Reklama

Reklama

1941

  • USA 1941
Trailer

Bláznivý komediální velkofilm režiséra Stevena Spielberga byl nominován na tři Ceny Akademie. Okázalé a efektní scény společně s herci světové extratřídy jsou hlavními přednostmi snímku, který se odehrává v Los Angeles jen několik dní po útoku na Pearl Harbor, kdy strach z japonské invaze uvrhl město do stavu Pandemonia – totálního chaosu. Změť zmatených postav pobíhá po Hollywoodu – rozčilení vojáci, horliví obchodníci, uplakané dívky i hádaví nacisté – a všichni dohromady tvoří sladký nákyp plný vtipu, ve kterém si navíc Spielberg dovolil zparodovat i úvodní záběry ze svého vlastního filmu Čelisti. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Han22 

všechny recenze uživatele

1941 jsem kdysi viděl tuším v televizi, když jsem projížděl Spielbergovy filmy, dokonce ho tu ohodnotil 4*. Po prvních pár minutách jsem se děsil co to proboha je. K L.A. se blíží japonská ponorka, kolují zvěsti o letadlech a všichni začínají šílet. Je to naprosto pošahaný humor (nahá holka na periskopu ponorky, někdo pětkrát spadne z křídla letadla). Jenže! Spielberg to natočil s takovou vervou, energií a nadšením, že to po chvíli strhlo i mě a smál jsem se od začátku do konce. Ani na chvíli se to nezastaví, vše probíhá v šíleném tempu, neustále někdo křičí, běhá, mlátí se, padá, něco se demoluje. K tomu obrovské množství herců hrající naprosto šílené postavičky - táta od rodiny s protiletadlovým kanonem, šílený pilot, milostný čtyřúhelník či ženská která se vzruší jen v letadle. Tank v ulicích, postupná destrukce domu na pobřeží, kutálející se horské kolo. A jen tak mimochodem úžasná pestrobarevná výprava nočního L.A. 40. let s perfektními davovými/tanečními scénami a leteckým soubojem v ulicích. Jsou v tom cítit osmdesátky a přitom se to blíží groteskám. Brooks či Žhavé výstřely to nejsou, ale na to že Spielberg točí něco úplně jiného parádní zábava. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět je super. Američané byli po Pearl Harboru paranoidní a viděli Japonce všude, takže nepochybuji o tom, že o absurdní situace a hlášení nemohla být nouze. No a kdyby se japonská ponorka opravdu u západního pobřeží objevila, určitě by způsobila pěknou paseku i bez jediného výstřelu. Nicméně Spielbergovi se tohle téma nepodařilo tak úplně vytěžit. Dobrých nápadů tu je bezpochyby spousta a mě konkrétně bavila sekretářka, kterou vzrušovala letadla, Belushiho střelený pilot či ne úplně schopná posádka ponorky, ze které Lee jako německý důstojník dostával osypky. Jenže také tu byla spousta momentů, které snad může pochopit Američan, ale já se u nich moc nechytal. Nehledě na to, že komediální měřítka se od 70. a 80. let trošku posunula, takže co bylo vtipné tehdy, může dnes působit trapně. Lehký nadprůměr to určitě je, ale říkám si, jestli neměl Spielberg poslechnout Kubricka a natočit film jako drama. 60% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg má cit pro příběh a i tentokrát si vybral scénář, který v sobě měl hodně zajímavého. Scénář, který si hodně bral s "Dr. Divnolásky" a ani v jednom bodě se ho ani nedotkl. Kubrick proti tomuto natočil geniální film, ale nemůže se "1941" vzít, že to má tah na bránu, že to má dobré momenty a jistotu v režii. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Co vznikne když se sejde Toširó Mifune, Christopher Lee, Dan Aykroyd a John Belushi ve filmu Stephena Spielberga a Roberta Zemeckise? Bolest, vznikne bolest. Už dlouho jsem u filmu necítil takové utrpení jako teď, je to strašlivá křeč, a ohromující plýtvání talentem. Těžko uvěřit že tohle Spielberg stvořil ve svém nejsilnějším období - ale sám si za to může, jen na scénář ten tragický festival trapnosti, hlouposti a nevkusu hodit nejde. Musel mít totální výpadek soudnosti a schopností, i ten timing gagů je mimo a ještě to slapstickové šaškování opakuje do zblbnutí pořád dokola. Kdyby to nebylo od něj, nedám to dýl než do třetiny. Ani jednou jsem se nezasmál, zato jsem dvakrát usnul. Řemeslně brilantní, vizuálně a výpravou to za Indym nijak nezaostává, taky to mělo rozpočet velký jako tehdejší Indy, E.T. a Čelisti dohromady... ale všechno ostatní je bolest. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Koukám na to a říkám si: "co tohle má být? To se Steven Spielberg snažil ukázat bratrům Zuckerovým a Jimu Abrahamsovi jak Velcí filmaři točí komedie?". A ono jo. Myslím si, že se mu to docela dost povedlo. Je to prostě snímek pro filmové fajnšmekry, kteří si dovedou užívat dobrého humoru a skvělých gagů... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (15)

  • Film se natáčel 247 dní. (Karlos80)
  • Stanley Kubrick navrhoval Stevenu Spielbergerovi, aby film natočil jako drama, nikoliv jako komedii. (Terva)
  • Spielberg zvažoval, že film natočí jako muzikál. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama