Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (93)

pepo 

všechny recenze uživatele

Nechapem ako sa tomu, napriek zmatenemu rozpravaniu a dost nezaujimavemu deju, podarilo vybudovat ten pocit osudovosti a dejovej epiky. Hlavne vsak je, ze tam je obrovska hronada akcie (velmi casto skvelej), vizual sa tiez velmi vydaril a remeselne je to miestami na urovni Hollywoodskej velkoprodukcie. Aj napriek rozpakom som si to dost uzil, ale pokracovania vidiet nepotrebujem. Jet Li prekvapivo v pohode aj herecky, nie iba atleticky. Takze miestami trochu nuda a casto pocit, ze pozeram velku nesmrtelnu klasiku. 8/10 ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velké WTF – šestákové charaktery, dětinský orientální humor, naivní propaganda, hospodské rvačky ve stylu Buda Spencera a Terrence Hilla – 1001 filmů, které musíte vidět? Proč? Ovšem báječně to ve všech směrech graduje, je nejenom čím dál víc na co koukat, takže ve finálních scénách už není problém nacházet přímé inspirace pro Matrix, ale i příběh se zahušťuje a historicko-politická rovina o střetu kultur dává čím dál větší smysl, na konci už jeden na jedné straně s hrdiny dýchá a na druhé straně má málem pocit, že svým Číňanům rozumí. A v akčních scénách je to krásně staromódní, žádné počítačové triky ani zběsilý střih, pěkně poctivá herecká akce (na tu a tam se zablesknuvším drátu). Po Hodném, zlém a divném, kteří tak úplně nedostáli očekáváním, tohle v naší sérii domácích pánských kinojízd naopak příjemně překvapilo tatu i syna. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak nejdříve jsem byl 15 minut naštvaný, co je to zas za honkongskou "kungfu-komedii kravinu", dokud se příběh trochu nerozběhl a já začínal pomalu zapomínat lapat po dechu až jsem došel k naprostému nadšení. Tohle je naprostá špička v oblasti kung-fu a wu-xia filmů. Jedna velká řežba s obrovským množstvím postav, úžasně a nádherně ztvárněným prostředím, které se prakticky stále střídá, excelentní bojovou choreografií a neuvěřitelnými kaskadérskými výkony a ve finále i temnou a drsnou atmosférou. V podstatě jedna velkolepá řežba, Jet Li je naprosto úžasnej, nikdo proti němu nemá vůbec šanci. Bohužel mi neseděl děj a jména, nějak jsem stále nepobíral v té rychlosti "kdo proti komu a proč", a dále to byly ty několika metrové skoky, které prostě zrovna moc nemusím. Ale jinak jeden z vrcholů Jet Liho tvorby!! Pro milovníky honkongských martial arts filmů pastva pro oči. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tuto seriu som nikdy neobluboval, ale aspoň prvý diel mi celkom sedi. Zase taka megapecka, co sa tyka pribehu, to nie je. Je tam sice kopa postav z ktorych ma kazda svoju liniu, ale v jadre to ja klasicke priamociare kung-fu o dobrych Cinanoch a zlych tyranoch zo zahranicia. Najzaujimavejsia mi pripada postava Foona (Yuen Biao), ktora si prejde najväcsim vyvojom. Neustale obracia strany, kym pochopi, ktora je ta spravna. Potom ma bavi tucny mäsiar (Kent Cheng) a hlavny zaporak Yim (Shi-Kwan Yen), ktory zo zufalstva prejde na zlu stranu. Ostatni nevybocuju zo standardov podobnych filmov vratane Jeta Li, ktory sa predvedie hlavne v bitkach. Tie nastastie este nie su tak hnusne predratovane ako v dalsich dieloch a väcsina z nich sa drzi pri zemi. Len par z nich je zbytocne zrychlovanych a vsetky su kontaktne, takze ma bavia. Nebavilo ma len finale s rebríkmi v ktorom sa uz utrhnu z retaze a zacne sa lietat a k tomu Tsui Hark zacne strihat jak zbesily. To islo mimo mna. Na jednej strane mi je luto, ze v dalsich dieloch uz Yuen Biao nehra, ale kedze ma uz dalsie diely nebavia, tak je to vlastne jedno. Tento diel je ako jediny akceptovatelny aj pre ludi, ktorí nemusia zbesile letecke suboje. 6/10. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takovéhle filmy vás chytí již od první vteřiny a nepustí. Geniální úvod s bojovníky cvičícími na pláži a do toho jakási super čínská píseň. Decentní humor, ale i silné až dokonce kruté scény. No a samozřejmě dokonalé akční scény jimž směle vévodí Jet Li kterého budete naprosto "žrát". Některé záběry jsou opravdu perfektní např. bitka v dešti s mistrem Ji, když prší a Jet Li má skloněnou hlavu do země a kouká drsně vybaví se vám Matrix Revolutions a dojde vám, že Hong Kong měl co se týče bojového umění a coolovosti všechno dřív. Vrcholem filmu je headshot, který Jet Li provede cvrnknutím železné kuličky. Prostě dokonalé. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Jet Li rozprával počas natáčania mandarínsky, v post-produkcii bol nadabovaný do kantončiny. (m.a.t.o.)
  • Často sa uvádza, že choreografiu bojových scén vytváral Yuen Woo-Ping, ktorý však nemá s týmto filmom nič spoločné. Choreografiu v skutočnosti vytváral Lau Kar-Wing (Chia Yung- Liu). (Michal123)

Reklama

Reklama