Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Maq 

všechny recenze uživatele

Poměrně pozoruhodný western. Bez nažehlené romantiky, dost drsný epický příběh pronásledování banditů (= Apačů) v Arizoně. Dialogy jsou možná vzhledem k prostředí malinko salónní, nápovědné. --- O Apačích jsem něco četl a řekl bych, že jsou tady vylíčení s trochou nadsázky. Opravdu jen trochou. Myslím, že jejich sadismus nebyl z plezíru ani z pověr, nýbrž jako bojová metoda; něco jako u Mongolů. A fungovalo to, lidi byli z Apačů náležitě posraní. Ale tohle zkreslení je zcela zanedbatelné ve srovnání s politicky korektními blbinami, které v následujících desetiletích ovládly svět. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Již od úvodních minut je nastavena laťka poměrně vysoko, kdy začíná krvelačné běsnění a kavalérie v čele s bravurním stopařem usiluje o dopadení řádících apačů. Jednoduchá zápletka je trumfnuta formou, neboť veškeré dění je vyobrazováno s notnou dávkou syrovosti a autenticity. Ani jedna strana není přehnaně démonizována a vynikne tak solidní psychologie postav. Minimum teatrální hudby a skvělé dialogové obraty. "Proč k nim necítíte nenávist?"...."Je to jako nenávidět poušť kvůli vodě..." ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku nie príliš zaujímavý western sa rozbehne v celkom krvavý filmový zážitok pripomínajúci westerny Sama Peckinpaha. Vo svojom jadre ale ide skôr o návrat k žánrovým koreňom. Vykreslenie indiánov ako krvilačných beštií je predsa len viac relativizované, najmä ale k faktu, že bieli sú v podstate takí istí, čo nemusí byť pre každú postavu filmu jednoduché prijať. Navyše sledujeme aj plnokrvné dialógy s pôvodnými obyvateľmi Ameriky a jeden z pomocníkov skupinky prenasledujúcu vraždiacich maniakov je taktiež Apač. Skrátka Aldrich mal veľké skúsenosti s réžiou mnohých filmov, takže jeho western je aj kvalitne remeselne spracovaný a prinesie občas nejakú tú zaujímavú filozofickú myšlienku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, Robert Aldrich /Emperor of the North, Co se vlastne stalo s Baby Jane, Tucet Spinavcu/ a jeho chlapske filmy .... tuto ide o extra brutalny western, hoci teda najlepsie veci sa tocili v 50. a 60. rokoch. Hoci je rok 1972, film je rezisersky perfektne zvladnuty, western nestoji na brutalnych scenach, ale aj tie sa najdu, Burt Lancaster /Vlak 1964/ rolu zvladol na urovni, mlady Bruce Davison tiez hral slusne. k tomu este krasna priroda, vyborne dialogy a zabudnite na romantiku - ide o rasovu neznasanlivost. 92 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Když nenávist pohltí tělo i duši, nezbývá než cesta zabíjení a smrti. Základní pravda všech dlouhotrvajících válek, kde každý viděl a prováděl takové zrůdnosti, že už nemůže odpustit. Naděje spočívá v mladé generaci, která je vzdělaná a snaží se pochopit (DeBuin), či už chce zabíjet jen jako žoldák (Ke-Ni-Tai). Bohužel, dialogy většinou šustí papírem, a akce je nastříhána velmi nepřehledně (Burt Lancaster se snažil film přestříhat, takže existují dvě verze, ale nevím, kterou jsem viděl). Základní problém filmu je ovšem samotný Ulzana. Nedovíme se o něm vůbec nic, je to jen jméno a tvář. i tak jde o povedený nadčasový western. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Burt Lancaster byl v podstatě i nepřiznaným producentem filmu. Pomáhal s přípravami na natáčení a měl poslední slovo i při stříhání. (liquido26)
  • Na začátku filmu při poručíkově rozmluvě s majorem Cartwrightem (Douglass Watson) je poručík DeBuine (Bruce Davison) neupraven a nemá zapnuté knoflíky od uniformy, což je v armádě a ještě v době, kdy se film odehrává, dosti nemyslitelné. (Winster)
  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)

Reklama

Reklama