Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

Javad 

všechny recenze uživatele

Herci – herecké výkony a celkovo obsadenie je perfektné! Soundtrack tiež. Ale príbeh ma nedostal ani trošku. Príbeh, kde hlavný hrdina sprejom čarbe po stenách nezmysli a nazýva sa maliarom, a keď sa mu dostane možnosti mať vlastný ateliér maľuje obrazy obrovských rozmerov ktoré by namaľovala aj hocijaká priemerne inteligentná cvičená opica a svoju nádhernú frajerku (Claire Forlani) podvedie s fetáčkou (Courtney Love). Ak vás baví dívať sa na drogovo závislých „umelcov“ (tu musím spomenúť jedno nezabudnuteľné „dielo“ Andyho Warhola v podaní skvelého Davida Bowieho, ktorý vytvára obraz tak, že káže jednému chlapíkovi ktorý močí na plátno v ktorých miestach a koľko má „pridať“ ) ako čarbú akože „obrazy“ (som krajšie maľoval keď som mal šesť...) tak prosím. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Výborný film,kterému opravdu přijdete na chuť hlavně anglicky.Sice ne pro ospalce,které by tenhle film asi přestal bavit,protože chvílemi ač chcete nebo ne oplývá nudou,ale přesto výjmečný.A k tomu samozřejmně ne hvězdné,ale zato výborné obsazení.Hlavně Wright,Bowie,Oldman,Del Toro a tentokrát také Hopper,který předvádí,pro něj hodícně se civilní,ale hlavně přesvědčivou roli. ()

Reklama

charlosina 

všechny recenze uživatele

Snímek, natočený podle románu Lecha Majewskeho, nenabízí žádné dojemné drama plné drásajících emocí, ale čistě jen surový pohled na rozkvět a zkázu jednoho mladého výtvarníka, který chtěl jen tvořit a ne vysvětlovat "co" a "proč" to dělá. A v tom smyslu je Shnabelův debut zobrazující boj individuálna a společnosti parádním výtvorem, stejně jako herecké výkony Jeffreyho Wrighta, Benicia del Tora, Michaela Wincotta a nepochybně také Davida Bowieho. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Chcete film o umelcovi? Nech ho natočí iný umelec! Kto predsa dokáže lepšie vystavať príbeh na kompozícii graffitov a pestrofarebných rekvizít a detailov, ako človek, ktorý sa tým živí?! Kontrast medzi nelogickosťou Basquiatovho umenia a šeďou okolitého sveta vytvára celú škálu pocitov (fantastický filmový plagát to presne vystihuje), a subjektivita interpretácií zhluku obrazu a ich zdanlivej bezvýznamnosti tomu dodáva ďalší rozmer. Inak povedané, presne to, čo ma na Before Night Falls nudilo, ma v Basquiatovi bavilo. Obsahovo ten film možno trochu prázdny je a chápem, že je možné ho ľahko odsúdiť ako nezaujímavú kopu zážitkov svet ignorujúcich bohémov, ale hovorím vám, má to hĺbku. Navyše je to jeden z tých nezávislákov, v ktorých si chce zahrať každý, a mne tu vážne chýbal už iba Buscemi. Všetkých, aj epizódnych roličiek sa zhostili výborní herci, s mojim roky najobľúbenejším hercom tmavej pleti J. Wrightom na čele a dokonalým Davidom Bowiem v úlohe Andyho Warhola, v jednom z najväčších castingových víťazstiev vôbec. A moja večná láska Parker Posey ako snobská povýšenecká new yorkská agentka s umením, a teda presne tak, ako ju najviac milujem. 85% ()

Mii 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že téma filmu mně vůbec nezajímalo a jediný můj důvod ke shlédnutí bylo doporučení mého profesora dějin umění, že by nám mohl pomoc při učení na maturitu. Inu, z toho hlediska jsem dozvěděla dost, o existenci nějakého Jean-Michel Basquita, a vůbec celého neo-expresionického hnutí 80. let jsem neměla ani ponětí a jsem ráda, že těd vím. Ovšem jako film to bylo zoufale průměrný. Ale nezlobím se, režisér byl rovněž malíř a film natočil čistě jako poctu svému kamarádovy, což je vlastně hrozně hezký :-) A David Bowie v roli Andyho Warhola byl BOŽÍ! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama