Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (427)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zábavná a nesmírně vynalézavá komedie. Nechápu proč jsme dřív, dokázali natočit takovéhle skvosty a teď při dnešních možnostech se česká komedie utápí v odpadu.. A dokonce i pan Vorlíček v současné době už zblbnul. (u něho se to dá vysvětlt věkem a nechci mu samo sebou nic vyčítat. Ovšem správný úmělec by měl vědět, kdy nastal čas ukončit kariéru.) Vy všichni dnešní rádoby komici, pohleďte na film Pane vy jste vdova. Musím uznat, že sem tam nějaké hlušší místo tam je. Taky mi nepřipadal film doslova bez chyby. Ale tvůrčí nápady jsou zde famózní. Nestává se příliš často, že bych u komedie chválil, že má nepředvídatelnou zápletku, která často překvapuje. Ale u Pane vy jste vdova! tohle zmínit musím. To že se z Janžurové stane Stuart Hampl jsem vážně nečekal. Nikdy se nedá příliš určit kam se příběh bude posouvat. Ale vůbec těžké se v něm orientovat. Ty záměny, operace a vůbec celkově nápaditý scénář, mě bavil víc něž zde tolik vychvalované hlášky. Opravdu nahlas jsem se nesmál až zas tak často, ale bylo to solidní. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozdní dílo československé fimové vlny šedesátých let září přes 40 let, která uplynula od jeho vytvoření, i dnes. Plebejský úsměvný tón (modrá krev vytékající z nešťastně uťaté ruky krále Oskara XV.) vede k celé řadě zajímavých převlékacích scén, jež daly zhruba stejně velký prostor nejen Ivě Janžurové, ale i neméně dobrému Jiřímu Hrzánovi. Budoucí doktor Štrosmajer Miloš Kopecký září svým skvostným výrokem "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!" Jako černý výsměch duté oficióznosti tehdy již znatelně kornatějících armád a politických nul je film naprosto jedinečný. Za zmínku stojí i jen zdánlivě malá úloha Heleny Růžičkové uvedená skvostným výrokem ´lásky´: "Ukaž krk, brouku. Šmik!", který z úst Janžurové zní ještě o něco černěji a rafinovaněji. Podobnými gagy Macourkův a Vorlíčkův scénář jen hýří. VDOVA je nepochybně zaslouženě součástí zlatého nadčasového fondu naší národní kinematografie. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

A safra, to musel bejt silnej matroš, na kterým tvůrci ujížděli při psaní scénáře. To byla nějaká Lehká Srandovní Droga nebo Esence Vtipné Kaše. Janžurová zúročila svůj komediální vklad a její triple byl parádní, na Olinku se moc pěkně kouká, i když s tím jejím herectvím si nejsem tak úplně jist. Klobouk dolů před vycizelovaným scénářem a faktem, že filmaři museli z vietnamské tržnice objednat neskutečné množství cetek = rekvizit (prsty, ruce, hadičky, nohy atd. atd.). Jediné, co nechci slyšet při předehře od ženy je: "Zavři oči, brouku!" :-) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Absolutně zřešťěná crazy komedie plná bláznivých převleků a šílených dějových zvratů parodující bondovky všeho druhu. Herecký koncert Janžurové, celá plejáda hereckých es. Dosytosti jsem se nasmál černému humoru, naprosto flegmatickému králi Sovákovi. Vorlíček dokázal, že i v roce 1970, se nemusely točit fimy podřadné režimu... Zavři oči brouku .. ;) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Václav Vorlíček sa teda svojím odviazaným štýlom vymyká zaužívanému trendu Českých komédií a dokáže do nich vložiť ešte aj niečo na viac, hlavne nádych sci-fi urobí svoje čaro, aj keď príbeh nie je úplne kompaktne fungujúci(ako napríklad Což takhle dát si špenát) ale nájde sa tu hneď niekoľko odzbrojujúcich scén, ktoré spôsobia rovno gejzír zábavnosti. /videl v kine: 70%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama