Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech

(seriál)
  • angličtina Hospital at the End of the City Twenty Years On
Česko, 2003, 12 h 27 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Petr Zikmund

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Ladislav Frej st., Josef Vinklář, Jana Štěpánková, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Josef Dvořák, Daniela Kolářová, Ladislav Chudík (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V novém pokračování se znovu shledáme prakticky se všemi hlavními postavami Dietlovy nemocniční ságy. Pochopitelně – primář Sova (Ladislav Chudík) už není ve svém pokročilém věku středem dění. Na jeho místě však stále pevně stojí primář Arnošt Blažej (Josef Abrhám). I jemu už táhne na šedesátku a to je důvod, aby se za sebou ohlédl, aby bilancoval svůj život. Jenže Blažej rozhodně ještě nekončí a nachází v sobě stále dost sil, aby znovu zvedl prapor – nejednou i za ty druhé. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

argenson 

všechny recenze uživatele

Nesmyslná snaha zakomponovat do děje všechny moderní jevy. Tuneláři, privatizace, podnikatelé a podnikatelíčkové, rasismus, homosexualita. Jak řekla moje kamarádka, ještě tam chybí ňákej muslimskej radikál s bombou, aby to bylo komplet. Kdysi sympatická emancipovaná doktorka Čeňková tady praští s felčařinou, chvíli se tváří, že je na hlavu, pak oblbuje cizí malý dětičky a nechá se vojíždět Vašutem. Dost na hlavu je i psychiatrička Machovcová Báry Hrzánové. Tahle postava je úplně ujetá a všude jinde by rušila, tady v tom panoptiku ale ničemu nevadí. Zatímco ve staré Nemocnici bylo sympaticky utajeno, s kým si doktorka Králová vysouložila piškota, tady se to řeší třináct dílů. Takže bod snad jenom za tradičně zapšklou Maciuchovou a Kolářovou. Staří se snažili, mladí nezaujali. Nemají náboj a charisma. Jak jsem někde nedávno psal, Dietlovi ty kolečka vždycky výborně zapadaly, tady to skřípe, každej si jede po svý lince a celkově to nikam nevede. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesný příklad toho,jak nemá vypadat pokračování.Respektive,jak je špatně napsané.Scénář je totiž křečovitý a návaznost na původní klasiku je bez nápadu a bez přemýšlení.Prostě něco natočíme a lidi se na to stejně dívat budou.Škoda toho potenciálu.Šlo vymyslet tolik různých synopsí a nápadů,jak na původní Nemocnici navázat.Nestalo se,takže ač se herci sebevíc snaží a jsou opravdu dobří,včetně těch nových,tak to nestačí.Režisér Hynek Bočan je také velmi zdatný profesionál,ale tady zřejmě nebyl ve své kůži,jinak si to neumím vysvětlit.Pár světlých okamžiků se najde a několik(málo)osvěžujících scén je spíše dílo náhody.Jen díky hercům,kteří dělali,co mohli dávám 30% a říkám-tudy opravdu cesta nevede. ()

Reklama

PatoP 

všechny recenze uživatele

Chudák Jaroslav Dietl, musí sa v hrobe obracať. Čo má toto spoločné s pôvodnou nemocnicou?! Je známe, že Jaroslav Dietl nechal zomrieť dr.Štrosmajera práve preto aby už nikto od neho nežiadal ďalšie diely Nemocnice, keďže už tých 7 dielov z roku 1981 písal s nevôľou. Takže sa čudujem Magdalene Dietlovej ako vlastníčke autorských práv po svojom manželovi, že toto po tých dlhých rokoch pripustila. Hynek Bočan dokázal, že prostredie zdravotníctva mu nie je blízke, a preto by mal ostať pri seriáloch typu "Druhý dech" , "O zvířatech a lidech" a pod. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Petr Zikmund .. To "málo" (vztahy postav a brilantní dialogy) co bylo zajímavé na původním seriálu, vyprchalo během dvaceti let a současné kapitalistické, rasistické a jiné záležitosti jsou zde velice špatně šroubovány na přeživší herecké jádro. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Totální krok vedle. Petr Zikmund nepochopil, v čem tkvělo kouzlo Dietlova seriálu a narouboval sem všechno možné, včetně multikulti a genderových otázek, které ve skutečnosti obyčejné lidi nezajímají. Postavy se chovají, s prominutím, jako idioti, ne jako lidé. Scénář jim něco předepisuje, tak to herci odehrají, ale každá z postav se chová jak v Ordinaci v růžové zahradě - když se scenáristovi zlíbí, může se ze sparťana stát slávista, z optimisty hnedle pesimista. Navíc se seriál bojí jít do konfliktů - tedy reálných, skutečných, současných, nikoliv pseudointelektuálních. Postavy jsou více vyhraněné buďm směrem k dobru, nebo ke zlu, chybí ona Dietlova psychologická prokreslenost, kdy i nerudného dědka v podání Kopeckého divák chápal. O detailech, které si zde cucají autoři z prstu a neodpovídají moc realitě, snad už darmo mluvit. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (10)

  • Vašek Pěnkava (Josef Dvořák) volá doktorce Machovcové (Barbora Hrzánová), že je už skoro poledne a ona se nedostavila. Když k ní později přijde do bytu, omlouvá se, že ji vytáhl tak brzy z postele. (rakovnik)
  • Arnošt Blažej (J. Abrhám) opět jezdí ve voze Honda jako v původním seriálu z roku 1977. (M.B)

Reklama

Reklama