Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (287)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Určite nie také dobré ako The Thing, ale aj tak skvelo vystavané. Carpenter totiž necháva v zásade nesúrodé postavy čeliť úplnému zlu, ale viacej ako o vraždy ide v atmosfére skôr o akúsi predzvesť konca. Hoci film pracuje s mnohými vecami, ktoré sú teraz zastaralé( všetci američania sú tu veľmi inteligentný, hoci vyzerajú ako keby vyšli z nejakého trafeného hudobného videa z 80), určitým spôsobom sa necháme filmom unášať. Výrazná postava nie je ani jedna, čo je ale v poriadku, pretože hlavnou tézou príbehu je predsa to, či veríte celej tej rozprávke všakže? Hudba zase raz bezchybná. A malé cameo Alica Coopera ako bezdomovca poteší. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Prince of Darkness byl první z Carpenterových filmů pod hlavičkou Alive Pictures, ke kterým přistoupil ze znechucení s podmínkami velkých hollywoodských studií. S Alive uzavřeli dohodu, že na každý film dostane 3 mega a naprostou tvůrčí kontrolu. Tím se ocitnul prakticky ve stejné situaci, v jaké natočil filmy Halloween nebo The Fog. I u těch měl na výběr, že se buď vrhne do ambicioznějšího projektu za hodně peněz s producenty za prdelí nebo shrábne pár stovek táců a může si dělat co chce. Pro Alive Pictures to byl smysl dávající tah při vzpomínce na to, jak Halloween za 320 000 vydělal téměř osmdesát mega, obzvláště když Carpenter nejevil stále známky tvůrčího úpadku (jakkoli si tehdejší kritici, kteří ho mimochodem totálně pohřbili s The Thing, mysleli opak). Na Prince of Darkness lze docela dobře sledovat to režisérovo uvolnění, to zbavení se tlaku, který tak nesnášel. Bohužel pro diváka pak bohužel obsahuje mnoho chyb, které ho stály takovou námahu v The Thing eliminovat a lze odsud cítit tu lehkou deziluzi, že se nehodlá se zpracováním zkrátka tak srát jako tomu bylo v jeho etalonu, když to tehdy nikdo nedocenil. Zatímco v The Thing trávil měsíce přepisy scénáře, výběrem castingu, na tu dobu nezvyklými dvoutýdenními hereckými zkouškami i přetáčením scén a doplňováním situací, zde jde zkrátka vidět, že už tyhle elementy měl trochu na salámu a jel si zase metodu ze svých prvotin "hlavně že se už točí". Casting je pak příšerná sbírka osmdesátkových pacientů (pravý horor nastává kdykoli, co se protagonista usměje pod knírem), většina informací se předává během sezení v jedné místnosti a kdo v ní zrovna není, tak ten asi bloumá někde po jedné ze dvou chodeb, kde už na něj čeká transformace ve služebníka zla. Papírově ale stojí Prince of Darkness na vynikajícím, originálním a správně radikálním námětu, kde nejde o nic menšího než o vyvolání NegaBoha do čehož jsou zapletena stará bratrstva, cestování časem, zapomenuté jazyky, metasvěty či vesmírné anomálie. To je přece skvělý. Nějakej schopnej remake by nebyl? ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovanej horor na téma ďábel/satan mistrem Carpenterem. NIcméně abych pravdu řek, tak mě to zprvu moc nenadchnulo, i když byla cítit solidní atmosféra, hlavně díky podivným lidem kolem toho domu. Ovšem zhruba 30-40 minut před koncem Carpenter z Prince of Darkness vyždímá co se dá, atmosféru napne k prasknutí, k tomu pár solidních lekaček a člověk se hned kouká trochu jinak na ten horor. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ježíš mimozemšťanem, konspirace katolické církve, říše za zrcadlem, antibůh - Carpenterův gulášek okořeněný několika méně či více povedenými mordy s jemnou pachutí nedomrlých hereckých výkonů a šlehačkovým překvapením ( zkuste někdy na guláš, vážně !) v podobě Alice Coopera. S brouky a ostatní havětí se mohl Carpenter trochu víc odvázat, stejně jako se samotným Vládcem temnoty. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, která mě strašně bavila - už dlouho se mi nějaký horor tak nelíbil! A to především zásluhou perfektního soundtracku - hudba mě na tomto filmu dostala úplně nejvíc a skvěle vytváří celkovou atmosféru. Nadchly mě taky speciální efekty a kamera - vzhledem k době vzniku jsou ještě dělané pěkně postaru, bez všech těch novodobých digitálních orgií, což filmu v mých očích jen přidává ten správný retro punc starých dobrých osmdesátek (dle mě vrcholná éra hororového žánru). Herecké výkony už byly o něco slabší, a v některých scénách po mém soudu posouvají film až do nechtěné směšnosti. Zamrzelo mě rovněž to, že postavy se v některých momentech chovají ne příliš logicky. Celkově ale za mě obrovské nadšení - pro člověka, který tento film dokáže docenit, je to naprostá pecka. Strašidelný ten film sice není ani trochu, ale přesto disponuje zcela neobyčejnou a hutnou atmosférou, která permanentně graduje. Za mě Carpenterovi rozhodně palec hore! ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Postava jménem Donalda Pleasence byla pojmenována po psychiatrovi z Carpenterova Halloweenu. (Chatterer)

Reklama

Reklama