Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Krissty 

všechny recenze uživatele

"Právě jsi dovečeřel a jakkoliv daleko od tebe jsou jatka, jsi spolupachatel..." - Nemám slov. Obdivuji Joaquina Phoenixe za to, že tomuto snímku propůjčil svůj hlas, stoupl u mě o 200%! A pro vás, kdo se ptáte, jaké je řešení problému... Není to snad úplně jasné? Nedávat zvířata do útulků, nejíst maso z velkochovů, nenosit kožichy, nenavštěvovat býčí zápasy, nekupovat kosmetiku testovanou na zvířatech... To je to úplně nejmenší, co se dá dělat. Prostě žít se zvířaty a ne nad nimi... Někteří lidé (vlastně možná většina) je myšlením a prožíváním mnohem níž než ostatní pozemšťané... A co se týče filmu - NEJLEPŠÍ DOKUMENT, co jsem kdy viděla!!! ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

"Co se týče drůbeže: Američané dnes snědí tolik kuřat za jediný den, kolik snědli v celém roce 1930!!!" Nejsem žádný velký milovník zvířat, ale musím říct, že některé záběry mě opravdu šokovali. Jediné zvíře, které jsem kdy zabil a vykuchal bylo pár kaprů. Ale to co jsem viděl v tomto dokumentu (stažené zvíře z kůže, které ještě žije! -čas cc 55:00- musím říct, že se mi udělalo trochu špatně). Už delší dobu jsem uvažoval o částečném vegetariánství a musím říct, že jsem k němu po zhlédnutí tohoto dokumentu zase o krůček blíže. Celý dokument jsem dal bez pauzy a přerušení, ale občas jsem měl co dělat! Ke shlédnutí s CZtit na http://www.youtube.com/watch?v=52mX6uCbVto ! ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Film se s velkou přesností trefuje do všeho, čeho se lidé dopouštějí na zvířatech. Řada záběrů je až nesnesitelných, člověk má pak pocit, že na jatkách nebo v prasečákách pracují snad jen sadisti. Na místě je ale otázka, zda je dokument opravdu odrazem reálné situace na zvířecích farmách, nebo zda nebyly účelově využity jen ty nejhorší případy. To bohužel nejsem kompetentní posoudit. Navíc všechno má dvě strany mince. Lidé odjakživa jaksi jedli maso a zvířata živá nejíme (tedy já ne), tudíž se musí zabít. Stejně tak potřebujeme léky a nemyslím si, že by bylo humánnější je testovat na lidech. Koneckonců léky používáme i pro zvířata. Už kritičtější postoj lze zaujmout k oděvům z kůže, domácím mazlíčkům a „sportům“ jako rodeo. Tady bychom se vážně měli zamyslet nad tím, zda to máme zapotřebí a jestli se bez toho nedokážeme obejít. Jeden dokument, byť sebevíc odstrašující a působivý, uvažování lidí těžko změní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci dokument pre "silných" jedincov, ktorí sa dokážu pri sledovaní krutých, nemorálnych praktík pri chove zvierat, ich týraní či kynožení, preniesť cez holý fakt, akým spôsobom sa dostáva náš konzum na holý tanier, alebo ako končia životy domácich maznáčikov, ktorí nemali šťastie na svojich pánov. Som fanúšik hororov, ktorý znesie mnoho, na ktorého len málo čo negatívne zapôsobí, ale na toto som sa po zhruba 20 minút pozerať proste nemohol. ()

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Je to agitka a demagogie jako kráva asi jako Inconvenient Truth Ala Gorea a komentáře typu „toto se neděje zřídka“ působí výpovědní hodnotou asi jako věta „něco podobného se stalo v šedesátých letech v Texasu“ z Věřte nevěřte, nicméně téma zacházení se zvířaty, které odporuje všem principům lidskosti, je nutné mít neustále na paměti a Earthlings ho podávají sice velmi radikálním avšak působivým a intenzivním způsobem. Maso sice jíst nepřestanu, ale určitě zbystřím při výběru dodavatele uzenin a Earthlings bych označil za povinnou četbu pro každého, kdo do svého jídelníčku zahrnuje maso, aby se předcházelo do očí bijícímu pokrytectví. Moje otázka zní: Bylo by vůbec pro celou světovou populaci materiálně možné přejít na rostlinnou stravu? ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama