Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Není to obvyklý životopisný film... oživení v podobě komentářů jednotlivých postav (které v Sellersovské tradici hraje opět Rush) přímo na kameru krátce poté, co odcházejí z života hlavní postavy a vůbec i přítomnost dalšího štábu, to vše působí osvěžujícím dojmem, zvláště pokud o Sellersovi něco málo víte. Škoda jen, že jako celek se děj pohybuje od jedné scény ke druhé a příliš to nenavazuje. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Tento "velmi dobře poskládaný, objektivně natočený a naprosto pravdivý film" (ironie) jsem už viděl mnohem dřívě, ale během procházení filmografie Emily Watson jsem si všiml, že jsem ho ještě nehodnotil. Pamatuju si, že i když mě tento pokus o životopisné drama nenudil a plno zdařilých momentů se tam našlo, nemůžu hodnotit lépe než 50%, tedy velmi slabými 3*. Tvůrci se rozhodli, že dílo bude mnohem "zajímavější", když velkého herce Petera Sellerse (se kterým se Geoffrey Rush při vší úctě příliš měřit nemůže, i když se tady dost snažil) ukážou jen v tom nejhorším světle a to já považuju za velkou chybu. V Rushově podání je Sellers ten nejnepříjemnější a nejnesympatičtější člověk na světě, který není nikdy schopný se chovat normálně nebo se třeba jen normálně zasmát. Stačí se podívat na nějaká videa se Sellersem nebo jen na nepovedenou scénku na konci filmu Byl jsem při tom a Sellers bude působit úplně jinak. Jde také o to, že Rush narozdíl od něj vypadal strašně nepříjemně už jen od pohledu. Tím nechci pana Sellerse omlouvat a snažit se všechny přesvědčit, že to byl nějaký dobrák - to v žádném případě, hysterický člověk, se kterým bylo obtížné vyjít a šílenec to byl bezpochyby (ale ne nonstop), ale nemůžeme se na něj dívat tak, jak byl vyobrazen v tomto snímku. Nic se nemá přehánět. Herbert Lom o něm prohlásil, že sice byl "ťuklej", ale že to byl jeho fajn kamarád - z tohoto filmu se mi nezdálo, že by mohl být něčí kamarád... Tvůrci si asi vždy vyslechli jen jednu stranu a "nezaslechli", že např. Sellers chtěl na konci života ještě sám bez režiséra Edwardse natočit Růžového pantera a dokonce k tomu psal scénář... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ocko, máš ma ešte rád?“ – „Ale iste anjelik. Ale nie až tak, ako Sophiu Lorenovú.“ Mám rád životopisné filmy, ale tento sa príliš nevydaril. Napriek odvahe všetkých zúčastnených (vrátane doteraz skôr hororového režiséra) je výsledok rozpačitý a to napriek čarovným scénam (pasáž, kedy sa Sellers v rozhovore dušuje, že „neukradol“ Davidovi Nivenovi RUŽOVÉHO PANTERA... sediac na jeho stoličke) a výrazným podporným postavám (Stanley Tucci ako Stanley Kubrick a John Lithgow ako Blake Edwards - hoci najlepšou postavou je mama Peg v podaní Miriam Margolyesovej). Paradoxne (alebo ani nie paradoxne) film doplatil na to, čo je o Sellersovi najznámejšie a čo vystihuje scéna v lietadle: „Prepáčte, ale nie ste vy náhodou Peter Sellers?“ – „Dnes nie.“. Inými slovami, svojrázny Sellers bol známy tým, že mal milión tvárí. Alebo ani jednu. Tto nezahráte ani ak ste skvelý Geoffrey Rush, ktorý sa fakt snaží, ale toto neveírm, že mal niekto šancu dobre zahrať. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Stephen Hopkins /Lovci lvu, Predator 2/ natocil len priemerny zivotopisny film o Peterovi Sellersovi, ktoreho tuna stvarnil Geoffrey Rush. Ale film nie je prilis dobry /vlastne je podla mna len priemerny/, lebo tempo je sice na zaciatku dobre, ale potom akosi ustane + nuda opat a zas dostava vo filme priestor, co nie je dobre. Plus kopa vaty, neskutocna kopa vaty najma v strede filmu. Film nezachranili potom ani Charlize Theron a ani Emily watson. 