Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebýt výkonu Michaela Cainea, Orel by za svoje přistání dostal tři hvězdy za průměrnou válečnou fikci (vážně jenom fikci?)...jenže on tu je Standartenführer Kurt Steiner, v zásadě záporná postava, ale nemůžete si pomoct a přejete jeho misi úspěch, takový charizmáč to je...další drobné plus za jednookého Roberta Duvalla a hlavně za Heinricha Himmlera Donalda Pleasence. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmařsky je to hodně dobré - kamera a výprava špičkové. Ale scénář a herecké vedení trochu pokulhává. Některé scény jsou skvělé (zvláště s Duvallem), jiné jsou chladné a neosobní. Třeba postava Steinera mi přišla hodně špatně představená a uchopená, na to, jaký má mít prostor. Nebo ten americký velitel zcela zbytečně podaný v groteskovém duchu a groteskně končící. A pak ty nelogičnosti. SPOILER Padělaný podpis Hitlera? Steiner a jeho muži by byli zastřeleni hned na místě, stejně jako Duvallova postava, že se zastali židovky a oponovali nadřízenému. Tajný východ z kostela, o kterém nikdo neví, jen když je to zrovna potřeba? A u tajného východu nikdo nehlídá? (To nikdo netuší, že kostely mají vchod sakristií?) Tajný agent nechá ve volně přístupné chatě, když není doma, jen tak válet vysílačku a usvědčující dokumenty? Všechny tyhle kraviny srážely jinak realistické podání filmu, až jsem postupně klesal v hodnocení. To nezmiňuji takové detaily, jako poukazy na koncentráky, jež vymysleli Britové či v podstatě zesměšnění americké armády, zatímco všichni Němci jsou rozvážní a milí. A navíc jsem se nakonec stejně nedozvěděl, kdo Němcům dával ty tajné zprávy. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby Celosvetovo $100,000▐ taký dobrodružnejší vojnový film, ktorý strieda vážne polohy s tými takými odľahčenejšími ale dobre dej to nekazí, film kde zaujme dobré herecké obsadenie na čele s charizmatickým Michaelom Caine /60%/ ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takhle sympatické nacisty jsem viděl naposledy v Ponorce od Wolfganga Petersena. John Sturges měl výhodu, protože ti jeho mluví anglicky, a do role hlavního z nich se uvolnil Michael Caine. Už jsem ho viděl hrát záporné postavy, ale vždy uhlazený, spravedlivý a bezpříkladně čestný plukovník Steiner k nim nepatří. Orel přistává je spíše dobrodružný film, protože na válečný si až příliš pohrává s realitou. Nemluvím jen o zápletce, ale i samotná snadnost infiltrace do Británie budí oprávněné pochyby. Dojmu ani atmosféře to neublížilo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Utešujem sa tým, že zásluhou mojej sestry váš plán stroskotá." ..."Vážne?, ak stroskotá, tak preto, že môj vojak zachránil dieťa..." Už samotný fiktívny príbeh o únose Churchilla vás musí zaujať. Hviezdne obsadenie berte ako bonus. Postava plukovníka K. Steinera v skvelom podaní M. Caina si získa vaše sympatie okamžite. Je to nemecký dôstojník, ale nepatrí k tým ulízaným nacistickým hajzlom. I jeho chlapi sú ok a stoja pevne za ním. Len máloktorý film strhne vaše sympatie na nemeckú stranu, ale tu to inak nejde. Jednoducho som im fandil aj keď som si vedomý aké by to v skutočnosti malo následky. Celá jednotka plukovníka aj ich priamy nadriadený R. Duvall sú ukázaný vo veľmi pozitívnom svetle, skôr ako dobrí vojaci, dobrí chlapi, bez ohľadu na to, akú nosia uniformu. Mám sa hanbiť za to, že som vo filme fandil Nemcom? Neverím, že som bol sám. A kto by fandil americkému veliteľovi, ktorí nemá žiadne skúsenosti z boja( iba z farmy...Dallas) a pošle na smrť niekoľkých chlapov? 80%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Roli Liama Devlina (Donald Sutherland) měl původně hrát Richard Harris. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama