Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Další koprodukční počin našeho krále pohádek, Václava Vorlíčka, která je trochu zajímavější než její "sestřičky", snad proto, že němečtí herci zde jsou ve velkém oslabení, takže ani nemohou být otravní. Jinak je pohádka sice velice výpravná, ale temno pod hladinou se opravdu moc nepovedlo a děj je utahaný. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení, že jsem měl proti této pohádce předsudky. A to přesto, že jsem ji dnes shlédl poprvé. Tak jako tak jsem si potvrdil alespoň část svého názoru. Za prvé je to pohádka, která je tak nudná, že dosledovat ji, byl pro mě úkol hodný mistra. Pohádka sice má děj a dokonce obsahuje i jistý spád, nicméně velká část se odehrává v temnotě, takže toho opravdu není moc vidět. Celé je to takové unylé. Nemastné, neslané. Absentuje humor a jedinou alespoň trochu zábavnou postavou je ta, kterou představuje Jan Hrušínský. Na pohádce není nic krásného. Žádná pěkná krajina, písně...nic. Ostatně hudba je také silně podprůměrná. Jistě, slyšíme náznaky Labutího jezera, ale to vážně nestačí. A tentokrát nepomáhá ani vcelku nadprůměrné herecké obsazení. Nutno dodat, že uvedená pohádka není pohádkou, ale spíše pohádkovým filmem. Jsem bytostně přesvědčen, že žádné dítě, alespoň ne bez metalových či sebevražedných sklonů nemůže pohádka zaujmout. Je tak temná, že naopak spíš vyděsí. Rozhodně bych ji žádnému dítěti nepouštěl, tím spíš večer. Film by měl být přístupný od deseti výš. Pakliže někdo tvrdí, že tohle je nejlepší porevoluční pohádka, pak mu jich tedy dost uteklo. Já se ale vrátím ke svým předsudkům. Původně jsem předpokládal, že musím dát filmu dvě hvězdy. Nakonec dávám tři, neboť to není úplně špatné, viděl jsem i horší. Spíš silně průměrné. Ale viděl jsem i lepší, dítěti tuhle pohádku rozhodně nepustím a své shlédnutí beru jako splnění nepsané povinnosti. Ale jednou mi to bohatě stačilo a už nikdy více. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka to ze všech možných stran docela schytává, ale já musím přiznat, že jsem byl moc příjemně překvapen. Ze záplavy dalších pohádek se vymyká svou pochmurností a vyniká opravdu působivou ponurou atmosférou. Aspoň jednou vidíme, že vysvobodit princeznu není zase taková legrace, jak by se to mohlo zdát u jiných příběhů. Na další level ji povyšuje hudba Ondřeje Soukupa, na kterou ale nebyl sám, pomáhal mu s ní i mistr Petr Iljič Čajkovskij. Jitka Schneiderová jako princezna - labuť výborná, němečtí herci také nevadili, a jelikož hrál blbce, tudíž svou přirozenou polohu, tak mi sedl i Jan Hrušínský.Tři hvězdičky by byly příhodnější, přiznávám se, že trochu vyrovnávám. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo docela zajímavé, ale čím delší film byl, tím víc mě nudil. Děj má problémy s tempem, začátek a konec jsou rychlé, ale všechno mezi je pomalé. Herecké výkony nebyly skvělé, ale dalo se na ně dívat, s výjimkou Jana Hrušínského, tomu se vůbec nedařilo. Vzhled filmu se mi taky moc nelíbil. Scény pod vodou jsou modré, což dává smysl, ale scény na souši jsou žluté, což vypadalo velmi zvláštně. Počítačové efekty taky nebyly skvělé, ale na rok 98 to taky nebyla hrůza. 4/10 ()

MARLENE.DAFT 

všechny recenze uživatele

Podle mě neprávem opomíjená a nedoceněná originální pohádka s netradičními kulisami "pod vodou", pěknou hudbou, sympatickou princeznou a princem a výbornou záporačkou Chýlkovou. Jan Hrušínský v úloze komického sluhy je lepší než jako princ v pohádce Jak se budí princezny. Jako malé mi to přišlo celkem strašidelné. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)
  • Režisér Václav Vorlíček nebyl spokojen s kameramanem, kterého dosadili němečtí koproducenti. Kameraman špatně zasvítil scénu a tak jsou záběry, které se odehrávají pod hladinou jezera, velmi temné, a herci na nich nejsou pořádně vidět. (J R C Pecuchet)
  • V záběrech z jeskyně, kde děti sbírají perly, je jasně vidět, že jde lidem pára od pusy, což je pod vodou nelogické. (Timak)

Reklama

Reklama