Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

honz 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi dobrý a realisticky natočený snímek s nosným motivem cesty dvou vězňů a psa. Lyrický obraz krajiny - mrazivě syrové zimní ovzduší, strach o holý život na útěku z nacistického lágru, retrospektivní scény, které osvětlují osobnosti obou hlavních hrdinů. V hlavních rolích výborný Milan Kňažko a Martin Zounar, který ještě v této roli vypadal, že by jednou mohl být hercem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdyby si tvůrci odpustili úvodní lapsus, možná bych byla ke zbytku chyb poněkud tolerantnější. Ale koukat se několik minut na smíšenou partu dobře živených osob, z nichž je každá oděna do poněkud jiného kostýmu, někteří mají vypůjčené župany z nemocnice, ale všichni se tváří unyle, tak to je vskutku vydařený šprým. Díky spolupráci Pixa + Hollý vím, že Němci po zranění nekrvácí, německý kabát se po propíchnutí zázračně zacelí, v Praze již před válkou bydleli Kimové (tehdy ještě neprodávali veteš na tržnici, ale odvážně ukrývali kusy vysílaček sloužících k odbojové činnosti), německé selky nemají rády psy a Ernest z Vídně mluví plynně česky. A nyní k pozitivům, hudba se Harrymu Macourkovi povedla, je škoda, že Macourek nenapsal i scénář a neujal se režie, horší by to určitě nebylo. ()

Reklama

fantoci 

všechny recenze uživatele

Válečné drama odehrávající se na samém konci války. Trochu psychologicky i lyricky stylizované dílo. Někdy prezentování násilí ze strany Němců působí křečovitě. Hlavní hrdinové, vězni na útěky, se musí vždy rozhodnout, zda-li mají zabíjet či ne. Pokud tak neučiní, zemřou sami. Mají se jejich obětmi stát uprchlíci, děti v německých uniformách, dozorčí, vojáci, psi a další? Vždy se musí rozhodnout - zabít nebo být zabit. Film je trochu i dobrodružným snímkem. V každém případě je sledovatelný a jsem rád, že jej mám ve své sbírce DVD. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale rozhodně zajímavý československý válečný snímek z konce 2. světové války. Film rozhodně stojí za pozornost, jeho stopáž by klidně mohla být větší jako u jiných, ale někdy méně znamená více..Dva uprchlí vězni - rakouský interbrigadista Ernest (Milan Kňažko) a mladý vězeň Kim (Martin Zounar, jehož kariéra začínala velice slibně), vězněný za odbojovou činnost. Dramatické scény, retrospektivní vzpomínky po útěku z lágru, zajímavá hudba. V paměti mi utkvěly především tři silné scény - schválně, jestli uhodnete jaké:-)? Film v sobě nese i pár náznaků určitých rysů úspěšných světových filmů. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Kam se na tento Československý film hrabe Velký útěk. ...nebo být zabit je v některých chvílích opravdu napínavý (na mostě), ale také z psychologického hlediska hrůzný (obklíčení vězně, bandou vyšinutých nacistů). Krátká stopáž mohla zajistit drobátko větší napínavost, ale i tak se jedná o příjemné překvapení s některými aspekty, se kterými se bohužel musí počítat. *** ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama