Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Střet dvou odlišných kultur a dvou pohledů na svět. Nemusí z toho být nutně válečný konflikt. Nádherný příběh učitelky Anny a krále Mongkuta dotvářený působivými reáliemi tehdejšího Siamu, které filmu dodaly tu správnou a nezapomenutelnou atmosféru. Mongkut si Annu oblíbil a ona jeho,ale jejich kultury a názory jim bohužel nedovolily být spolu. Král si nakonec musel zachovat svou tvář. Nemohl ukázat svou slabost a to, že s ním Anna mohla manipulovat. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Judie Fosterová se představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem. Ocenění : Oscar 1999 - nominace: výprava, kostýmy. ...Zlaté glóby - nominace: hudba, píseň (How Can I Not Love You). Scénář : Steve Meerson a Peter Krikes. Kamera : Caleb Deschanel. CITÁT - Říkám si, za daných okolností, zda je vhodné, aby král požádal Annu o tanec......... ()

Reklama

unclejack 

všechny recenze uživatele

Hoci spojenie Jodie Fosterovej a Chow Yun Fata s Thajskom sľubovalo zaujímavý film, minimálne čo sa týka scenára a celkove spracovania nedokázali tvorcovia naplniťmoje očakávania. Film je síce vizuálne atraktívny a postava siamského vládcu sadne hviezde akčných filmov ako uliata, ale nezáživný scenár a pomalé tempo príbehu, diktované režisérom Tennantom si žiada od diváka množstvo trpezlivosti. Možno by som vedel adekvátnejšie porovnávať so Siedmimi rokmi v Tibete, ale prepásol som ich - škoda - takže ku komparácii zasa až tak skoro nedôjde. Zatiaľ sú teda moje dojmy upriamené priamo na tento podmanivý, ale povrchný film. Treba však uznať, že herecké výkony majú svoju nezapierateľnú úroveň. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak musím říct, že poté, co mi tento film tak dlouho unikal v televizi, konečně jsem se podívala. Čekala jsem, že to bude pěkné, a taky se mi film líbil. Moc mě překvapila Jodie Foster, která svůj part zvládla skvěle. Film byl také nádherná přehlídka kostýmů, scenérií, pěkné hudby. Potěší myslím i příběh, který je ale pravda někdy rozvleklý a některé scény by potřebovaly zkrátit. Jinak je to film příjemný, který alespoň mě nenudil, který se mi líbil. Já ho doporučuju. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Výpravné a nevšední romantické drama dvou odlišných lidí z protipólných světů, ozdobené nespočtem kontroverzí vycházejících z na sebe narážejících kultur. Přičteme-li přítomnost několika lehkých odkazů vedoucích k hlubším myšlenkám nad vnímáním kultur a správností prosazování té, na kterou jsme zvyklí, a pár vcelku zajímavých historických momentů, lze na film bez problémů pohlédnout jako na solidní kousek. Když přivřeme oči nad přemrštěnou stopáží a někdy pozvolným dějem, není třeba hledat důvody ke škudlení hvězd. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Yun-Fat Chow (král Mongkut) na otázku, co si myslí o filmovém zpracování střetu východní a západní kultury, odpověděl: "Ve dvou hodinách se toho o východní kultuře nedá říct dost. A východní kultura je navíc příliš obecný pojem. Když se řekne východ, většinou si lidé představí Asii. A Asie je obrovská. Já jsem z Hongkongu, kde je vliv západu znatelný už od příchodu Britů v devatenáctém století. Já jsem na něj tudíž zvyklý, ale většině lidí v jiných zemích trvá mnohem déle, než se s ním nějak vyrovnají. A lidem ze západu trvá ještě mnohem déle zvyknout si na východ." (NIRO)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)

Reklama

Reklama