Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Konference ve Wannsee aneb plánování genocidy v přímém přenosu, v dobrém rozmaru a nad stolem plným klobásek, chlebíčků a dobrého vína. Vyloženě konverzační záležitost odehrávající se na nádvoří a v interiérech starého šlechtického sídla. V podstatě jde o formu dnes tak oblíbeného hraného dokumentu, ovšem tentokrát nejde jen o levnou kulisu pro odvyprávění historických událostí, ale protagonisty se stávají špičkoví herci a scénárista si dal záležet na propracovaných charakterech nacistických pohlavárů a na špičkově zpracovaných dialozích. Nezazní tam jediný výstřel, neodehraje se ani jediný masakr, ale z těch cynických zapálených a nadutých řečí prakticky neustále mrazí. Je jen hodně málo filmů, které by dokázaly ukázat nacismus v takové zrůdnosti, jako právě tenhle kousek. Celkový dojem: 90 %. Apendix ukazuje dobře, jak je lidská spravedlnost nedokonalá a přednost dostávají politické zájmy... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Debata vysokopostavených vojenských funkcionárov "Tretej Ríše", politikov, právnikov, hľadajúcich riešenie ako najjednoduchšie, nebezpečnejšie, v rámci zákona, vyčistiť nemeckú zem a svet od židovskej rasy. Bolo veľmi zvláštne počúvať tieto choré, zvrátené názory, či myšlienky ohľadom niečoho tak krutého. Akoby sa rozprávali o spôsobe sadenia "pšenice". Proste, bol to rozkaz, politický smer Vodcu, a oni "robotníci", ktorí dostali za úlohu nájsť spôsob, ako vykonať svoju prácu. Nič viac, nič menej. Nikto zo zúčastnených sa nezamýšľa nad nemorálnymi či protihumánnymi krokmi. Je to meeting ako každý iný, stačí sa len dohodnúť. Divák, ktorý si pustí tento snímok by mal vedieť, že celý film zobrazuje vyjadrenie myšlienok formou dialógu, žiadna akcia, samopal, či guľomety. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V zasneženom sídle uprostred zimy 1942 sa stretáva skupina vysoko postavených nemeckých dôstojníkov a úradníkov, aby rozhodli o konečnom riešení židovskej otázky a nezmazateľne zapísali tento deň do histórie. 15 neľútostných mužov, ktorý rozhodli o osude miliónov Židov v podaní zostavy britských hereckých es. Komorná, ťaživá a naliehavá atmosféra, skvelý scenár a dialógy, v ktorých vypláva na povrch to najhoršie z týchto ľudí. Ani neviem, či sú je pre nich slovo ľudia to správne označenie. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, několik postav a jedna z nejmrazivějších kapitol minulého století. Excelentní herecké výkony a jiskření tak mohutné, že by mohl každý druhý režisér závidět. Frank Pierson je hrozně krutý vypravěč - a je to zatraceně dobře! Stanley Tucci, Kenneth Branagh a Colin Firth ve vrcholné formě... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně v půlce válečného období se odehrála v zámku ve Wannsee. tato neméně důležitá porada o konečném řešením židovské otázky a fakt, že se dochoval jeden jediný záznam, ještě k tomu kopie originálu, kterou nalezli v soukromých lejstrech Martina Luthera značí, že porada to byla velice důležitá a znázorňující tehdejší rozpoložení Německa. Excelentní herecké výkony dodali autenticitu porady a tímto se také film stává jedinou konstrukcí zachycující okamžiky předních velitelů Německa samozřejmě v produkci renomovaného studia HBO, který se ten samý rok chytl se seriálem Bratrstvo neohrožených. Při sledování mi až mrazila nepříčetnost několika pohlavárů a sebemenší jistota výhry nad celým světem...možná toto nakonec způsobilo pád Třetí říše. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Když Reinhard Heydrich (Kenneth Branagh) přilétá na konferenci, jsou na křídlech jeho letadla vidět svastiky. Výsostné označení německých letounů však tvořily trámové kříže, svastika se vyskytovala pouze na směrovém kormidle. (p3tris)
  • V jednom dialógu postavy diskutujú o tom, ako velenie na východnom fronte prebral nejaký babrácky generál, ktorý nikdy nevelil žiadnej brigáde. Odkazujú tým na poľného maršala Friedricha Paulusa. (Real Tom Hardy)
  • Všetky postavy, ktoré majú na ruke svadobný prsteň, ho majú na ľavej, ako je zvykom v US a UK. V Nemecku by ho mali mať na pravej. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama