Reklama

Reklama

Možnosti dialogu

  • Velká Británie Dimensions of Dialogue
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1983, 12 min

Mezilidské vztahy mají svá úskalí. Tři animované etudy na jedno téma, v podání mistra surrealismu Jana Švankmajera. Vířivý kaleidoskop svárů a příčin, které znemožňují dialog – tři animované metafory o světě, který nás obklopuje. V Možnostech dialogu (1982) pracoval Jan Švankmajer s asambláží, objekty, koláží, s aktéry animovaných modelací. Možnosti dialogu jsou jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších animovaných filmů a patří do Zlatého fondu české i světové animované kinematografie. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Každý z těch tří segmentů je skvěle animovaný, má skvělo hudbu a každý o něčem je. Jen je třeba se nad tím zamyslet. Nejvíc se mi líbil Vášnivý dialog, který je nejpoutavější a nejvýmluvnější (sex sblíží, ale pak přijde drobná pitomost, kvůli které je mnoho páru schopné se i porvat - tady spíš rozervat). Kromě něj jsem ale se zbytkem byl spokojený, ale ne nadšený, proto ty 4*. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím asi vrchol režisérovy tvorby. První dialog je klasická švankmajeřina, ve které ožívají obyčejné propriety a svým stylem by nám mohla připomenout jiná tvůrcova díla. Ovšem dialog vášnivý a dialog vyčerpávající, tam nemám slov. Hlína nám ukáže lásku i nenávist, pochopení i nedorozumění, nádhera. Snímek oceňovaný naprosto právem. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vskutku velmi působivé. Jan Švankmajer patří dodnes mezi moje oblíbené tvůrce a jsem rád, že si jeho tvorby váží po celém světě. Všechny tři příběhy mají něco do sebe, jak svým pojetím, tak i samotným ztvárněním a „poselstvím“. Druhý s mužem a ženou se mi velmi líbil – nechyběly i jisté emoce, třetí s dvěma hlavami a jejich postupná sebedestrukce rovněž neměla chybu – u toho prvního se mi líbila hlavně jeho první polovina a surrealistická nálož, která ke konci však trošku postrádala šmrnc. To je taky jediný důvod, proč tomu nedám plné hodnocení… ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých krátkometrážnych experimentov pána Švankmajera asi ten najviac docenený. A to právoplatne. Obsahuje to všetko, čím je jeho tvorba tak ikonická, od využitia plastelínových postáv, zvláštnych náhrad za bežné predmety, chaotický strih i kameru a opakujúce sa prvky. Prosto skvelá satira na vtedajšiu spoločnosť i na súčasnú nevrlosť komunikácie. Plus točiť za socíku takéto projekty si zaslúži pochvalu. ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Dialog věcný mě parádně vyděsil. Chaotická změť, dokonalý zvuky a nakonec logika ... Dialog vášnivý pohltil, zhypnotizoval a nadchnul. A nakonec tvrdá realita ... Dialog vyčerpávající ze všeho nejvíce pobavil, protože přesně tak to je ... Dokonalost sama. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Jan Švankmajer podle názvu filmu pojmenoval svou výstavu, která měla podtitul „Mezi filmem a volnou tvorbou“ a konala se od 26. října roku 2012 do 03. únoru roku 2013 v Domě U Zvonu v Praze. Kromě autorových výtvarných děl či loutek se na ní objevily také fotografie z natáčení jeho filmů. (JoranProvenzano)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama