Reklama

Reklama

Šílený bůh

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

„Finální forma ‚Šíleného boha‘ není film samotný, ale vzpomínka na něj poté, co ho vidíte. Přináší vás do okamžiku těsně po probuzení ze sna, kdy se vracíte k útržkům vlastní rozklížené mysli předtím, než se rozplynou ve stínech. Přesně ten moment. ‚Šílený bůh‘ je způsob, jak se do něj dostat.“ Takhle režisér, animátor a dlouholetý mistr speciálních efektů Phil Tippett popisuje svůj celovečerní animák Šílený bůh. Tippett je známý hlavně jako člen slavného trikového studia ILM a tvůrce efektů pro Hvězdné válkyIndiana Jonese a Chrám zkázyRoboCopaJurský park a další filmové klasiky. Ve svém srdcovém projektu se ale vydal na vyloženě otrlý terén. Šílený bůh vznikal s přestávkami třicet let a dokončený byl v covidovém lockdownu. Výsledkem je řádně vymazlená i mazlavá procházka krajinou nočních můr. Film nemá žádné dialogy ani vysvětlující komentáře, ale klidně se bez nich obejde. Bohatě nám postačí, že sledujeme cestu hlavního hrdiny krajinou stojící na hraně postapokalypsy a pekelné říše monster, kterou sám Tippett popsal jako kombinaci Hieronyma Bosche a Bustera Keatona. Osmdesátiminutová erupce chorobných fantazií je zároveň milostným vyznáním analogovým speciálním efektům a animaci. Ostatně animačních a trikových technik Tippettův film vystřídá úctyhodné množství. Abyste se mohli dostat do bodu, kdy budete na Tippetovu noční můru vzpomínat, musíte ji nejdříve vidět. (Festival otrlého diváka)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (80)

borec999 

všechny recenze uživatele

Pri Mad God som zistil, že animák nemusí byť len pekný, farebný a dojímavý, ale aj škaredý, nepríjemný a nechutný. Či som ale na toto zistenie potreboval sledovať hodinu dvadsať nemého!!! animovaného filmu bez jediného dialógu, plného najodpornejších postavičiek( ktoré by Disneymu stačili na 100 rokov dopredu na všetky škaredé a záporné postavy do ich rozprávok), tak to vážne neviem. Kvôli absentujúcemu príbehu naozaj zostáva len žasnúť nad tým, čo sa musí odohrávať v hlave Phila Tippetta keď dokázal vymyslieť, nadizajnovať a naanimovať toľko čudných, nekonvenčných, škaredých postavičiek a plno brutálnych scén s nimi. Keďže ale psychicky Mad God na mňa nepôsobil najvýraznejšie (pár krát som bol zhnusený ale po týždni v čase keď píšem komentár mi film viac-menej vyšumel z hlavy) a počas sledovania sa i pri krátkej dĺžke neuveriteľne ťahal a nebral konca, zostáva otázka: Aký bol vlastne zmysel tohto filmu? PS: neodporúčam sledovanie deťom, tých by film mohol doživotne poznačiť. 15% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mad God Tippett uvádí: Apocalypse Know (between Freud and Jung). Tři dekády práce, aby byla prostřednictvím mile archaického stop motion nabídnuta spousta momentů evokujících tvůrčí styly (v abecedním pořadí od Bosche až po Zemana) a pár docela děsivých výjevů o obratech prachu v prach. Nic mě ale mezi těmi střípky nočních můr nerozložilo tolik, jako ten zpomalující se tikot hodin.. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

No rozhodně to muselo dát spoustu práce a stát hodně (nejen na kulisách, loutkách, ale i halucinogenních drogách). 30 let to trvalo… (začal prý v době během natáčení Robocopa 2 …asi by to vysvětlovalo tu ED-209 v desáté minutě filmu). Bohužel filozofickou hloubku (nebo přesah?) jsem naprosto vůbec nepochopil (létající obdélníky narážka na 2001: Vesmírná odysea?) a vizuál mě sice zaujal formou (jízda Kübelwagenem byla fantastická, pohyb “Khonsu v klobouku” doslova magický), ale ne obsahem (mastrubujíci panenka… konzumace fekálií). Takže nevidím důvod proč tohle chtít vidět vícekrát. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Když se nedaří..... Zvolil jsem si hned druhý špatný film s výborným hodnocením během jednoho večera. Z hlediska animace je to sice dokonalé, za což si dílo nějaký ten respekt bezesporu zaslouží. K čemu to však je, když je zbytek k uzoufání nudný a není zde prakticky žádný souvislý děj? Já se rozhodně na filmy nekoukám jen proto, že to dobře vypadá, v tomto případě je ,,dobře" synonymem slovu hnusně, ohavně a nebo na pohled neprijemný. Sice se tvůrci při tvorbě nepochybně dosyta vyřádili, já bohužel jejich nadšení příliš nesdílím a jediné co mohu hodnotit kladně, je ten propracovaný a dokonale odpudivý vizuál. Proto, jak už jsem zmínil, v celé stopáži není nic, než nahodilé projevy animovaného násilí v děsivém světě, kde vše slouží jen jako potrava pro ty silnější. To ovšem začíná být nuda ani ne po deseti minutách. Štěstí že to není až tak dlouhé, měl jsem totiž dost práce dílo dokoukat do konce a to i s trochou toho přetáčení.  21% PS: Bohatě by stačilo 20 minut a hodnocení by bylo lepší. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Animované zpracování fantaskního světa, plného utrpení a bezúčelného ničení. Pohled na jakousi dystopickou společnost očima průzkumníka, který se následně sám stane součástí prapodivné hry. Jeho role je nepodstatná jak pro celek, tak pro diváka. Nevím, jak přesně popsat to, co jsem viděl. Vše je v podstatě jen zhmotnění nesouvislých představ temných zákoutí lidské mysli. Kdyby to celé bylo podepřeno nějakým souvislým dějem, asi bych dal i víc. Takto je to pro mne jen rozpohybovaná řada pitoreskních obrazů bez souvislosti. Přesto zajímavá zkušenost. 50% ()

Galerie (9)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama