Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel půjčovny lodiček a převozník Ryba sídlí celý život v domku u řeky, která se často stává osudnou pro plavce i sebevrahy. Protože jsou však Rybovou zásluhou mnozí tonoucí zachráněni, stává se Ryba velmi populární osobností celého kraje. V okamžiku, kdy už se svérázný muž chystá oslavit svého stého zachráněného nešťastníka, dovídá se o připravované regulaci řeky, která jej připraví o práci. Regulaci má shodou okolností na starosti mladý inženýr Pánek, který se zamiloval do Rybovy dcery. Když se o tom Ryba doví, důkladně se opije v několika hospodách v nedalekém městečku. Zatím se v řece topí dlouho očekávaný stý nešťastník. Jeho zachráncem se stane právě inženýr Pánek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější ze všech řemesel, má převozník u vesel... Doba byla nanejvýš zlá, důvodů k radosti čím dál méně a zdálo se, že vystrašený národ upadl do naprosté agonie. Z té jej měl pozvednout, jako už mnohokrát předtím i potom, milovaný král komiků Vlasta Burian. Jeho převozník a zachránce tonoucích, otec sličné dcerulinky a podivín každým coulem, svádí (marný) zápas o svou řeku, o zdroj obživy i potěšení, hledajíc při svém neúspěšném tažení proti poslům zkázy spásu v nedaleké hospůdce a skleničce něčeho ostřejšího. Obviňovat Slavínského a de facto i Buriana z jakékoli kolaborace by bylo ovšem nanejvýš troufalé, už proto, že scénář staví na zcela jiných principech, s nimiž politika neměla a nemá nic společného. Z historického hlediska se zajímavým a svým způsobem i kuriózním jeví herecké obsazení, v němž nalézáme budoucí operní pěvkyni, vynikající interpretku janáčkovského repertoáru, Marii Štrosovou-Steinerovou, pozdějšího komunistického podržtašku Petra Víta-Vejražku a také Annu Letenskou, jednu z fatálních obětí heydrichiády. Mizerná doba a ještě mizernější život, který ale navzdory svým tragickým okamžikům poskytoval alespoň v biografech jakýsi mlžný opar bezstarostné zábavy a zapomění, vděčnou posilující vzpruhu do dalších dní, zdobených jasně červenými plakáty se jmény popravených. Název Slavínského filmové veselohry bezděčně ilustruje dobu, v níž vznikl. Protektorát na suchu. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Komedie, při které se člověk ani jednou nezasměje... evidentně se tedy jedná se o velmi pokrokový kousek, který předběhl svou dobu cca o 10 let. Burian prokázal, že ani vážnější role mu nedělá problém, působí v ní velice přirozeně. Jeho převozník je jenom zdánlivě zpátečnický, z dnešního pohledu se jedná o člověka s vrcholně moderními názory, neboť jak známo, regulace povodním nezabrání, naopak zhoršuje jejich dopad. Nejen proto mi ho bylo trochu líto, dále jsem v něm viděl další oběť toho, že Bůh obdařil člověka deseti prsty. Kdybychom jich měli jen devět, postavili by Burianovi pomníček už po 81. zachráněném a nemusel se tolik vztekat. Narozdíl od Buriana Vejražka opět dokázal, že se svým fyzickým fondem (zejména tedy gezichtem) nemůže uvěřitelně zahrát žádnou o chlup kladnější postavu než je ďábel, nacista nebo kapitalistický vykořisťovatel. A jak mám rád Trégla, ukázalo se, že na kvalitě scénáře doopravdy hodně záleží. Zatímco v jiných filmech je jeho typické přehrávání velice legrační, tady se zvrhlo v nepříjemné blábolení a vzteklé gestikulování ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Nudný a místy i trapný film, váhal jsem mezi jednou až dvěmi hvězdičkami. S určitým zadostiučiněním jsem zvolil alespoň vyšší hodnocení, zejména kvůli těžké době ve které byl film natočen. Brrr, to byl snad nejhorší rok naší historie :-( Pro Zloděje kol: Myslím, že se točilo na Vltavě - v blízkosti Orlíku, nikoli tedy na Sázavě. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s excelentním Vlastou Burianem. Méně známý, ale o to lepší. Krásná komedie s příjemnou zápletkou a výteční herci (Marvan samozřejmě neschází). Ryba na suchu je zárukou kvalitní zábavy, navíc s moc hezkou atmosférou. Co se týče Burianovy filmografie, tenhle film je v ní rozhodně jedním z nejlepších. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V dobách hrůzné války se natočil takovýto velmi příjemný film ze světa, kde jsou sice všichni ješitní,, ale hodní, vzájemně se k sobě hezky chovají, jsou schopni dělat ústupky a odpouštět si až nakonec všechno dobře dopadne. Je to sice naivní snímek, ale dokáže pěkně zahřát na duši. Lidi musel v hrůzné válečné době potěšit a povzbudit. I mě po semdesáti sedmi letech udělal radost. Navíc Vlasta Burian podává jeden ze svých nejcivilnějších výkonů. Hraje umírněne a moc pěkně. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se také v Praze Karlíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Mimo ateliéry se natáčelo v Bechyni a Černošicích. (John Dunbar)

Reklama

Reklama