Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horolezecké životopisné romantické drama na pozadí druhé světové války se za všemi honěnými zajíci jen dýchavičně belhá. Kajakář Vávra relativně v pohodě (čert vem, že má pracky jak Carl Weathers), ale celé to působilo přirozeně asi jako čistota Joskova světlého svetru po měsících skrývání se ve skalách. Řemeslně podprůměrný, potenciálně silnou látkou mrhající film, který se navíc utápí ve zbytečných fabulacích a nesmyslech (např. extrémně rychle rostoucí Vlastino dítě). Poetické záběry Hruboskalska, kocour Vavřinec a holá hýždě madam Kerekes už celkový dojem nezachrání.. ()

Kelly2502 

všechny recenze uživatele

Dve hviezdy len preto, že u českých filmov ma už taká absencia deja a trojrozmerných postáv ani neprekvapuje. Trailer film prezentuje ako veľkolepé dielo, založené na skutočných udalostiach a prečo aj nie, samotný nápad znie zaujímavo, to by ale z neho muselo vyťažiť omnoho viac. Zaujímalo ma, ako sa bude vyvíjať vzťah Josku a Heindricha, aký dopad bude mať na neho odlúčenie od okolitého sveta, prečo vôbec nesúhlasil s režimom a ako prebiehal rozpad kamarátstva medzi Gerkem a oboma horolezcami, nakoľko oni 'okupantov' nenávideli a Gerke sa pri prvej príležitosti pridal k SS...hmm fuck it. Joska nenávidí okupantov, pretože sú to okupanti, Vlastu miluje pretože má pekné kozy a na môj vkus veľkú prdel a jeho ukrývanie sa v skalách pred režimom, za ktorý mu hrozilo popravenie? Nah...len ďalšie bežné dobrodružstvo. A ako sa mu podarilo tak dlho unikať pred gestapom? No...dvakrát do nich pri pokuse chytiť ho sotil a utiekol, raz dostal na držku no ušiel cez okno na záchode a...jo...ten poslednýkrát ho konečne odviedli. Kauzálna prepojenosť medzi jednotlivými scénami, ich dopad na...no v podstate čokoľvek je NUlová a to nie len s veľkým N ale aj veľkým U. Nemám už ani chuť film ďalej komentovať, pretože až na jednu scénu v čakárni u doktora, ktorá nejakým omylom dosiahla pocitu, že sa skutočne nachádzam v tej dobe plnej nejasnosti a strachu, a scény s popravou (sorry not sorry za spoilery, je to fakt grcka), ktorá však sama o sebe nedáva zmysel (netreba vysvetľovať prečo) a hneď na to skĺzne do neuveriteľného pathosu...až na tieto dve scény film nemá čo ponúknuť a ani tá Vica nevytasí kozy tak ako v iných filmoch čiže ani obhmatať varlata či náhodou nemám rakovinu som si nemohol. Nie len, že sú scény vizuálne až strašne klišovito ladené do žltkastej farby pripomínajúcej čítanie starých novín, ale zároveň sú strašne slabo zrežírované a nesústreďujú sa na to podstatné, dokonca ani v scéne, kde umiera hlavná postava? Nehovoriac o prvej a poslednej scéne zo súčasnosti, ktoré sa snažia navodiť akýsi feeling zo Saving Private Ryan ale ich patetičnosť a otrasné dialógy ich ubíjajú viac, než videoklipový vizuál. A to som sa ani nedostal k tomu, ako sú vo filme vykreslení nemci a radšej ani nebudem. Pochvalu si zaslúži hudba, ktorá v určitých momentoch dokázala navodiť aké také emócie, réžiou, hercami a vizuálom nedosiahnuté. ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

buď jsem viděla nějakou zkrácenou verzi, a nebo je uvedený trailer na jiný film. až na budaře hrají všichni děsně (a nejhorší je ta trapná úvodní dvojice která dabuje hůř než herci na audioknihu) a celý zbytek filmu se dá shrnout větou: "kampak kráčíš? nekráčím, normálně jdu...." jestliže jste navíc viděli v nedávné době anthropoid, je smrt ještě intenzivnější ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Vica Kerekes. Myslím si, že to rozhodně není taková hrůza na úrovni bezmála padesáti procent. Když k tomu ještě přičtu, že hlavní roli si střihl sportovec. Kolem sebe má krásnou Vicu a Jana Budaře v další odpudivé roli. Scénáristicky by se dalo leccos vylepšit, ale za mě slušný film. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento film z válečného období podle skutečných událostí je jedna velká nevyužitá příležitost. Dostat to na starost jiný režisér a obsadit to jinými herci, snad to mohlo dopadnou lépe...I když je otázkou, zda problém není už v literární předloze Josefa Urbana. Skutečný příběh českého horolezce Josefa Smítka a další postav filmu je totiž oproti tomu, co vypráví tento film, dost jiný. Zejména to platí u osudu postavy Vlasty Štáflové, která ve skutečnosti zahynula spolu se svým manželem při bombardování a ne až v Terezíně (z mého pohledu za dost divných okolností). Ten román jsem nečetl, každopádně scénář, který na základě této předlohy vznikl, je hodně děravý a plný nelogičností (setkání s filmaři, postava partyzána atd.). A herecky je to rovněž takové nevýrazné (i v případě filmového návratu Ondřeje Havelky). Ještě že se dá občas alespoň koukat na hezké záběry na krásné přírodní scenérie Českého ráje (případně Tater). I filmová hudba Radůzy (Radky Urbanové) není úplně špatná (dojde zde i na pro ni typickou tahací harmoniku). Asi i kvůli její krásné závěrečné písni dávám dvě hvězdičky, ale jinak je to spíše zklamání... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Vlasta Štáflová ve skutečnosti zahynula 14.2.1945 spolu se svým manželem při spojeneckém náletu na Prahu. (krubi)
  • Natáčelo se také ve východních Čechách v okolí Teplic nad Metují, v Adršpachu u jezírka, na cestě na Skály (Bischofstein) a na Liberecké radnici. Pár záběrů filmu vzniklo v Zubrnicích u Ústí nad Labem a v ústecké čtvrti Předlice. (rehami)
  • Automobil rodiny Friedelových nemá v žádném ze záběrů přední tabulku s poznávací značkou, což by v době Protektorátu bezpochyby nebylo tolerováno. (Martin_L)

Reklama

Reklama