Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $85miliónovTržby USA $59,952,835Tržby Celosvetovo $99,480,480Tržby za predaj DVD v USA $33,849,061 //počet predaných kusov 2,008,900║ na to ako je film podaní, sú to v celku slušné tržby __Nehorázne uvlečený film, kde chýba čo i len najmenší náznak o nejaký spád deja, prestrihy medzi rokmi sú len nevýrazná skrumáž, herecké obsadenie je fajn ale ani zďaleka nemá pre takýto dej ako fungovať. Neviem či scenár bol takto stavaný alebo Robert De Niro si skúšal nejaký objavný štýl réžie, lebo toto čo nám ponúka ani zďaleka, nemôže nejako zvlášť upútať. Aj keď je vidieť že sa snaží podať snímku dosť reálne, plus navnadenie vtedajšej doby mu pekne vyšlo ale všetko to vyznie kvôli deju len maximálne nezáživne, škoda, moc som sa na tento počin tešil ale nič my neponúkol. /40%/ ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Film s neuveriteľným "plagátovým" potenciálom. Toľko zvučných mien, tak tutovková téma... Napriek tomu film hlavne zo začiatku balancuje na hranici nečakanej obyčajnosti. Chronologické poprehadzovanie deja je vlastne jedinou záchranou. Samozrejme, postupne sa divák vnára do sveta špionáže, len je to nezvyčajne chladné a málo atraktívne na film s Angelinou Jolie a Jasonom Bournom :-) (Práve v porovnaní s trilógiou o AGENTOVI BEZ MINULOSTI je to zaujímavé, keďže prvá časť mala tento náznak nostalgickej atmosféry Kauzy CIA a postupne sa ubrala niekam inam - konkurovať Jamesovi Bondovi.) Damon v podstate nehrá a jeho postava sa formuje len na základe jednotlivých rozhodnutí a len na samom konci máte aspoň hmlistý pocit, že jeho zaujímavú robotickú postavu poznáte. Ak vás to neodradí do polky filmu, bude to pre vás zaujímavý zážitok... ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Žádné dlouhé rozjezdy, jsme vhozeni přímo do děje roku 1961 a Edward jde, zdá se, do rutinní práce… Damon z plátna prakticky nezmizí, a přestože nemá nijak excentrickou či navenek zajímavou roli, film v pohodě utáhne. Co může rozhodit, je mírně odfláklé líčení, jelikož rozdíly v obličeji u stejných osob v letech 40. a 60. jsou minimální (Damon má pak jen tlustší brýle). Skrz různé flashbacky/forwardy udržuje film solidní rytmus, ale nikam zvlášť nespěchá – spíš má obrovskou vnitřní sílu. Tím se dostávám ke scénáři, který je vybroušený jako diamant a nabízí slušnou dávku emotivních a vypointovaných scén. Jedná se skutečně o takový menší epos, naštěstí nepříliš zaměřený na politiku, ale vztahy mezi postavami, nejistotu a báječnou dobovou atmosféru, již podtrhuje bezchybná kamera. Skutečnou třešničkou je ovšem Robert De Niro. Nezáří tolik před kamerou (celkem asi jen 5 minut, Pesci ještě míň), nýbrž za ní. Naprosto suverénně zvládá pasáže intimní i drsnější, skvěle si pohrává s detaily a určité scény přivádí k dokonalosti. Když k tomu přičtu všechny herce, proti nimž nemůžu říct jediného křivého slova, a parádní znepokojivou hudbu, vychází mi jeden z nejlepších filmů roku 2006, který mohl do Oscarových klání hodně promluvit (kdyby byl nominován). ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ambiciozny film, inteligentny scenar, dlhanska stopaz (mne nevadila), po rokoch mihnutie sa pesciho vo filme - to k plusom. minus, ktory priam bije do oci je len v podani matta damona, ktoremu som ani za nic nemohol uverit to, ze vyzera na otca dospeleho syna, inak je to samozrejme velmi skuseny a dobry herec a jeho filmovy syn ma tiez prijemne prekvapil.. narocny film pre narocneho divaka. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý De Nirův režijní počin se podle mně vydařil. Ač je snímek napěchován známými jmény, celý příběh se nese v komornější atmosféře a pomalém tempu, jenž mu ale velice době sedí. S čím se v podstatě dokáži ztotožnit je názor, že Matt Damon zde předvádí nejlepší výkon své herecké kariéry. Postavu přemýšlivého, málomluvného muže, jenž stál u zrodu CIA vystihl opravdu dokonale. Kauza CIA je v očích diváků a kritiků možná trochu neprávem opomíjený film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo sa predovšetkým v americkom štáte New York, no filmári navštívili aj Londýn či Dominikánsku republiku. Natáčanie trvalo od 15. augusta 2005 do 31. januára 2006. (MikaelSVK)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama