Reklama

Reklama

Karneval duší

  • USA Carnival of Souls (více)
Trailer

Mary má zřejmě štěstí v neštěstí - z autonehody, při níž umírá její kamarádka, vyvázne živá. Krátce na to se jí však život mění - bezdůvodně ji přitahuje opuštěný plážový pavilón, děsí ji všudypřítomný neznámý muž a i ve společnosti jiných lidí se často cítí osaměle. Mění bydliště a pokouší se utéct všem nočním můrám. Události tím dostávají rychlý spád a Mary zjišťuje, že před některými věcmi se skrýt nedá… (bebsie)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

tron 

všechny recenze uživatele

„Naša varhanica dokáže doslova pohnúť dušou.“ Bola by škoda vpustiť si túto jedinečnú hororovú atmosféru do bytu, ak vám za oknami nepanuje sychravé, zahmlené, zasnežené alebo aspoň daždivé počasie. Toto nie je film na pekné počasie. Disciplinované herecké výkony, impozantná hrôzostrašná atmosféra a šokujúce záverečné vyvrcholenie, ktoré podozrivo pripomína iné šokujúce rozuzlenie, konkrétne z filmu... ale nie, to vám nemôžem povedať. P.S. Film okrem názvu nemá nič spoločné s rovnomenným neskorším "klauním" krvákom z produkcie Wesa Cravena. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

(Obsahuje spoilery). "Woow. On je duch"- povedalo si milióny ľudí, keď dopozerali Šiesty zmysel. Kto vie, či by boli takí prekvapení, keby pred tým videli o viac ako 30 rokov starší Karneval duší. A nieje to len oná pointa, ktorá robí tento horor výnimočný. Ba naopak, film skvelo funguje ako celok a na rozdiel od svojho novšieho bratčeka poznanie pointy nezabraňuje tomu, aby ste si ho mohli naplno vychutnat aj viac krát. Nádherné nedoslovné rozprávanie, veľmi intenzívna hororová atmosféra, divák viac ako sleduje, skutočne prežíva temný osud hlavnej hrdinky. Horor, ktorý predbehol svoju dobu. (9/10) ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

No tak ale... bol som unesený! Dokonalá atmosféra, ktorá vo svojej dobe musela byť takmer až neznesiteľná, krajne sympatická hlavná hrdinka s ktorou to celé prežívate o to viac. Hororová poéma o umieraní akú som nevidel. Nemám na to vedomosti, ale veľmi ľahko si dokážem predstaviť, nakoľko až žánrotvorná (z pohľadu viacerých tvorcov, nie len Romera) bude táto záležitosť. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek, který má velice zajímavý děj, který bohužel dost často zápasí sám se sebou a docela často se u mě dostavoval pocit nudy. Hlavně kvůli zdlouhavým zbytečným scénám, které stejně nic kloudného nepřinesly. Hudební doprovod a výkon hlavní herečky patřil k tomu nejlepšímu co bylo k vidění a slyšení. Na úkor malého rozpočtu se mi filmové efekty a masky moc nelíbili. Myslím si, že 50% je tak akorát. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Pointa mě sice nepřekvapila, protože jsem napřed viděla filmy, které se Karnevalem inspirovaly, ale nijak to nevadilo. V některých chvílích mi opravdu naskakovala husí kůže, a to z prostého důvodu. Zvuk varhan mi spolehlivě nahání hrůzu. Vzhledem k tomu, že i na koncertech varhanní hudby sedávám výhradně na konci řady v bezprostřední blízkosti únikového východu, účinky zde byly nedozírné (hercna rumpluje). Působivost filmu dodává i výborná Candace Hilligoss v hlavní roli. Ještě jedna věc mě zaujala - pavilón Saltair, dějiště mj. závěrečné scény, který pár let po natáčení vyhořel: historytogo.utah.gov/utah_chapters/statehood_and_the_progressive_era/saltair_exhibit/ Film je volně ke stažení na archive.org ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení trvalo pouhé tři týdny. (Holina)
  • Po uvedení byl film kasovní propadák. Agent herečky Candace Hilligoss ji po zhlédnutí filmu dokonce odmítl dále reprezentovat. Svůj fanouškovský základ si získal až později a roku 1989 byl dokonce restaurován a kolorován. (Mr. Filuta)

Reklama

Reklama