56 % ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Stejně jako byl Peter Sellers komplikovaný člověk, tak je komplikovaný tento film. Mám z něho poněkud divný pocit a je těžké určit z kterého úhlu pohledu se na něho mám divát a jak ho mám chápat. Hned na rovinu by si měl divák před zhlédnutím filmu uvědomit, že to není klasický životopis. Už to zde zmínili ostatní komentátoři. Tento film se často rozchází z pravdou, anebo není zřejmé jestli některé jeho situace jsou pravdivé.Třeba není moc známo, jak blízky a vlídný byl stav Sellerse k Sophii Loren. A v první řadě Sellers ROZHODNĚ nebyl takový psychouš. Ano ještě jsem nečetl knihu ,,Růžový Panter Peter Sellers´´ ale stačí si přečíst jenom Oskarův komentář k tady tomu filmu, jeho biografii v hereckém csfd profilu Petra Sellerse a vlastně vám to musí být alespoň trochu jasné. Měl časté deprese, změny nálad, bylo možná dost těžké s ním žít. Ale také to byl výborný úmělec a zlý člověk vůbec ne. Nedá se zkrátka o něm mluvit v žádném případě jednotvárně. A to mohu posoudit už teď. Přitom skoro celá jeho filmografie mě teprve čeká. A na jeho talent tady tento film zcela zapomíná. Ukazuje ho pouze jako naprostého cvoka a úchylného sukničkáře. Ale zas na druhou stranu tento film opravdu (snad) nemá být normálním a přesným životopisem. Už to zde bylo zmíněno a já se s tím ztotožňuji a dodám k tomu můj malý osobní pohled na věc. Sellers je zde ukázán jako typ a bláznivého, komplikovaného člověka. Kterým opravdu byl, ale ne tak velkým. Věřím, že to nebyl vůbec zlý člověk a vlastně o něm po zhlédnutí filmu nemám horší mínění než jsem měl předtím. Tady je jeho postava trochu zveličovaná aby smínek místo životopisu mohl obstát jako poutavé drama o lidské podivnosti. Netřeba všechno brát doslova, já jsem ten film vnímal takhle. Za nějáký životopisný, pravdivý film co stojí na faktech bych ho ani nepovažoval. Ale já jsem chtěl něco jiného, na mě to celé působí zmateně chaoticky. Tu pointu a vyznění jsem si musel vymyslet sám. To bude asi chyba. Ale jo, docela mě to bavilo. Ale jako celek je to pouhý slabší průměr. Nevím jaké dát hodnocení, je to tak na 2 a půl. Takže zaokrohluji a dávám 3.. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Sellers byl první muž, který se objevil na obálce Playboye, a to konkrétně v dubnu 1964. (imro)
  • Geoffrey Rush dlouho váhal, zda titulní roli přijmout: "To je vlastnost, která se se mnou táhne odjakživa a projevuje se hlavně v mé divadelní kariéře. Můj agent mě za to nenávidí. Totiž: vždycky když uvažuju, jestli vzít nějakou roli, nejdřív začnu hledat všechny důvody, proč se pro ni nehodím, a až dlouho potom ty, proč bych to vzít mohl. Takže teď jsem si říkal: 'Jsem Australan a on byl Angličan. On byl tlustší, menší a chlupatější.' Těch věcí bylo moc. Scénář se mi líbil, ale stejně jsem to odmítl. O rok později se mě zeptali znovu a vzal jsem to. Nešlo o to, že bych si s nimi nějak hrál, nebo že bych byl namyšlený, ale zrovna jsem točil Piráty z Karibiku a byl jsem krapet odvážnější a... drzejší, protože jsem byl na obří lodi ve velikém klobouku a s opicí na rameni. Dávalo mi to bizarní sebedůvěru. Řekl jsem si: 'Jsi charakterní herec a tenhle scénář je plněný sen charakterního herce. Někdo to nakonec vezme, tak proč ne ty? Připrav se, že můžeš spadnout na držku, a jdi do toho.' A když jsem se takhle zbavil zbabělost, skvěle jsem si to užil." (NIRO)
  • Na otázku, zda se filmu podařilo Petera Sellerse nějak vysvětlit nebo charakterizovat, jeho představitel Geoffrey Rush odpověděl: "Když jsem se na roli připravoval, sešel jsem se Martym Balmem, který byl Sellersovým agentem v posledních čtyřech letech života. Řekl mi: 'Víš, Geoffreyi, člověk pořád někde slyší, že Peter Sellers měl temnou stránku. Jenže já ji nikdy neviděl. Vídal jsem se se zdvořilým, džentlmenským člověkem, který rád vyprávěl vtipy, hrál si se slovíčky, mluvil směšným hlasem... Takvý vztah jsem s ním měl já.' Později jsem se sešel s jiným agentem. Ten se zamyslel a řekl: 'Vždycky jsi ml pocit plíživého nebezpečí. Jako by se za chvíli mělo stát něco hrozného.' Nevím, jak pořádně odpovědět... nemyslím si, že bych bych teď o 'skutečném' Sellersovi věděl víc než před natáčením. A fascinuje mě pořád stejně. Ten člověk je černá díra, do které se vyplatí vstoupit, protože se v ní taky dozvíte něco o sobě. Hlavně když jste herec. Začnete přemýšlet o tom, proč děláte to, co děláte, a taky, jak to vlastně děláte. Ne, nevím víc o Sellersovi, ale vím teď víc o sobě." (NIRO)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama