Reklama

Reklama

Krásné bytosti

  • Island Berdreymi (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Čtrnáctiletý Balli je bytostný outsider z rozvrácené rodiny. Marně hledá oporu doma i ve škole, kde je obětí šikany. Vše se mění ve chvíli, kdy potkává skupinku tří problematických teenagerů, kteří ho nečekaně vezmou mezi sebe. Parta, ve které dominuje násilnický Konni a inteligentní Addi, nabídne Ballimu chybějící domov. Druhý snímek Guðmundura Arnara Guðmundssona vypráví s poetickým citem i syrovostí o vztazích, které mohou trvat věčně a pomáhají nás formovat v těch nejdůležitějších chvílích, o krutosti i něze, které se rodí na magické hranici mezi dětstvím a dospělostí. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (84)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film ma hned vtiahol do svojho hnusného, nevľúdneho a niekedy až neľudského prostredia takou silou, že som skoro celý film mal čo robiť, aby som po nom vyviazol bez ujmi na zdravý. Skoro všetky postavy, čo sa objavili v tomto filme mali smutný a nešťastný život a tak sa aj odvíjala obsahová stránka filmu, že v tejto spoločnosti šťastie nerastie. A tak to začalo od síkaný cez pouličné bitky až po tragické zakončenie, ale ktoré sa s pribúdajúcimi minútami aj čakalo. Je to hlavne znepokojivé, ako ďaleko sú niektorí ľudia ochotní zájsť, aby si naplnili svoje ciele, ale , že pri tom stratia ľudskosť alebo rodinu ich už netrápi. Práve tu sa ukazuje pravá tvar rodičovskej výchovy, kde chýba alebo je len povrchná, tak sa im ich potomstvo tak aj odvďačí.  Film je podaný takou neskutočne realistickou a surovou formou, že mi niektoré postavy bolo fakt ľúto. Herecky to tiež bolo vynikajúce. Už som dlho z filmu necítil takú silnú intenzitu napätia a dramatickosti. Film skáče z jedného napínavého príbehu do ďalšieho ešte viac dramatického. Naozaj film rieši niekoľko vážnych tém a ja nemôžem inak, ako dať 5*, ktoré si svojou údernosťou rozhodne zaslúži. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na klasické šablony filmů o školní šikaně, tenhle film je chytřejší. A jeho hrdinů je vlastně také více než ta čtyřčlenná klukovská parta. Celé se to odehrává v nějakých horších částech Reykjavíku, prostředí je to stejně nehostinné jako poměry panující ve většině domácností našich hrdinů. A kupodivu se s tím moc netluče ani ta trocha nečekaného magična. ()

Reklama

petrsv 

všechny recenze uživatele

Výborný evropský film neupozorňuje jen na obvyklé trable dospívání, ale taky na zvyšující se agresivitu mladých. Nekončí však u konstatování faktu, jak je obvyklé v jiných dílech, ale přináší i určité řešení a nadějnou vizi. A důležité poselství, že kamarády je potřeba si vybírat. Občas selhává kamera ve snaze být cool, jinak ale nemám co vytknout, po delší době opravdu kvalitní dílo. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Sever opět jede a opět trefa do černého. Tamní režiséři mají pro tyhle dětské sociální dramata cit, je to opět nekompromisně tvrdé, atmosfericky dusné a při jedné zlomové scéně mi bylo vyloženě špatně a úzko. Má to sice dvě hodiny, ale na scéně je neustále co sledovat, rvačky dětských skupin jsou tvrdé a krvavé, ústřední charaktery jsou správně “severské” (bože, ty děcka se tam snad rodí s předurčením k áčkovému a realistickému herectví, jinak fakt netuším, jak je možné v jejich věku podat tenhle výkon…) a není nouze ani o plnohodnotný závěr. Suma sumárum jsem zkrátka ohromen a sázím plnou palbu, jelikož takhle dusné a vizuálně špinavě pochmurné drámo se prostě často nevidí. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, který se zajímavou lehkostí kombinuje lidskou křehkost a zároveň i zbytečnou surovost. Ještě ke všemu v rovině kluků, kdy se mnohdy předhazuje spíše to druhé. Nejvíce překvapující na filmu byly vztahy mezi aktéry, které ukázaly, že něco takového mohou mít i zastánci mužského pohlaví. A přitom nemusí jít o žádnou macho propagandu. Klasicky do toho musí autor vtěsnat nějaké nadpřirozeno, což je na tyto filmu už klasika, ale zase toho nebylo tolik. Po nějaké době islandský film, který mě bavil a dával mi i smysl. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Island poslal film ako svojho nominanta na udeľovanie Oscarov za rok 2023 za najlepší medzinárodný film. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa v Reykjavíku. Počas pátrania po najškaredších budovách islandského hlavného mesta ich režisér Guðmundur Arnar Guðmundsson podľa vlastných slov našiel vo štvrti Vesturbær západne od centra mesta a väčšinu scén nakrútil tam, aby získal obraz, ktorý potreboval. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Reklama

Reklama