Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ředitelka zdravotnické školy v Teplicích zakáže muslimské studentce nosit šátek během vyučování. Zatímco pedagogický sbor souhlasí s ředitelkou, část studentů točí video na podporu spolužačky. Na čí stranu se postaví školský ombudsman Aleš Pelán (L. Vaculík)? (Česká televize)

Recenze (83)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že si zvolili tak kontroverzní téma, to mi nevadilo, nakonec přece všichni uznali, že to není otázka názoru, ale toho že si s tím systém neporadí.. To ale neospravedlňuje fakt, jak během chvíle zvládli dodrbat prakticky vše, co dělalo ty postavy čím jsou. Řidič udavač, Pelán děvkař! ČT dokázala nezklamat a pokazit i dost možná to nejlepší, co kdy měla. ()

Esgalnor

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu ohodnotit. Mám pocit, že si tady tvůrci ukousli až příliš velké sousto a v celém epizodě se řešilo až příliš mnoho věcí. Hlavní téma je opět společensky významné, ale potřebovalo by větší prostor a mnohem komplexnější uchopení. Věřím ale, že v takto limitované stopáži to o moc lépe nešlo, a v hlavním vysílacím čase jde i v dnešní době o dost odvážný krok. ()

Reklama

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a silně rozporuplný díl. A s rozporuplným hodnocením. Jedni dávají automaticky 5 a ještě mají zvláštní potřebu si uplivnout nad těma fuj xenofóbama v recenzích, aby ukázali jak jsou děsně uvědomělí, sluníčkoví a multikulti (stejně jako větší část hlavních postav v tomto díle), zatímco další automaticky odpad, protože na cokoli co souvisí s islámem jsou alergičtí a nechtějí o něm už nic slyšet bez ohledu na kvalitu hodnoceného. Je to prostě ožehavé téma, kde je obtížné, možná skoro nemožné být nezaujatý.  Osobně si myslím, že ta holka byla moralizující attention whore a konkrétně v tomto díle úplně souhlasím s řidičem. Za mě horší průměr, mám pocit, že to bylo lehoulince agitační, jednostranné a chyběly tomu grády. Například v podobě náhledu na svobodu vyznání a nošení náboženských symbolů v muslimských zemích, to by bylo kurevsky výživné a postavilo by to celou tu agitku do úplně jiného světla. Stejně jako naťuknutí tématu rovnoprávnosti, tolerance a svobody jedince tamtéž. Takže ne, fakt mě nedojímá, že puberťačce zakázali na české škole nosit na hlavě hadr. SPOILER: Plus ještě ten trapný románek Vaculíka s jeho studentkou, bez toho bych se fakt obešla ... nějak mi to tam vůbec nepasovalo. ()

tlamiczka 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby tenhle díl točil jiný tým než ty předchozí... V ostatních dílech se snažili ukázat jakž takž objektivně všechny strany, díly měly spád, některé i na český seriál nečekaně perfektní dramaturgii. Nejde jen o téma a jak pokrouceně bylo předané, celý díl byl tak nějak nedotažený, trapný a chyběl mu správný drajv předchozích epizod. Prostě mě nebavil, nedokoukala jsem ho. Snad bude desátý díl lepší a zakončí jinak velmi zdařilý seriál se ctí, bez toho trapného a příliš okatého tlačení "správného" světonázoru. :-( ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Tak nám tu fúzoval případ hidžábu na pražské zdravotnické škole a kauza studentky v hidžábu na teplickém gymplu, kterou odmítal ředitel potrestat. Ve výsledku nám vznikl hodně nereálný příběh 18 leté muslimské superstudentky zdravotnické školy (!) z Teplic, která se vyjadřuje, jako by měla doktorát z genderových studií a standardně uargumentuje několik vysokoškoláku najednou. Tvůrci tentokrát nevybalancovali rovinu a připískávali jedné straně. V zásadě všichni relevantní (vyjma trochu hysterických učitelů) souhlasili s právem studentky na zahalování, ale byli proti kvůli rozvratnému dopadu na systém a kvůli postoji xenofobní veřejnosti. Mládež se lišila tím, že většinou sice taky fandila studentce, ale nebrala v potaz reálně politický  kontext. Do toho jsme měli chápat, že děcka ze školy uklízí po arabských turistech, kteří pár metrů od nich odhazují bordel, protože se to samo uklidí... To jako vážně? Pominu zvláštní aféru Pelána s levicovou studentkou, protože takových případů znám ze střední dost a chápu její smysl pro příběh. Potěšilo mě klasicky ministerstvo, nepotěšilo vykreslení odpůrců islámu jako řvounů z novinek.cz. Celkově se velká část diváků právem cítí, že za řečmi o těžké řešitelnosti protichůdných postojů a potřebou se dohodnout v měnícím se světě (zvlášť když seriál spíš fandí oné nerealistické studentce) stojí nemohoucnost. Nemohoucnost zajistit, aby současný "pokrokový" vývoj společnosti bez vlastních silných a chráněných kořenů, konfrontovaný s masivní migrací (která dřív nebo později přijde i k nám) lidí s úplně jiným myšlením, nevedl k jejímu drsnému rozkladu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,2 milionu diváků starších 15 let. Byl to nejlepší výsledek po 20:00. (rublik05)
  • Když řidič Petr Starý (Pavel Řezníček) čeká před bytem na Aleše Pelána (Lukáš Vaculík), poslouchá v rádiu píseň „Tak se nezlob“ od českého zpěváka Marka Ztraceného. Skladba vyšla v roce 2020 na jeho albu „Planeta jménem stres“. Když na něj později čeká před ministerstvem, lze z rádia slyšet song „V blbým věku“ od českého písničkáře Ondřeje Ládka alias Xindla X, pocházející z jeho čtvrtého studiového alba „Čecháček Made“, které bylo vydáno v roce 2014. (rublik05)

Reklama

Reklama