Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mocná korporace se snaží koupit celou čtvrť a přestavět ji se značným ziskem. Joe Santo (Arnold Schwarzenegger) je majitelem malé posilovny nazvané Olympic, kde se připravuje na brzké kulturistické klání Mr. Universum a o prodeji nechce ani slyšet. Craig Blake (Jeff Bridges) je najat, aby ho přesvědčil k prodeji, ale brzy začne mít místní lidi rád a zamiluje se i do Joeovy přítelkyně Mary Farnsworth (Sally Field). Ale korporace se tak lehce nevzdává.
Arnold Schwarzenegger dostal za tuto roli Zlatý Glóbus za nejlepší herecký filmový debut roku. (monolog)

(více)

Recenze (64)

Morien 

všechny recenze uživatele

Pane jo. Na film jsem se dívala, protože zrovna čtu Arnoldovy memoáry, a docela těžko se mi srovnává, jak hezky o tom on mluví a co tam reálně já jako divák vidím. Předně je do filmu zahrnuté velké množství motivů a nejsou, podle mně, dostatečně přehledně uspořádané. A druhá věc, co to sakra ten konec a to sexuální násilí dělá ve filmu, který do té doby působil spíš jako kreslená groteska? Když chcete mít nahaté svalnaté chlapy pobíhající po městě a laškující s běžnou populací, věnujte se hlavně tomu, a ne že to prostříháte s dramatem, které vypadá jako úplně z jiného filmu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle byl fakt divný film. Klasický námět o zlatém chlapci, který pod vlivem nových přátel a lásky začíná chápat, že jeho místo není mezi snobskou smetánkou, ale mezi obyčejnými lidmi z jedné posilky. A většinu času celkem pohodová komedie, ve které se ovšem postavy najednou začnou chovat úplně mimo. Ke konci to padá někam ke 2*, zejména sex v posilovně, hrábnutí majitele a kulturisti ve městě. Přesto dávám 3* za obsazení v netradičních rolích. Bridges jako playboy, nečekaně sexy Fieldová. Robert Englund s blond vlasy jako pohodový týpek od vedle! A hlavně Arnold Schwarzenegger jako inteligentní mírný kulturista obdivující broušené sklo a hrající na housle. A světe div se, on Arnold uměl i docela hrát! Není to úplně kvalitní film, ale ani žádný průser jako některé Stallonovy pokusy. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Hodně bizardní zážitek vidět v jednom filmu Arnolda S., kterak pumpuje železo a ještě k tomu hraje na housle! Opravdu velmi zvláštní, Arnold jako kulturista intelektuál a vedle něj ještě Jeff B. a Robert "Freddy Krůgr" E. Jako třešnička ještě Sally F., na tomto vcelku prapodivném bizarním a hodně za hair přitaženém dortu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

K Arnoldovému zlatému glóbusu ma prehovorila jeho kniha, inak by som si (napriek tomu, že som od Arnieho všetko videl) toto asi nepozrel. Čo sa týka filmu, tak hodnotenie hovorí za všetko. Slušný herci (Arnieho postava a charizma vládne), ale príbehová nuda to ťahá dolu. Odkaz pre činkárov: Arnie je tu asi tak max. pol hodku, je stále v špičkovej forme, kedže neskor získal ďalšiu Olympiu, zopár záberov sa tu nájde ako sa predvádza, inak nič moc jeho postava nepredvedie, okrem super tréningu ramien v Bat-kostýme, či čo to bolo. 55% - 3* ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

... a Zlatý Glóbus pre vychádzajúcu hviezdu roku 77 získava rakúsky dub Arnold Schwarzenegger. Škoda, že nešlo o debut ako bolo prezentované, ten si odkrútil čoby Herkules v New Yorku ešte pod menom Arnold Strong. Arnie tu nepredstavuje nezastaviteľnú mašinu a dynamickejšie scény sú bez neho. Jeho rola má ponúknuť niečo viac, ukázať že byť kulturistom neznamená byť homosexuálom, ktorý najradšej trávi čas v upotenej telocvični. Postava Santa hrá na husle, vystupuje s kapelou, rozumie sa do porcelánu a ľúbia sa mu baby ako každému inému. A síce sa Arniemu nedá uprieť sympatický prejav, niektoré repliky čo utrúsi môžu vyznieť komicky (máte moc peknú zbierku skla), nehovoriac o batmanovskom obleku, ktorý netuším čo mal predstavovať, možno šoumen, možno skromný muž skrývajúci sa za identitou superhrdinu. Trochu odveci pôsobil pochod ulicami v plavkách, kde sa ostatní kulturisti vykašľali na vyhlasovanie výsledkov Universum a šli pózovať medzi ľudí čo ani netušili, že kulturistika vôbec existuje. Ale beriem, šlo o prvý film na túto tému a reklama k tomu skrátka patrí. Film má našťastie aj svoj vlastný príbeh, Jeff Bridges je žralok, ktorý má donútiť majiteľa posilňovni predať mu svoje priestory. To ale netuší ako blízko sa k týmto ľuďom dostane z čoho vyplynie zmena kurzu v podnikaní a s tým ďalšie problémy. Jeff to zahral skvele, potešil tiež Freddy Englund a rovnako prítomnosť mafiána z Kmotra / Rockyho. Určite pobaví scénka s prostitútkami a vydarená bitka so železným náčiním. Film priemerný, v Arnoldovej filmografii zabudnutý, ale pre skalných fanúšikov príjemným ohliadnutím sa za hereckými začiatkami ešte "hladného" Mr. Olympia. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • V závěrečné scéně, kdy kulturisté vybíhají na ulici, kde o chvíli později pózují, lze krom Arnolda Schwarzeneggera a Kena Wallera vidět i další známé tváře kulturistiky tehdejší éry, jakými jsou například Mike Katz, Robbie Robinson a Franco Culombu. Všechna tato jména rovněž figurovala v dokumentárním snímku Pumping Iron (1977), kde dostaly postavy mnohem více prostoru. (Platom)
  • Arnoldův rakouský akcent způsobil nutnost jeho předabování americkým hercem. Dle slov znalců, hercem naprosto podřadným a hlasem se nehodícím k hřmotnému Arnoldovi. (sator)
  • Podmínka režiséra byla, aby Schwarzenneger pro roli zhubl 15 kg. Arnold si poté uvědomil, že s takovou váhou už nemůže myslet na vítězství v kulturistice. Roli však přesto přijal, protože ve sportu dosáhl všeho, čeho dosáhnout mohl, a jeho další metou byl jednoznačně film. Po dokončení snímku se však přesto ke kulturistice vrátil. (sator)

Reklama

Reklama