Reklama

Reklama

Gérard Depardieu, Philippe Noiret a Sophie Marceauová ztraceni v poušti svých citů a ctižádosti. Dramatický příběh Charlese Saganna (Gérard Depardieu), muže pocházejícího z obyčejných poměrů, který dobrovolně vstoupí do francouzské armády a svou pílí a přesvědčením se vypracuje na důstojníka. Ke svému poslání v africké Sahaře přistupuje s nejčistšími úmysly nastolit na Sahaře mír. Z obyčejného důstojníka se postupně rodí vojenský vůdce, který si svou rozhodností a odvahou získává respekt po celé Sahaře, mezi arabskými kmeny. Saganne slouží pod aristokratickým plukovníkem Dubreuilhem (Philippe Noiret), a zamiluje se do Madeleine (Sophie Marceauová), dcery místního regionálního správce. Avšak brzy je Charles jako válečný hrdina vyslán zpět do Paříže na diplomatickou misi, kde se setkává s krásnou novinářkou Louise Tissotovou (Catherine Deneuveová)...
Film Pevnost Saganne, který je adaptací stejnojmenného románu Louise Gardela, byl ve své době nejdražším filmem francouzské kinematografie. Vynikající výprava a především podmanivá kamera Bruno Nyuttena, která dává divákovi pocítit samotu i horkost Saharské pouště, stejně jako herecké výkony všech hlavních aktérů dávají filmu výjimečnou atmosféru a velikost. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (38)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nízke hodnotenie ma dosť prekvapuje, ale to bude skôr malým počtom hodnotiacich. Veľký podiel na tom môže mať i trochu prestrelená stopáž , z ktorej by sa rozhodne strihať dalo, viď director´s cut. Na ČT2 bola odvysielaná dlhšia verzia a mnoho dlhších záberov putujúcich kolón, rozpálenej Sahary, či hrajúceho violončelistu si skrátenie doslova pýtali. Podobné zábery sú pre atmosféru filmu veľmi dôležité, ale s ich dĺžkou to netreba preháňať. Mladý Depardieau predvádza tradične skvelý výkon a oko poteší úplne mladučká, až detsky nevinná tvár S. Marceau. Pevnosť Saganne v mnohom pripomenie slávny film Lawrence z Arábie a kvalitou za ním veľmi nezaostáva. Ak by bol film o 20-30 minút kratší, ako director´s cut, ktorý by som rád videl, bol by rozhodne známejší a pôsobil by kompaktnejším dojmom. 80%. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, dost brutální stopáž s pomalejší první hodinou. Ale špičkové obsazení, mladý ,štíhlý Depardie, krásná Kačka Deneuve a ostatní. Ta dechberoucí Sahara, s přesypy a dunami, nad kterými se prohání vítr, karavany jdoucí k obzoru a večerní chlad, který vběhne do otevřených oken vojenské pevnosti, v které Saganne střeží křehkou hranici Francie proti osmanským kmenům, vojenský lékař, který sedí na hradbách a hraje na čelo, zatímco se smráká a vojáci i velbloudi odpočívají. Ale nic není jednoduché...statečnost, odvaha, láska...úžasná hudba...a já bych se ráda vydala do pouště, třeba tam, kde stojí francouzskou vládou pokřtěná jménem Saganne vojenská pevnost, k čemuž došlo po skončení 1. světové války. ()

Reklama

1frida2 

všechny recenze uživatele

Přes trošku zdlouhavý rozjezd,jsem nakonec chtěla vydržet kvůli herecké sešlosti a udělala jsem dobře. Postupná gradace až do konce.Naivní, zpočátku nezkušený, později citem a empatií k Arabům ovládaný Saganne musel takto dopadnout. Nebylo vyhnutí. Válka střídala válku, později zkušenější a rozhodnější důstojník, přestože prokazoval rozhodné a kombinační schopnosti, stával se psychicky labilnějším a to ho porazilo. Nakonec ho jeho milí Arabové nechali napospas jeho přesvědčení, jeho cti i jeho myšlenkám. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Sahara nikdy nebola a ani nebude "francúzska" , ani "americká", ani "nemecká". Sahara bude navždy africká. Patrila a patrí k ľuďom, ktorí v nej žili a žijú od nepamäti.. Výborné a kvalitné obsadenie dávalo tušiť, že film bude dobrý. Páčili sa najmä pasáže z Afriky. Prestrihy do európskeho prostredia skôr nudili, aj keď jemne dokresľovali spoločensko politickú situáciu vo Francúzsku začiatku 20. storočia, zbytočne však predlžovali celkovú stopáž filmu. Napriek tomu je film v celku pozerateľný. :). ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

...tedy, chvilku jsem si myslel, že se příběh dostane až do současnosti. Neuvěřitelná stopáž, která je trochu na obtíž dynamice a v některých momentech jsem měl trochu problémy udržet pozornost. Nicméně Depardieu podal výbroný výkon v tomto výpravném snímku a zároveň jsem ocenil postavu, kterou ztvárnil Noiret, trochu schovaného byrokrata v hodnosti plukovníka. Takoví zpravidla války přežívají a sbírají smetanu oproti těm, kteří nabízejí své schopnosti a nastavují své životy. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama