Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Biliárového krále jsem viděl už hodně dávno a natrvalo mě zůstal v paměti. Když jsem si ho ted znovu pustil, už vím proč. Bezpochyby jeden z nejlepších Newmanových filmů, proti kterému je Barva peněz slaboučkým odvarem. Milostná zápletka je tady tím nejopravdovějším a nejsilnějším tématem, bez kterého by poolový maraton nestál za pozornost. Jako u většiny Newmanových příběhů se před námi rozehrává překrásné drama o lidských charakterech, které mě vždy tvrdě zasáhne. Brilantní ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny Newman a G. C. Scott v dramatu o hazardu, kulecniku, lasce a alkoholu. Skoda, ze Rossen zvolil rozvlacne tempo a film vice nesestrihal, protoze tech hluchym mist je dost (hlavne sceny s Piper Laurie, ktera me brzy zacala unavovat). Uvodni zapas s Minnesotou taky nepusobil uplne verohodne. Atmosferu to ale melo a clovek pri sledovani dostal chut si taky poradne stouchnout do kouli. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Řekni těm svým chlapům, aby mě radši rovnou zabili, protože jestli mě jenom zmrzačí, dám se rychle do kupy a přísahám, že tě zabiju! Tvrdit, že je „Hazardní hráč“ filmem o kulečníku je to samé, jako považovat „Zuřícího býka“ za film o boxu. Je to příběh o jedné bouřlivé duši, která se snaží drápat k nebesům, ovšem cesta je příliš příkrá a bolestivá. Paul Newman v jedné ze svých nejlepších rolí nepředvádí žádného prvoplánového hrdinu, ale komplikovaného bouřliváka, který se musí zasloužit o to, aby mu divák držel palce. Ostatní herci se svých rolí rovněž zhostili s grácií a film nejen díky nim, ale i zásluhou černobílé kamery působí hodně civilně a nečesaně. I přes své poklidné tempo dechberoucí podívaná. 100%. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vubec jsem necekal, ze me tenhle cernobily retro kulecnik bude tak bavit, ale tady klaplo naprosto vsechno a hlavne je v tom mnohem vic, nez je ten pool. Vyborna story podana poklidnym rozjimavym tempem, kdy mate moznost si vsechno dukladne vychutnat, at uz je to skvela retro jazz hudba, cernobila art-direction a cinematography (oboji oscarove), nebo charismaticka retro zena a s ni spojena celkove zajimava romanticka linka. Mam chut si zahrat kulecnik a jsem zvedavy jak si vedl Scorsese v pokracovani The Color Of Money. 9/10 ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Jóóó, zrádná kulébrová poezie v permanentně zahuleným doupěti, kde smrdí chlast a v poledne to tam vypadá úplně stejně jako v deset večer. A uprostřed toho náladovej frajer, co má rád kulec i prachy, ale ze všeho nejvíc pocit být nejlepší. V jednu chvíli mu fandíte jak o život a za pár minut si říkáte, proč to ten vůl sakra dělá. Když tuhle roli správně obsadíte, můžete kolem toho zvláštního týpka postavit setsakra dobrý film. A Paul Newman tyhle ambivalentní persony uměl vskutku precizně. Ta sladká tečka na konci pak doslova hořkne na jazyku, když si člověk uvědomí, kolik toho musel tenhle nevyzpytatelný "Král tága" ztratit, aby nakonec našel sám sebe. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Roli Sarah měla hrát Kim Novak. (Kulmon)
  • Paul Newman se během natáčení s Jackiem Gleasonem vsadil o 50 amerických dolarů, že jej v biliáru porazí. Když pak Gleason s přehledem vyhrál, Newman mu částku vyplatil v desetnících. (Mikino00)
  • Film se natáčel na Manhattanu - použili autobusové nádraží, nějaká doupata na Osmé Avenue a především Amesovu kulečníkovou akademii na Západní čtyřicáté čtvrté. [Zdroj: Shawn Levy - Paul Newman] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama