Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Desne mi slo na nervy to spracovanie, ze sa to kazdych 10 minut zastavi a Dvorak do toho keca a pyta sa publika atd. Komplet nepozeratelne.. Skodaaaaa.. Dobri herci, dobra rezia.. Ale doondili to dodatocne, ze z toho spravili talk-show.. Clovek to ma chut na compe zostrihat nanovo a pozerat az potom.. Max 2*, za hercov, inak fakt nepozeratelne.. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak co, milí diváci. Má nash. drtivě setřít normalizační seriál a odhalit tu falešnou možnost volby jako zrůdnou manipulaci a nechtěnou alegorii tehdejšího hrůzného režimu? Nebo se má vykašlat na politiku, a podívat se na seriál jako na nenáročnou kuchařskou zábavu. Hlasujte teď. Jejda, to nám to lítá. Prosím dohlasujte. Jednadvacet, dvaadvacet, třiadvacet. Tak nashi. Vidíš to sám. Jdi na to. ––––– Roztomile hravá blbinka, která sleduje raketovou kariéru kuchařského zelenáče od knedlíků až téměř po ministra kuchyní a jídelen, to vše za pomoci žárovkami blikajícího národa. Zatímco Sváťa Kuřátko měl každou chvíli nejasno, soudruh Jílek mrknul na energetické ukazatele a měj jasno. Neustálé vstupy do děje sice občas rušily, zejména když maskovaly překvapivě plytký děj plný všedních kuchařských klišé, to vše ale vyvažovalo skvělé obsazení a některé výtečné herecké party, takže bylo většinou potěšením se dívat. Všechno to samozřejmě byla hra, která měla diváka pobavit a vtáhnout. Že výsledky hlasování neovlivní vývoj příběhu, ale vyvolají jen lokální vlny, které se během chvíle opět ustálí do původního směru bylo zřejmé a neměl jsem s tím problém. A myslím, že ani diváci, kteří se tehdy hry účastnili. Stejně tak pobavily některé zdejší komentáře ve stylu „nechutná mystifikace o svobodě volby odráží hrůznost tehdejšího režimu.“ Jako kdyby to dnes bylo jinak. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Z otravnej šede socialistických televíznych seriálov to vytrháva jedine to, že sa jednalo o pokus aktívne zapojiť divákov do formovania vývoju samotného deja. Niekoľko starostlivo vybratých súdruhov prišlo do štúdia, aby v určitých zlomových situáciach zahlasovali akou cestou sa má dať hlavný hrdina, kuchár Svatopluk Kuřátko. Ľudia pri televíznych obrazovkách dávali najavo svoj názor prostredníctvom zapínania či vypínania elektrických spotrebičov, čo v energetickom ústave vyvolalo výkyvy spotreby jedným alebo druhým smerom a tak sa rozpoznal hlas väčšiny. Bolo to originálne, nevšedné. V dnešnej dobe je podobný projekt už úplne nemysliteľný. ** ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Bohužel jeden z těch seriálů, kde zhruba od poloviny každý další díl sráží celkový dojem. Od zpočátku normálního, sympatického a lidového kuchaře se postupně stává uvědomělý soudruh vedoucí, jehož charakterové klady jsou už značně předimenzované a nevěrohodné. Z prvních pěti hvězdiček jsem tak postupně došel až s bídou ke třem a i to jen kvůli zajímavým záběrům normalizačního pohostinství na "nejvyšší úrovni", které tehdy běžný člověk mohl jen sotva znát. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné herecké obsadenie. Pamätám sa ako sa hlasovalo v Prahe. Ľudia na sídlisku blikali svetlami, to bola sranda!!!!! Musím sa pristaviť pri hereckých postavách. Na začiatku seriálu boli výborný J.Somr a Vl. Brodský, v strednej časti K.Augusta a v záverečných častiach kraľoval P.Haničinec. Tá postava moraváka - námestníka mu sadla fantasticky. No veľký výkon v tomto seriály podal Josef Dvořák Záverom: seriál bol v tej dobe populárny, no nevybočil z priemeru - v tej dobe to bola celkom dobrá zábava. 65%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (41)

  • Waldemar Matuška, který zpívá titulní píseň, byl kvůli emigraci v roce 1986 odstraněn ze závěrečných titulků. (Martin1979)
  • Rodiče Hedviky (Kateřina Macháčková) bydlí na adrese Dolní Branná čp. 209. Od místa, kde pracují a kde se hlavně natáčelo, je to 18 kilometrů. (sator)
  • Při výdeji večeří je scénka, jak Sylva (Dagmar Havlová) míchá cibulku na pánvi, poté někdo rozkrojí knedlík a je tam znovu, zase ta stejná scénka s mícháním cibulky. (P.Machy)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama