Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Blbý to určitě není (hlavně technicky a herecky), ale, nemůžu si pomoct, na konci je z toho zase jen další předpisová vyprávěnka o strašidelných 50.letech.. To už ale jaksi všichni dávno víme a člověk si říká jestli by už pomalu nebylo na čase začít točit filmy o té době, které by vyprávěly příběhy komplexnější, hlubší, takové co by se dostaly pod tu prvoplánovou slupku dábelských stbáků, výslechů, odposlechů, udavačů atd... ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Disk to tomu před necelými 4 lety dělal masivní reklamu  a i když to myslel dobře, v podstatě podobně jako ČT, možná tomu udělal medvědí službu. Protože je to úplně jiné, než jsem si myslel. A taky mám po shlédnutí pocit, že hlavní hrdina vůbec nebyl gay a byl k tomu jen donucen okolnostmi. Vzpomněl jsem si na to kvůli diskuzi o TOP10 seriálech a v klidu to může žebříček atakovat. Je to prostě skvělý. A dejte tomu šanci. Rozhodně to není uslzené gay drama o tom, jak to měli menšiny v padesátkách těžší než zbytek společnosti. Je to hodně sebevědomá našlapaná pecka o třech dílech, která jde pořád dopředu a která mi představila na české poměry 2 naprosto nevídané věci:  (nepíšu nic k ději, ale i tak dávám do spoilerů) 1) Skvělý twist, který mne dokonale nachytal, protože jsem to už tak tak chtěl kritizovat2) Dokonalého antihrdinu.  Nic z toho jsem tu dlouho neviděl. A když se to srovná s filmovými Bratry Mašíny nebo seriálovým Králem Šumavy, tak je to úplně jindy. Skvělé! 9/10 ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jestli něco stále ještě celkem umíme,pak tyhle "dobová" (rozuměj z období komunismu) dramata a ani Herec není výjimka.Bohužel je tu tentokrát dost ale,které mi nedovolí hodnotit lépe,byť po dvou dílech jsem byl přesvědčen o solidních čtyřech hvězdách.Pak totiž přišel závěrečný a suverénně nejslabší díl.Ten nejen,že prakticky kompletně zazdil většinu postav a do té doby zajímavě rozjetých linek,jen proto aby nám nabídl snad nejméně uvěřitelný pokus o útěk za hranice ever,ale hlavně ukázal naplno,že Cinova postava (Cina jinak skvělý) je vlastně extrémně jednorozměrná a plochá a ač tu nejspíš byla snaha z něj udělat tragickou a rozpolcenou figuru,v závěru z toho vyšel jako extrémní svině,se ketrou se prostě nejde ztotožnit ani jí pochopit.A nejde to udělat nejen proto,že není úplně hezké co dělal a udělal,ale také proto že nám tvůrci nedali absolutně šanci to alespoň zkusit...60% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Řemeslně není co vytknout. Výprava je přesvědčivá. První díl, kdy postupně houstne atmosféra ,se zadírá pod kůži a divák doslova cítí stahující se děs nejšílenějších padesátých let. Pak však příběh pokračuje přímo modelovým vršením hrůz a tragédií, které dopadají na hlavní hrdiny. Podpořeno trapně návodnou dramatickou hudbou, která duní dlouho dopředu, aby divák pochopil, že teď fakt přichází drámo...  Pokud jsem někdy nechápala pojem „misery porn“, tahle minisérie mi ho vysvětlila dostatečně. Přestože se herci poctivě snaží a předvádějí, že hrát umí, ve druhém a třetím díle jsem se už vršení katastrof jen cynicky smála. Bylo toho přespříliš a mnohé pohnutky, hlavně ústředního hrdiny, mi zůstaly zahaleny mlhou. SHRNUTÍ: Esence padesátých let tak trochu v padesáti odstínech krvavě rudé. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Bebjaka nemusím, točí píčoviny. Toto našťastie nepísal a len režíroval. A nie zlé. Respektíve, robil čo mohol. To, že scenáristi fúkali prvú ligu a chceli sa zapáčiť širokému publiku, za to on nemohol. Dúfam. Veľa nezmyselných scén, záver vycucaný z prsta, bez opisu myšlienkových pochodov. Jasné, vstavili na wow efekt, ktorý ale nedorazil. Bez patričných reálilí to mladšej generácií príde ako špinavá doba, kde nikto nebol dobrý, každý bol pokrivený, niekto aj navonok, niekto len vo vnútri. To ale neodzrkadľuje realitu a dokonca aj pekne vyskladaná postava Cinu ( skvelý výkon, bukvičák jeden ) sa v trojke totálne zosype. Dá sa to však pozrieť a epizódka s Sdkfz 251 potešila. 3 z 5 ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Natáčelo se mj. v malém městě Hrochův Týnec ve východních Čechách na Chrudimsku (leží asi 11 km jihovýchodně od Pardubic). (jungewolf)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)
  • Jan Cina o své hlavní roli uvedl: „Byla to výzva, která mě zavedla do nových neprobádaných končin. Jako herce i jako člověka. Otázku, jak se dá připravit, jsem si kladl dlouho před natáčením a nevím, jestli jsem našel odpověď. Jsem typ, který často propadá pocitu, že se nepřipravil dost a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Postava Standy Láníka pro mě byla zatím skutečně nejkomplikovanějším setkáním. Zejména, co se morálních rozporů týče.“ (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama