Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novináře

  • angličtina The Killing of a Journalist (více)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Chladnokrevná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Proč museli zemřít? Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům přináší nikdy nezveřejněné záběry, málo známé informace a také autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny i s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera. Unikátní policejní záběry a materiály vrhají na celý případ nové světlo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Velmi drásavý pohled na rekonstrukci vraždy Jána Kuciaka umocňuje už tak temný pohled na mafiánské struktury na Slovensku na maximum. Obrovský respekt všem investigavcům, obrovská lítost směrem ke všem pozůstalým a na facku všem, kteří na Slovensku tento stav udržují a podporují a ženou do spárů autokratickým maniakům po vzoru Ruska, Maďarska apod. (Jeden Svět v Ostravě) ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

10/10 – Jasný aspirant na českého lva v kategorii nejlepší dokumentární film za rok 2023. Vzhledem k velice kontroverznímu tématu vraždy sedmadvacetiletého novináře a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, které v Česku a hlavně na Slovensku rezonuje dodnes, si jen těžko dovedu představit, že ho letos ještě něco překoná. Velmi pozitivně hodnotím i to, že jako hlavní hybatel děje slouží archivní záběry z různých politických tiskovek apod. a tým investigativních novinářů a hlavního vyšetřovatele na ně pak plynule navazují svými monology. Podívaná je to naučná i zábavná. I zkušeným pamětníkům události roku 2018 účinně osvěží. Divák, který naopak s Kuciakovou vraždou není zvláště seznámen, do filmu vstoupí poněkud naivně a postupně rozkrývá, jak zaplevelená byla slovenská politika v té době. Velmi silně na mě zapůsobila scéna, kdy Kuciakův vrah polici v jeho domě ukazuje, jak přesně pohledávku vyřídil. Velký respekt investigativním novinářům a tvůrcům filmu. Verdikt: „Určitě snímek podpořte v kině!“ ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

O vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové naše média informovala dost zevrubně a upřímně řečeno nepřišlo mi, že bych tu dostal nějakou novou informaci. Nicméně všechny ty zprávy jsem dostával v jednotlivých a tudíž i menších dávkách a ta zrůdnost celého systému najednou působí úplně jinak, když to člověk dostane naservírované najednou. Hrůza a děs a nabízí se otázka, jak ten stát vůbec mohl fungovat. O to horší je, že Fico, který to měl z velké části všechno na svědomí, se hrabe zpátky k moci a má velkou šanci uspět. Držím našim východní sousedům palce, ať se z toho marastu vyhrabou. 90% ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o obludných pomeroch na Slovensku, ktoré vyústili do dvojnásobnej vraždy na objednávku. Tým, že film nakrútili zahraniční tvorcovia, sa mu dostáva presnejšieho, nezaujatého pohľadu na udalosti, ktoré slovenský divák prijímal spolu s obrovským množstvom komentárov, dohadov a hoaxov. Cenné je množstvo autentických záberov a rozhovorov. Na druhej strane sa snažím predstaviť si, ako filmu rozumie zahraničný divák málo zorientovaný v prípade. Film ponúka divákovi predstavu o rozsahu a náročnosti policajnej práce pri odhaľovaní páchateľov, o stave slovenského súdnictva a spoločnosti, ktorá dopustila, aby sa niečo také mohlo stať. Dramatický oblúk uzatvorili výsledky nedávnych parlamentných volieb, ktoré odsunuli nádej na lepšie časy do vzdialených horizontov. ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný dokument o možná i nejdůležitější vraždě, která se v novodobých dějinách Česka Slovenska udála. Pro člověka, který o vraždě nic nevěděl (AKA mně) mi dokument skvěle vysvětlil jak vražda probíhala, jak rozbouřila Slovenskou veřejnost, jak probíhal soud a jak moc je slovenská vláda zkorumpovaná. Moc jsem nepochopil, proč je dokument dělán hlavně pro anglicky mluvící skupinu a proč neexistuje nějaká verze, kde by hlavní vypravující nemluvila lámavou angličtinou. Zároveň nechápu, jak mohl na Slovensku volit Smer kdokoliv, kdo o vraždě něco ví. Hrůza. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Na českou premiéru filmu přijel režisér Matt Sarnecki 23. března 2023 osobně do pražského Kina Lucerna. (Moco)
  • Alena Zsuzsová byla v dokumentu přirovnána k Mariánu Kočnerovi jako jeho zrcadlo z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), jelikož ho neustále chválila, tak jako v pohádce zrcadlo neustále chválilo královnu. (griph)

Související novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama