Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Recenze (700)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

V české kotlině je samozřejmě lehké zvítězit v nějakém méně využívaném žánru, minimálně Nováci ale dokázali, že jde u nás sitcom natočit mnohem hůř. Hospoda není geniální, je v ní tuna čecháčství a hodně strojených situací, nechybí tu ovšem timing a co je nejdůležitější, opravdu sehraná parta, které to kamarádství budete věřit i za cenu těch kostrbatých scenáristických kliček. Hospoda opravdu není geniální, je ale svoje, zvolené místo umí využít a herci si své party patřičně vychutnali. Jen občasná teatrálnost Václava Knopa je otravná, ale tenhle novácký estrádní styl byl holt svého času považován za vtipný. 70%... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Djkoma popisuje, že díly jsou podle ní nudné a že to bude asi jejím mládím. :-)) Já komentuji, že díly jsou opravdu hodně nudné (a že to bude asi mým stářím). Prostě taková typická TV Nova-cká nudná stupidita pro hodně nenáročného diváka. TV Nova se asi nikdy nezmůže na žádný slušný seriál. No, .... alespoň živí hromady seriálových herců. Obzvláště v těch seriálech následujících "Hospodu". V seriálu vystupuje v hlavních rolích spousta mým oblíbenců. Ale o to víc mě mrzí, že právě oni přijali v seriálu takové kulturní hodnoty své role. Bohužel je to pravděpodobně nedostatkem jiných nabídek v hodnotnějších filmových počinech. Nu, ...a hercův žaludek také vyžaduje stravu, není-liž pravda. :-) ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově asi nejlepší český sitcom, ale hlavně díky hercům, kteří byli vybráni dobře. Potměšilovi jsem jeho věčně zarostlého a umolousaného štamgasta věřil nejvíc, a ani právník Jana Kanyzy nebyl k zahození, a co teprve skvělý záporák Václava Knopa, ale třeba doktor Prášek Jiřího Menzela byl docela křečovitý, protože Menzel není výrazný herec. Některé díly byly velmi nápadité, ale jejich nevyrovnanost byla mnohdy slabinou a prostředí hospody se podařilo vystihnout věrohodně. Obdivuji scénáristy, kterým po tolika epizodách nedošel dech, ale vzhledem k tomu, že do hospody nechodím a toto prostředí mě neoslovuje naplno, tak zůstanu u 3 hvězdiček. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající zábavný seriál. Pravda, z uměleckého hlediska to není nic moc, ale ani nemělo být. Důležité jsou fórky, hlášky, řeči a změť opravdových hospodských figurek. A herecké obsazení je taktéž ukázkové. Herci své role výtečně podali, i když někteří z nich do hospody vůbec nechodí. Z postav mám nejradši Babulu, potom Nováka a Jardu Duška. Příjemným občasným elementem je děda Horáček. Nejlepší díly: Fotbal, Zájezd, Šejdrista, Píchačky, Reklama a Záskok. Nejlepší novácký seriál a jeden z nejlepších českých porevolučních seriálů. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Dost podhodnocený seriál, podle mě proto, že je veřejností spojen s TV Nova. Ovšem tohle narozdíl od současného telenovelovitého braku nebo Policajtů z předměstí je, jako kdyby jste srovnávali v automobilovém průmyslu Ladu a Ford. Je to kvůli přítomnosti předních našich herců v hlavních, ale i ve vedlejších rolích, a typického českého lidového humoru. Tomu se kolikrát nelze nezasmát. Plusem též je, že Nova se z Hospody nesnažila dělat sitcom západního vzoru, jako tak učinila u Nováků a činí u Comebacku - umělý smích hovoří za vše. Kvalita dílů je docela dobrá, sem tam se hlavně v druhé sezóně najdou nepořadené díly, ale přišlo mi, že víc je těch povedených. Z postav mě nejvíce zaujal hlavně Jarda Dušek Petra Nárožného - kolikrát i automat na hlášky. Celkově si tedy seriál zaslouží z mého pohledu pět hvězd, původně jsem hodnotil za čtyři, ale když čtu některé kritické komentáře a mám zároveň před očima některé vtipné situace ze seriálu, nemohu jinak. A také proto, že Nova kromě Hospody, Rulety a prvopočátků Tele Tele a Gumáků je se svojí tvorbou dosti tragická. "Tak vy jste věděl, že je to člověk a ne ženská?" ()

Galerie (45)

Zajímavosti (152)

  • S natočením celého seriálu přišel paradoxně Kanaďan jménem Tim Addison, který do Prahy přicestoval v roce 1992. Všiml si, že v ČR ještě nebyly žádné vlastní sitcomy a že Češi pijí víc piv na hlavu, než kterýkoliv národ. Tim vytvořil v roce 1994 seriál Hospoda pro TV Novu, který je volně založen na americkém sitcomu Na zdraví (od r. 1982). V závěrečných titulcích jeho jméno neuvidíme, protože se zákony o autorských právech teprve rodily. (Leopard105)
  • Jedná se o jediný seriál TV Nova, který se natáčel pouze v jednom interiérovém ateliéru. (ČSFD)
  • Postava Goliáše (Jiří Krytinář) se jmenuje křestním jménem David. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama