Reklama

Reklama

Michael Kocáb – rocker versus politik

  • Slovensko Michael Kocáb - rocker verzus politik (více)
Trailer

Obsahy(1)

Životní etapy Michaela Kocába postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život nahlíží. Hlavního hrdinu režisérka Sommerová nachází v jakémsi stavu životní harmonie, a to ve vztahu k minulosti, přítomnosti a proklamativně i k budoucnosti, což pozitivně potvrzují členové jeho rodiny v intimním rodinném prostředí. Závažnější vrstvu dokumentu představuje rozkrývání zdánlivě nesmiřitelných osobních poloh rockového hudebníka a umělce, který stále intenzivně tvoří a žije, a politika, který nekompromisně prosazuje svobodu, lidská práva a demokracii, ale který se tak paradoxně stává součástí establishmentu, proti kterému se musí vymezovat každý „poctivý rocker“… Režisérka Olga Sommerová tato témata vyvolává a ponechává na divácích, aby si utvořili svůj názor. Výsledkem je portrét umělce a politika, který místo očekávatelné „nekompromisní zuřivosti“ starého rockera nabízí životní optimismus doprovázený sympatickou pokorou k úspěchům a sebeironické reflexi vlastního chybování a omylů. Rockerství se nepochybně projevuje v tom, že se nejedná o bilanční hodnocení vlastního života, ale upřímnou a poctivou snahu popsat princip vzdoru proti totalitě a lásky a víry ke svobodě, umělecké a politické. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv je pro obeznámené fanoušky nebo odpůrce dokument vybarvený jen z jedné perspektivy, té která chce Michaela Kocába vidět v pozitivním světle, a může se jim to líbit nebo ne (za mě ok), je to plastický obraz v širokém oblouku a nedílná a dost důležitá součást českých dějin. Koukněte na to, jestli máte aspoň trochu vztah k energy, passion and craziness. Seskládané je to dynamicky a postihuje to nejdůležitější a že toho vůbec nebylo málo. Počínaje hudebními začátky. Konče odsunem sovětských vojsk. ()

dawid 

všechny recenze uživatele

Kocáb si navždycky zaslouží pukrle za hudbu Pražskýho výběru a za osun vojsk. Zároveň je zjevně egomaniak, o kterým by hlubší dokument zvládnul(a) utáhnout jenom... Třeba ta Věra Chytilová. Olgám to nevyšlo, čestná prohra. Zbyl portrét takovej, jakej ho Kocáb chtěl. Oslavnej, nekonfliktní, učebnicovej a vlastně sterilně nudnej 😥 ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Michael Kocáb dle vlastních slov odchází od problémů a nedořešuje konflikty. Přesto se dokázal výrazně prosadit ve sféře populární hudby i mnohem méně populární politiky, k čemuž nový dokument Olgy Sommerové obdivně vzhlíží. O nic moc jiného se však film s názvem Michael Kocáb – rocker versus politik bohužel nepokouší. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Bez predsudkov som sa snažil pozrieť si dokumentárny film o Michaelovi Kocábovi, ale po jeho zhliadnutí som sa z toho všetkého skoro pozvracal. Nedám však priechod svojim vzplanutým emóciam a tak radšej iba odcitujem niektoré výroky uživateľov csfd, ktoré napísali v diskusii ku jeho tunajšej biografii. To hovorí za všetko, to je verejná mienka o tomto havloidnom hrdinovi. GalaktikHero: "Pán Kocáb síce nikdy nič nevedel, ale vždy strašne Chcel. Z takýchto sa regrutujú politicky angažovaní umelci, ktorí majú kšefty len za určitej konštalácie hviezd. Potom sa zmenia hviezdy, ich kamarádičkovia odídu na smetisko dejín a im zostanú len tie ich politicky angažované kecy. No a potom sú umelci, ktorým múzy nadelili, že sa to z nich až valí. A takíto Kocábovia na nich žiarlia! A ohovárajú. A kritizujú. A posmievajú sa. A dehonestujú, že je to len taká hnusná, odpudivá, a fuj! fuj! fuj! škaredá komercia!", Kokha-oto: "Nedávno se u Soukupa nechal slyšet, že na rozdíl od světových válek si Češi v roce 1989 dokázali sami vybojovat svobodu. No jo hrdina - v roce 1989 u nás naštěstí za převratu nikdo neumřel, ale zároveň se to nedá srovnávat se světovými válkami, s nacisty vůbec ne. Nemluvě o tom, že v roce 1989 hrály opět velkou roli dobové poměry ve světě, které umožnily převraty v ČSSR i jinde. Celkem pochybuji, že by se Kocáb jakkoliv zapojil do protinacistického odboje, pokud by v té době žil.", anglanek: "Jak tuhle trosku muže někdo obdivovat?" amyth: "Žhavý kandidát na lidový soud - nejlépe soudce lynč. Typický uplakánek co když údajně nemohl tvořit tak brečel a když mohl tvořit tak neuměl a tak radši kradl a škubal slušné lidi." Andersis: "Proč ses sral do té politiky :(" onden85:  "Tahle zrůdaná svině se neměla nikdy narodit!!!", Trolejbus: "Je to magor!", Ruslan: "Hajzl". Chcel som na vyváženia zacitovať aj zopár kladných názorov a príspevkov, ale žiadne také tam nie sú. Toto je hlas ľudu, vox populi. To o ňom vypovedá omnoho viacej ako oslavný pseudo dokument o kulte jeho osobnosti, ktorý v roku 2022 natočila Olga Sommerová. Michael Kocáb je odpad! ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Michaela, Toho-který-vyhnal-Rusy, nositele nejdémoničtějších očí ever, nezvedené farářské dítě životem i slovem impozantního Alfréda Kocába, mám rád a vážím si ho jako každý roduvěrný Čech. Jak moc je soukromě na přesdržku, dokumentují mně, který se s ním nikdy nesetkal, obzvláště scény v kruhu rodinném. Zatímco promluvy a průpovědi rodinných příslušníků všech čtyř generací byly fajn, na ty jeho jsem měl začasté chuť říct prosimtě drž chvíli hubu. A za to hvězdička navíc. Svému podtitulu s "versus" dokument bohužel práv není. Prosté nezajímavé "a" by bývalo bylo v cajku. ()

Galerie (18)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

Reklama

Reklama