Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 3

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (129)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Generálka Nanisca vede jednotku složenou z žen. A pěkně drsných. Právě ony musí ochránit Dahomejské království před agresivními sousedy, jenže Nanisca netuší, že se bude muset postavit i vlastní minulosti. Válečnice je svižná a zábavná podívaná s dobrou akcí, výtečnými herečkami a zasazená do atraktivního prostředí. Jakmile se ale tvůrci pokoušejí hrát si s vážnějšími tématy, obvykle se to celé promění v banality a klišé. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

FIlm sám o sobě může být na hvězdy čtyři, nicméně to byl Triumf vůle také. Proč jsem jednomu z těchto dvou vydařených silně propagandistických a historii pokřivujících filmů udělil čtyřhvězdičkové hodnocení, zatímco ten druhý získává jasný odpad! je jednoduše ten, že zatímco zlotřilá ideologie která stála za tím prvním je již poražena, odsouzena a poprávu všeobecně odstraněna z tváře světa, tato druhá stále sílí a dál působí zlo v myslích lidí a bohužel také na světové kinematografii. Tak za 50 let dám druhou šanci a uvidíme, co z toho bude. Fun fact: manžel Agojie, král Ghezo, ve skutečnosti patřil k největším otrokářům své doby, dokonce si vysloužil přízvisko "Slave king" a armáda ženských válečnic se ve skutečnosti věnovala především nahánění a shromažďování chudých obyvatel a příslušníků ostatních kmenů, které následně prodávali do otroctví. Absurditu pokroucenosti historie v tomto snímku nejlépe dokazuje třeba i to, že ve skutečnosti pád krále Gheza a úpadek celého jeho království způsobila především námořní blokáda, kterou se Britské impérium pokoušelo zastavit transatlantický obchod s otroky. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║ Tržby USA $66,602,921║ Tržby Celosvetovo $91,702,921▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Taký predvoj Wakandie, na černochov si veru nedošľapnete po novom, keď sa to neberie moc vážne dá sa to v celku dobre užiť. Afrecké fitnes amazónky to kosia hlava nehlava a boh chráň aby sa im niekto postavil do cesty. /70%/ ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Hereckým výkonom sa tu nedá nič ubrať, Viola Davis je fenomenálna, no nič menej by som od nej ani neočakával. Problém je, že je trochu málo využívaná. Očakával som, že bude hlavnou postavou, ako je to zobrazené v každom traileri a filmovom plagáte, no nakoniec je odsunutá do vedľajšej úlohy. Moje najväčšie obavy sa týkajú réžie a kinematografie. Kamera vyzerala veľmi amatérsky a napriek tomu sú akčné sekvencie dobré zvládnuté. Čo sa týka réžie je premierná, tak ako film. 6/10 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Režisérku Ginu Prince-Bythewood by po tragédii jménem Old Guard: Nesmrtelní 2 roky nazpátek člověk nejradši vzal za flígr a příště jí svěřil maximálně režii reklam na Penny s Michalem Davidem .A jak bylo snadné Bythewood 2 roky nazpátek odsoudit, nyní by jí člověk nejradši na zádech nesl. Zlomit definitivně hůl nad Bythewood by byla chyba, Válečnice je jedním důkazem za všechny. Skvělá historická podívaná, která může fungovat jako ultimátní crowd-pleaser a přitom si status černého koně nadcházející oscarové sezóny naprosto zaslouží. Válečnice je přesně ten typ filmu, který diváka pohltí a jen tak ho nepustí, málokterý filmový zážitek z letošního roku má potenciál zanechat v divákovi tak silný otisk.... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Žena jménem Nawi, identickým jako má jedna z hlavních hrdinek ztvárněná Thuso Mbedu, zemřela v roce 1979 a byla zřejmě poslední známou Agojie, která bojovala s Francouzi ještě v roce 1892. (Jirka_Šč)
  • Dahomejské amazonky bojovaly i v druhé francouzsko-dahomejské válce v letech 1892–1894, která skončila podmaněním Dahomeje Francouzi. Na této válce je zajímavý především obří nepoměr ztrát na životech. Zatímco Dahomejců zemřelo v boji 2000-4000, Francouzů zemřelo v boji jen 85 (a dalších 205 podlehlo místním nemocem). A to navzdory tomu, že Dahomejci měli k dispozici relativně moderní palné zbraně a dokonce i několik kulometů či kanónů. (vojtaruzek)
  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama