Reklama

Reklama

Salamandr

  • USA The Salamander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Odvážný důstojník kontrarozvědky na stopě příprav fašistického převratu... Salamandr je prvním a zároveň posledním filmem, na němž se jako režisér podílel Peter Zinner, známý filmový střihač. Napínavý politický thriller natočil Zinner podle stejnojmenného románu Morrise L. Westa. Hlavní postavou je odvážný plukovník kontrarozvědky Matucci, pověřený vyšetřováním záhadné smrti náčelníka generálního štábu, které ho zavádí do podhoubí neofašistického hnutí... Kromě dramatického příběhu plného napětí a vzrušení nabízí film i renomované herecké obsazení – vedle Franca Nera, který ztvárnil roli plukovníka Matucciho, si ve filmu zahráli i Anthony Quinn, Claudia Cardinalová, Martin Balsam, Eli Wallach a další. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Filmu chybí atmosféra spiknutí, paranoie (kdy nevíte, co je jen úzkost z nereálného a co strach z reálného). Chabá a téměř nepřítomná charakteristika postav. Dále je zde málo napětí, jestliže jde o politický thriller. Salamandr místy připomíná "silný příběh"- kterak jsem ukradl tátovi auto. Představitel generála Leporela (Eli Wallach) je nechtěně směšný a připomíná ošklivého "hrdinu" z Hodný, zlý a ošklivý. Kdyby to byl alespoň spaghetti thriller:-) Drsné asi jako Policejní akademie. Oportunistický obchodník Anthony Quinn je velké plus filmu a jako jediný působil věrohodně, jeho pěkná myšlenka- "probuď v sobě nenávist, je to nejlepší stimul na světě" se v zápětí rozplynula v trapném závěru. Nero byl tak vzdálený ve svém herectví, patrně to měl být romantický bojovník, něco jako hrdina z mayovek, ale tak nějak nebyl na svém místě. Franco Nero vším proplouvá více-méně bez problémů, nabízí se otázka, proč Leporela nezastřelil, když mu bylo dovoleno dostat se až k němu ? Jak má podle mě vypadat politický thriller ? Například jako v Atentátu v Paříži- kdy nevíte, co se stane, prodejnost mocenských elit, jejich záludnost, kdy se za krásnou tváří skrývá zločinec. Další skvělé politické thrillery- Pohled společnosti Parallax, Tři muži na zabití, "Z", seriál Chobotnice , 100 dní v Palermu, Mám strach, Operacion Ogro, Subbura, Vlčí smečka, Carlos, Sicilská spojka ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Něco úplně jiného, než se v té době točilo v amerických/britských krimi/thrillerech. Ona to totiž i přes amerického režiséra a anglofonní herce (Lee, Quinn, Wallach, Danningová, Smith, Balsam) je čistá Itálie. Hrdinu hraje Nero, mihne se tu Cardinalová a většina dalších se často v evropských koprodukcích objevovala. Itálie se projevuje přepálenými scénami, postavami, romantikou i melodramatickou hudbou. A hlavně o 200% přestřeleným příběhem (na seriozně tvářící se thriler). Itálie zkrátka čelí fašistickému spiknutí, hrdina špičkový agent nemůže věřit nikomu, fašisti jsou mezi elitou, armádou i tajnou službou, plánují ozbrojený puč a vše se zdá být ztraceno. Je to jak číst nějaký paperback či koukat na pitomější bondovku (ovšem prakticky bez akce), chytáte se za hlavu co je to za šílenou kravinu. Ovšem příběh má spád, nenudí, dílčí scény jsou výborné (chirurg, únos na ulici), postavy fajn a herci si to užívají. A je to zábava. Takže s mírným váháním 4*. PS: Skvostný starý dabing! ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Premárnená príležitosť. Z námetu a zaujímavých hercov sa dalo vyťažiť oveľa viac a myslím, že hlavná vina padá na režiséra, ktorý ani režisérom nebol a pre film je iba dobrou správou, že Salamander je jediné, čo ako režisér mal príležitosť spáchať a spáchal. Nepríjemne ma prekvapil Franco Nero, ktorý často pôsobil zmätočne a nevierohodne, čo som od herca jeho formátu neočakával. Necítim potrebu dať svojmu sklamaniu podobu dvoch hviezdičiek. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

S takovou hereckou sestavou se z toho dalo vydolovat mnohem, ale mnohem víc. To by ale chtělo chytřejší scénář a hlavně rešiséra, který by si s ním uměl poradit, protože toto mi přišlo v některých místech mimořádně trapné, v lepším případě nezáživné. A obsadit do hlavní role Franca Nera taky nebyl ten nejlepší nápad, nicméně zbytek hereckého ánsámblu bez výhrad, hlavně mí oblíbenci Lee, Quinn a Wallach ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

I po 35 letech velice působivý film, jeho téma je stále aktuální. Škoda že čt tyto kvalitní filmy nechává v archlívu. Mám nahrávku z čt1 s Munzarem Macháčkem a dalšími starými herci , to ještě byl kvalitní dabink. Velice doporučuji, moji miláčci už jsou i po smrti krásní, všem děkuji , za krásný zážitek deda :-) PS herci nejsou a nebyli vyhaslí , jak píší někteří na slovo zvaní odporníci :-) stále zajímavá politika i dnes :-)28.4.2o2o PS Sybil Danning, platinový prsatý sexsymbol 80. let, je krásná kočka:-) a Paul L. Smith chirurg taky ok :-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film bol natočený napriek tomu, že v tom čase v roku 1980 prebiehal štrajk hercov. (Arsenal83)
  • Jeden z dvoch filmov, v ktorých sa Gitte Lee objavila po boku svojho manžela Christophera Leeho. Druhý bol Safari 3000 (1982). V ani jednom prípade jej kredit nebol pripísaný. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v Ríme (Taliansko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama