbec souhlasil s účastí v tomto filmu, a za druhé jak nechal Premingera svou naivitu a fanatismus využít takovým způsobem..., inu chef's kiss. Celý film jsem obdivovala fantastickou sbírka fantastických postav fantasticky zahraných - sekretářka, poručík, soudce, státní zástupce a další, a asi teď miluji George C. Scotta. Ale film dělá opravdu výjimečným klinická soustředěnost a cílevědomost pana režiséra. ♥ P. S.: A nesmím zapomenout zmínit Duka Ellingtona! ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vyborne oldschool drama ze soudni sine. Na svou dobu se jednalo pomerne o unikat, jednak velmi odlisnou atmosferou, kterou ma na svedomi Duke Ellington (ktery si ve filmu strihnul cameo) s jeho jazzovym soundtrackem a take je film na tehdejsi pomery nezvykle explicitni. V oldschool cernobilych filmech jsme zvykli na urcitou uroven politicke korektnosti a elegance, kdyz jindy 100% decentni James Stewart zacne rozebirat znasilneni a strilet terminy jako sperma, samozrejme to vyvola vlnu pozdvizeni. Otec Jamese Stewarta byl filmem dokonce tak pobouren, ze ho bojkotoval. Svym zpusobem je tak Anatomy of a Murder nadcasova zalezitost, protoze neco podobneho je dnes jiz bezna praxe. 8/10 ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)
  • Film je podle knižního bestselleru z roku 1958, jehož autorem je Robert Traven, což je pseudonym michiganského soudce, který tvrdil, že příběh je smyšlený, přestože podrobnosti v románu připomínají skutečnou vraždu z roku 1952 v Michiganu. (Zetwenka)
  • Film je podľa Amerického Filmového Inštitútu 7. v rebríčku 10 Najlepších drám zo súdnych siení. (fishki)

Reklama

Reklama