Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sražte ikony k zemi! Pramálo mě zajímá, že LAURA dle některých kritiků patří mezi nejlepší noir snímky. Ano, atmosféra je k nakousnutí - hodně tabákového dýmu, temné ladění, stíny, neustávající déšť. Bohužel dějově Premingerův film neobstojí ani jako průměrná detektivka, dialogy jsou banální a závěrečné rozřešení je tak neskutečně triviální, že se nabízí už od samotného začátku. Jedno z největších zklamání na letošní LFŠ. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Vynikající film-noir, který je uhlazený a zároveň dekadentní - stejně jako jeho postavy. Téměř celou dobu nenechá diváka klidného, kdože je vrah. Pravda, dějové zvraty i samotné rozuzlení můžou někomu připadat jako prachobyčejné detektivka, všechny možné výtky ale vynahrazuje stylistická vytříbenost, perfektně napsané postavy, bezchybní herci a hlavně dialogy plné kouzelného cynismu. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ve vlastním bytě byla brutálně zavražděna mladá, krásná žena. Vyšetřování případu se ujímá detektiv McPherson, který svým cynismem dokonale hutní atmosféru, už tak dost napjatou. Postupně odhaluje lháře, jednoho po druhém, zjišťuje skutečnou totožnost oběti a dává nahlédnout do minulosti půvabné krásky. Výborná detektivka, skvěle natočená, výtečná hudba. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Kruci, to jsem nevěděla, že Vincent Price hrával za mlada vysoké hloupé mužně slabošské krasavce, a ani by mě nenapadlo, že se na to bude tak skvěle hodit. Hodně příjemný film, je velmi lehké prostě poslouchat charismatické a přesné herce, jít s nimi, kamkoliv se pohnou a zapomenout, kolik času už doopravdy uplynulo. Jako největší klad vidím hlavně to, že jsou všichni krásně civilní, nepřehrávají, nesnaží se vytvářet drámo, díky tomu je můj výsledný dojem hodně "moderní" a nadčasový. Konkrétně třeba Clifton Webb je úplně skvělý, jeho perfektně odstupňovaná, nenápadná a vlastně jenom vnitřní proměna je pastvou pro oči, ale to platí o všech pěti hlavních hercích, moc dobrý koncert. Judith Anderson je tam například jenom chvíli, ale i tak je báječná. K mé dokonalé spokojenosti chybí jenom to, aby se Mark McPherson na konci do bytu vrátil o minutu později, ale to už by byl takový trochu rozmazlený požadavek. Ale panečku, to by bylo něco. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

"Laura" se vyskytuje snad ve všech seznamech klasických filmů noir. Přesto obsahuje řadu nenoirových prvků. Například je tu velký důraz na kriminální zápletku, na to, kdo a proč vraždil, což je u většiny noirů narozdíl od klasické detektivky spíš upozaděno. Detektiv je netradičně policajt (policie v noir filmech, to jsou většinou ti neschopní, zkorumpovaní a hlavně nedůležití) a navíc sympatický policajt (pravda, trochu příliš fixovaný na mrtvou Lauru). A happy end ?!? Dokonce i to expresionistické svícení ve filmu zdaleka nepřevládá. Skoro by se dalo říct, že "Laura" jsou vlastně dva filmy v jednom. Ve druhé půlce jde spíš o jakési "Hitchcockovské" melodrama (i když Hitchcockovy filmy také někdo řadí mezi noiry). Každopádně pro fanoušky noirů je tenhle film povinnost. Všichni čtyři hlavní herci jsou skvělí, pro Gene Tierney je její Laura asi životní rolí (mimochodem - na doporučení studia začala kouřit, aby jí trochu zhrubl její údajně příliš pisklavý hlas, což se sice podařilo, ale Gene zemřela v roce 1991na rozedmu plic :-(). Poznámka pro "Baraka" - asi jsi přehlédl, nebo spíš přeslechl, že v případě té vraždy jaksi nebylo možné podívat se oběti do obličeje... ()

Galerie (72)

Zajímavosti (12)

  • Portrét Laury (Gene Tierney) v jejím bytě je ve skutečnosti fotografie přemalovaná olejovou malbou. (IQ Tiqe)
  • Gene Tierney film původně nechtěla točit, ale nakonec musela kvůli smluvním závazkům. (IQ Tiqe)
  • Původně začal snímek točit režisér Rouben Mamoulian, vystřídal ho ale Otto Preminger, který zničil všechny do té doby natočené scény. (Epistemolog)

Reklama

Reklama