Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto debilní konec. Chápu, že tvůrci chtěli rádoby šokovat, ale po celej seriál chyběly silnější emoce, větší zvraty etc. Takhle tam bylo akorát plno blbců, idiotů kterým stačilo otevřít hubu a řict co se děje, zbytečných linek a ještě horších postav. Nechápu, jak takovej průměrnej seriál může být tak vysoko. 3* a.k.a 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Seriál je typickou produkcí Netflixu pro celou rodinu. Žádné násilí kromě facky manželce neuvidíte. Producenti předpokládali, a správně, že běžný divák Netflixu nezná o Islámu nic jiného, než že jsou dva typy- ten špatný a ten dobrý. Ten špatný Evropany zabíjí a ten dobrý pomáhá Policii a chce se integrovat. Tato znalost vám k sledování zcela postačí, neboť jiné nároky na vás kladeny nebudou. Seriál je tak ukrutnou zjednodušeninou velice komplikovaných vztahů mezi lidmi i náboženstvími. Příběhy a charaktery jednotlivých postav jsou buď ploché anebo žádné. To, čím se severské filmy proslavily, to jest mrazivou atmoškou, prokreslením postav, skvěle a lidsky napsaným příběhem, to zde nenajdete. Možná jen v malých náznacích. Kalifát nabízí veliký potenciál dostat do evropských domovů spoustu informací o dané problematice, ale trestuhodně toho nevyužije. Soustředí se jen na slzyrvoucí jaksi odosobněný příběh jedné "špatné" a jedné "dobré" muslimské rodiny a to zcela bez naznačení příčin a souvislostí proč ti lidé jsou zrovna tam kde jsou. Příslušníci IS jsou degradováni na dezinformované chudáky, kteří jsou tam vlastně omylem, jelikož nepochopili zadání, nechali se vcucnout a přišli o jinak neodolatelnou paletu svobod, kterou nabízí pobyt na Západě. To je asi to nejsmutnější z celého tvůrčího zápalu, kterým nás tentokrát Netflix zahrnul. Tohle už hraničí až s propagandou a za to a ten zoufalý závěr snižuji ze tří hvězd na dvě. 50% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Netflix je zvláštní. Jeho produkce je naprosto nevyvážená. Na jednu stranu se snaží do svých seriálů zakomponovat jakoukoliv menšinu co jich jen na světě je až to nemenšinám leze krkem, na stranu druhou natočí takto odporný xenofobní seriál, který je naprosto netolerantní k ortodoxním muslimům tedy vyznavačům v současnosti jednoho nejmilitantnějších náboženství na světě. Muslim buď jsi a nebo ne. Není žádný umírněný muslim. Kdo si přečetl Korán to ví. Muslim musí nemuslimy obracet na víru v Alláha, nebo zabíjet. A jelikož tak to stojí v Koránu tak to je, protože měnit a interpretovat jej jinak nelze, jináč je z muslima heretik. A tak na rozdíl od Bible, která se v čase měnila i význam psaného textu tu máme středověkou nauku jak žít, podle níž dnes miliardy lidí tak jak byla tenkrát napsána fungují. Když si vyznávají své náboženství ve svých zemích je to v pořádku. Oni mají ale nařízeno Islám šířit. A toho se už bojím. ---  Že je seroš dobrý jsem tušil, ale že to dám na jeden zátah, to u mne moc seriálů nedokázalo. V komentářích už vše bylo v podstatě řečeno, takže tu nebudu opakovat po tisícíprvé tu samou věc. Zaráží mně ale něco jiného. Proč to točili právě Švédové? Zrovna jedna ze zemí, která je prosím s odpuštěním kvůli si zavlečení islámu totálně v prd*** a ztracená? To jsou nějaké předsmrtné sebereflexní záškuby ? Už teď tam jsou čtvrti, kam se nesmí, kam se bojí i policie. Stačí se podívat na videa pár dobrodruhů  na ytb jestli to už nesmázli v rámci cenzury. Já je viděl a nepřipadalo mi to podle nápisů v ulicích na obchodech a oblečení hlavně žen, že jsme u drsných Vikingů, ale někde v Bejrůtu. Hodní Švédové (spíše hloupí) si natahali do země takzvané uprchlíky před válkou, (tenkrát se ještě mladým mužům nesmělo říkat ekonomičtí migranti) a teď se diví. Nárůst kriminality jako blázen, bitky klanů mezi sebou, krevní msty, znásilňování, svatby nezletilých dívek atd... ... Prostě nádherně různorodá diverzifikovaná kvetoucí moderní evropská společnost. A kdo se ze starousedlíků co pamatují ještě ten svět před tím, kdy jim dcery mohly večer vycházet na procházky ozve, je pravičák, nácek, xenofob a je mu vysvětleno, že takhle na nové sousedy koukat nemůže. Ale ono nejde jen o výše psané, film se skvěle zaměřuje na to rakovinotvorné prorůstání  islámu (včetně toho militantního) mezi mladé muslimy nebo potomky přistěhovalců. Ti jsou frustrovaní, často dodržují tradice a zvyky svých domovských zemí a těm je snadné nabulíkovat ráj plný pannen. Poslední díly pravdakrapet kulhaly, zejména druhá záchrana a konec v Rakká, ale poslední díl to srovnal.  Islámský stát naštěstí padl a s ním mnoho jeho bojovníků snících o chalífátu, ale mnoho se jich ztratilo po světě... Co s tím nadělením co tam natrvalo mají budou v Belgii, Finsku, Švédsku, Německu, Holandsku, Francii, Dánsku a Anglii dělat nevím. Já jen vím, že to tady doma u nás nechci. Seriál stačil ! * * * * * ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

(Reakce na komentář) Snorlax: No jo, ten katolicismus, to je svinstvo. Ale co ten evangelismus? Ten nechával čarodějnice na pokoji? A víš, že v USA je to úplně to nejhlavnější náboženství? (54 % oproti ubohým katolickým 24%)? No a třeba takový judaismus bych nakonec taky nepodceňoval. Svědectví Starého zákona mluví jasnou řečí o vyvražděných městech, genocidách a hlavách na kůlech. Jenže... Žádné z výše zmíněných náboženství už zločiny proti lidskosti oficiálně jaksi dávno nepraktikuje. Na rozdíl tedy od Islámského státu. A proto je tenhle seriál o tom, o čem je. Ne že by byl jinak nějak ohromující. Ale pořád je to v současné konkurenci lehký nadprůměr s únosným počtem epizod. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevídané po mnoho stránkách. Civilní, přesné, vyvolávající pocity nasrání, bezmoci. I když je minimálně akční, dokáže být napínavé jako punčochy moji mladé. Po zhlédnutí máte chuť všechny Daeš magory zabalit do koberce, kde se modlej a nechat je od rána do večera bičovat a m***t bandou nadrženejch teplej velko***ákovitejch černochů, dokud jim ty sračky dočista ne********j z jejich extremisticko-muslimskejch p***lí... Za mě seriál roku. Hodně přes 90% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • V 17. minutě hlavní hrdinové večeří a rozhodnou se sledovat seriál Most (od r. 2011), který pochází ze stejné švédské produkce. (Brainstorm)
  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama