Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co může být pro režiséra pohádky horší, než selhat na poli vypravěče? Snad jen být Don Quijote sedící na kulhavé Rocinantě scénáře a bojovat s Weinsteinovic větrnými mlýny.. Autorský trademark takřka nečitelný, herecká esa + lykantrop Hanák tápající v příběhovém balastu, nevyužití původně zamýšlené balkánské hudby a jeden taliánský taneční mistr, jehož gestikulaci zřejmě Stormare odkoukal v italské sérii A. Burton měl Ospalou díru, tohle byla bohužel jen Díra.. Bez ohledu na producentské zásahy - pocit, že Gilliam je pro mě zajímavější v seriózní rovině, trvá.. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Velmi chaoticky vehementně podaný příběh bratří Grimmů, jež si člověk spíše představí jako pilné moudré zapisovatele, než jako dva mladé, neklidné a lehce psychicky nedozrálé jedince. Mnoho ostatních postav (jako např. Peter Stormare nebo Jonathan Pryce) jsou tu úplně zbyteční a kdyby tu nebyli, filmu to jenom prospěje. Děj je totiž zbytečně natahovaný a přítomnost francouzských vojáku tu nic neřeší. Zcela jsem nepochopil přehršel digitálních triků, jako např. bláto, které se promění v jakéhosi blátivého skřítka. Film je plný věcí, kterým by se dalo vytknout cokoli, ale jeden klad přece jen má, a to je výborně vizuálně postavený kouzelný les, který místy skutečně nahání hrůzu. Potěší účast Tomáše Hanáka, který si ale moc nezahraje a jeho příběh se jaksi ztrácí a nakonec vyzní naprázdno. Celkově jde o zklamání, film by mohl vypadat úplně jinak a místo ukodrcaného vozíku by se mohlo jednat o rozjetý vlak...škoda. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Kdyby ten les nebyl tak strašně umělý a studiový a ten vlk vyloženě směšný, hodnotila bych i líp. Velmi zvláštní spojení pohádky a reálného příběhu, ty zlé postavy jsou naprosto přesvědčivě nechutné, velmi pěkný je perníkový mužíček a z toho lesa, i když je tak hrozně studiový, jde přece jen dost hrůza. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A žili šťastne, až kým nepomreli. Alebo aj nie.“ Takto to dopadne, ak sa drsne realistickí, brutálne pragmatickí a "americkí" producenti Bob a Harvey Weinsteinovci zrazia s bizarnou európskou fantáziou Terryho Gilliama a Tomáša Hanáka. Zlý počítačový vlkolak, Červená čiapočka, zakliata veža, Monica Bellucci, Perníkový chlapec, ľudožravý kôň (!), Peter Stormare, kučeravý Matt Damon, Heath Ledger s okuliarmi, Miroslav Táborský, hocičo od Tima Burtona (najmä OSPALÁ DIERA), žaby, ubližovanie zvieratám, megavýprava, zmasakrovaný scenár Ehrena Krugera (MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO, VRESKOT 3) a všeličo ďalšie. Miestami pozoruhodné, miestami blbé, inokedy len čudné, najčastejšie však asi len riadne WTF. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem se setkala s Gilliamem mimo Monty Python a překvapil mě, ovšem nijak zvlášť příjemně. Na pohádku je to moc složité, na něco jiného moc pohádkové. Některá "překvapení" se dají očekávat dlouho dopředu, triky nejsou nijak originální. Přesto se nejedná o nudný snímek. Má slušný spád, jedna akce střídá druhou. Herecké výkony odpovídají rázu filmu. Účast hvězd, jako je třeba Matt Damon, určitě prospívá celkovému "image" filmu, ale jiný význam nemá. Je to průměrný snímek, který stačí vidět (narozdíl od jiných Gilliamových kousků) jednou. PS: V tom sledu šíleností mě nejvíc zaujalo, když se objevil Tomáš Hanák, a taky když na pár vteřin zazněla skladba Jeana-Baptista Lullyho. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Jacob (Heath Ledger) rozbije zrcadlo ve věži, avšak později, když jsou všichni na konci věže, je zrcadlo opět celé. (Fevas)
  • Když Jacob (Heath Ledger) "přiletí" se stříbrnou sekyrou do věže, padne tváří na zem a sekyra taky. V tu chvíli se předmět nepřirozeně prohýbá, což dokazuje, že je z gumy. (Fevas)
  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama