Reklama

Reklama

Men

  • Velká Británie Men (více)
Trailer 1

Harper (Jessie Buckley) odjíždí na malebný anglický venkov odpočinout si a srovnat si myšlenky po nedávné tragédii v osobním životě. Okolní příroda však působí značně zneklidňujícím dojmem a Harper má neodbytný pocit, že ji kdosi či cosi zpoza stromů sleduje. Co nejdříve vypadá jako plíživý děs, se brzy promění v opravdovou noční můru. Vizionářský režisér Alex Garland se ve své horečnaté vizi vydává do nejtemnějších zákoutí lidské mysli a přichází s originálním mysteriózním hororem plným hutné atmosféry a neotřelých režijních nápadů. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Šel jsem si pro horor roku, odešel jsem spíše zklamaný s pěkně natočeným bizárem, k němuž mě ale nenapadá žádná smysluplná / podnětná interpretace. Ty, co mě napadají, se mi zdají banální. A bez nosného myšlenkového podhoubí z MEN zbyde jen pár creepy scén a jedna lahůdková body horror sekvece. Co se strašení týká, není ovšem snímek ani zdaleka natolik intenzivní, aby mi toto samo o sobě stačilo. MEN chtějí evidentně být (soudě dle finální půlhodinky, kdy se rozpadne dosud relativně v realitě ukotvené vyprávění a stane se z něj fantasmagorie) v prvé řadě nějaké podobenství, nikoli příběhový horor, který diváka napne a vystraší. A já zkrátka - alespoň po první projekci - na první dobou nevím, co ten film chce říct (respektive chci veřit, že chce říct víc než to, co v něm reálně vidím), a zároveň se jím necítím být dostatečně zaujatý natolik, aby mě o něm bavilo přemýšlet. Rozhodně zatím nejslabší Garland, dokonce váhám, zda nepřeklepnout na dvě hvězdy. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Garland mě zase jednou nekompromisně sejmul, i když se mu to tentokrát povedlo de facto kombinací absurdity à la Kaufmanovo I'm Thinking of Ending Things, Aranofskyho symbolikou připomínající pár let starou matku! a teprve poté Garlandovým specifickým vizuálním stylem, kvůli kterému bylo posledních deset minut doslova jedním z nejbizarnějších filmových zážitků mého života. Desítkuju ale všechno, od konceptu, přes práci s hororovou atmosférou a jaký efekt na mě měla, až po ústřední dvojici herců, která tenhle famózní psychologický teror dovedla až do zdárného konce. Mňam. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojivá podívaná zasazená do nádherných anglických reálií, která zejména v první polovině naplňuje definici atmosférického dramatu. Všechno od zvoleného soundtracku až po vtahující kameru zde funguje v dokonalé harmonii, u níž začnete doufat v další překvapení nadějných tvůrců. Bohužel, v polovině druhé se celý tento optimisticky načrtnutý koncept zcela rozpadne a celý snímek se najednou začne neuvěřitelně táhnout, přičemž by se v tomto bodě dala velmi snadno vytknout i do očí bijící zahleděnost režiséra do sebe sama. Pomyslnou korunu tomuto všemu pak nasazuje neuvěřitelné "WTF" finále, u něhož jsem si chvíli nebyl opravdu jistý, zda sním či bdím. Škoda, potenciál na další žánrový milník zde vážně byl. Tak snad příště! (HBO Max) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Fuuha. Náročný film. Kdo miluje Hereditary, Midsommar, matka!, Us a jim podobné kousky, určitě si nesmí nechat Men ujít. Alex Garland je zkušený režisér a jeho kousky jako Ex Machina či Annihilation mluví jasně, ale úplně bych nečekal, že se bude moci stavět po boku Ariho Astera či Jordana Peeleho a světe div se, on to dokázal a Men je další kousek z dílny A24, který je svůj a odlišný a přitom toho má s výše zmíněnými filmy tolik společného. Ani Men totiž není běžnému divákovi vůbec přístupný, zato okrajové "zvrhlé" publikum bude čvachtat radostí. Slovy nelze popsat, jak fantastický film jednoduše je - od samotného výborného a barvitého vizuálu přes tuny symboliky a podobenství, neskutečný audio doprovod (zdravím Midsommar), šíleně napínavý průběh a režisérský talent až po finální mindblow závěr, který se z "jakžtakž" přízemního filmu rozmůže do zvráceného kolotoče, ze kterého až do titulků nevybruslí. Není to dokonalé a není to pro 90% diváků, ale je to sakra originální, své, mrazivé a já tenhle okrajový žánr jednoduše zbožňuju, proto nejde jinak než plnou palbu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když na anglickém venkově rodí chlap, jeden je rád, že tuhle "práci" zastávají v normálním světě stále ještě ženy. Alex Garland stvořil bizarnost, kde má vše prapodivné vyznění. A navrch to připlácl artovou hmotou. Hnětl režijně zdařile, jen mně přišlo, že film postrádá smysluplnost. Ty souvislosti s podobenstvím jsou totiž pro nezasvěceného diváka naprosto mimózní. Dění se neobjasní. Do hlavní role obsadil irskou herečku Jessie Buckley. Řekněme, že má zvláštní sexappeal. Není ani krásná, není ani vyloženě ošklivá. A docela zajímavě v tomto filmu rezonuje. V zapadákově se nevyskytují ženy. A všechny muže, kteří se zde objeví, ztvárnil jeden a tentýž herec - Rory Kinnear. Spektrum mužských postav, které s pomocí maskérů i digitálních specialistů zahrál, zahrnuje správce domu, hospodského, kněze i chlapce, dohromady vytvořil asi deset postav. A musel ukázat i svoji chloubu. Tím to celé začalo. Mladá žena se po příjezdu na relaxační pobyt prochází místní přírodou, kde narazí na nahého podivína, který ji zpovzdálí sleduje. Vzburcuje kvůli tomu místní policii, ti nejdříve podezřelého muže zadrží, posléze ho pustí, není ničím vinen. Film ovšem zcela postrádá klasickou strukturu vyprávění. Garland se chtěl evidentně odlišit od hlavního proudu, tudíž tomu ve svém filmu podřizuje naprosto vše. Žena se vyrovnává se smrtí svého manžela (Paapa Essiedu), který si pro trénink demonstrativní  sebevraždy vybral skok z okna, aby nemusel podepsat rozvodové papíry. Trochu víc se smrtelně potloukl, zlomil si kotník a kovové zábradlí mu projelo rukou. Maskéři si dali záležet, aby každá (tělesná) bizarnost vypadala nechutně realisticky. A film, kde jeden mužský porod střídá druhý, je opravdová vzácnost. Pro oko film vypadá dobře. Efekty jsou precizní. Herci neméně skvělí. Ovšem mně chybělo osvětlení pro bizarní dění. Vysvětlení se nakonec tak nějak objevilo, pravděpodobně je za vše zodpovědná lidská mysl. A hlavně mytologie kolem Zeleného muže (Green Man), který je symbolem znovuzrození. No, je to pro českého diváka poměrně neznámá věc. Navíc má film výrazně velký nádech úzkoprofilového počinu, který nebudu mít potřebu vidět opakovaně. Natočeno je to bezvadně, určitě to není nezajímavé, jen to jaksi je zaměřeno na své specifické publikum, do kterého rozhodně nespadá každý divák. 6/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Reklama

Reklama