Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

Další ze zajímavých novodobých britských sitkomů. Zachycuje útrapy obyvatel jedné bohem zapomenuté farnosti kdesi na ostrůvku kousek od pobřeží Irska. Smolař otec Ted se musí, vedle poněkud svérázných církevních návštěv, potýkat i s vrtochy svých spolubojovníků za svátost boží - s natvrdlým otcem Dougalem a věčně v lihu naloženým otcem Jackem. (Ruut)

(více)

Recenze (185)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ve světle seriálu IT Crowd je tenhle počin stejného tvůrce úplně neprávem ve stínu. Místy ho populárnější IT Crowd totálně přebíjí. Pochopitelně séroš z prostředí IT paniců bude asi vždycky více kůůl, než z prostředí fary na malém ostrově. Nevím, mně to přišlo takové jako britštější, tedy decentnější, přesto mnohem vtipnější, i když ne tak moderní. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

První svojská show Grahama Linehama, jehož komediální rukopis je tady čitelný stejně dobře jako v případě IT Crowd či první (jednoznačně nejlepší) série Black Books. Irský původ autora je tady akcentovaný nejen ústřední mužskou postavou (jak Bernard z BB tak Roy z IT jsou, stejně jako jejich představitelé Irové jak polena), ale je dějově na jednom z malých irských ostrovů situován... Chemie ústřední dvojice je vynikající, Teda i Dougala si oblíbíte stejně rychle jako Bernarda a Mannyho či Roye a Mosse. Píšu dvojice, jelikož šílený otec Jack sice občas něco rozzuřeně zamumlá, resp. majzne nejbližšího nebožáka něčím tvrdým po hlavě, ale většinu času pouze spí v ústraní, sníc své sny o brandy a jeptiškách. A - stejně jako v BB a IT je nejspíš nejslabším článkem castingu žena - paní Doylová je příliš zapomenutelná postava, na to, aby vedle ostatních něčím zaujala. Ovšem, k seriálu jako celku - špičková zábava, jenž lehce snese srovnání i s Fawlty Towers. Ať žije irský humor. 90% ()

Reklama

mikulíšek 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem byl skeptcký a očekával "jen" další úsměvný sitcom, který nedokáže nabídnout nic nového, ani se zařadit mezi špičku. To hlavně proto, že hlavní hrdinové budou až příliš neobvyklí, že pohltí sami sebe. Po pár prvních dílech však přišlo milé překvapení. Po dlouhé době mě podobný typ seriálu dokázal skutečně rozesmát. Ačkoliv jsou postavy bizardní jejich kooperace je nesmírně zábavná a správným způsobem "od rány". P.S. 5* je možná trochu moc, ale 4* by seriál řadilo mezi průměr ve své kategorii, což je podle mě nedostačující. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak to je absolutní mega pecka. Neskutečně drzé a zábavné dílo, která si dělá srandu nejen z víry a věřících. Malý irskýostrov s pár obyvateli a jednou farou. Na faře spolu žijí: otec Ted, asi nejnormálnější, ale ohromně vtipný a zábavný, s plno hláškami na skladě a skvěle zahraný Dermotem Morganem. Otec Dougal je mnohem vtipnější a hloupější než Ted a ty fórky okolo něj jsou jiskřivé a nezapomenutelné. Nejlepší postavou seriálu ale je jednoznačně otec Jack, nerudnej a sprostwj dědek, kterej říká jen pár slov - feck off, chlast, ženský - ale to jeho ožralecký chování a to, jak pronáší svý hlášky, to je absolutně odrovnávací mega nářez. Nesmíme zapomenout na paní Doylovou, která je také pěkně ostrá... Father Ted patří k tomu lepšímu, co Britové natočili, pokud se to tedy vůbec dá odlišit. Tvůrce IT Crowd stvořil originální sitcom s neokoukanými postavami, zápletkami a prostředím. Hlášky jsou ukrutně vtipné, chování postav vtipně neskutečné, dialogy praštěné a šílené a ceý seriál je vypracován k naprosté dokonalosti. Hlášky feck off a další kydy otce Jacka nebo dialog Teda a Dougala na téma tři přání (viz lebowski) patří k tomu nejlepšímu, co seriál nabídl. Absurdní situace, ujeté postavy (chlapík s trikem Postřelil jsem J.R.) a celý seriál jsem si absolutně zamiloval a dost jsem se do něj zažral. Jednu vadu ovšem má - britové mají hodně, hodně moc lepších a mnou oblíbenějších sitcomů, ale i tak je to jednička žánru a méně než pět hvězd si to nezaslouží, víc ovšem ano. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Prvotina G. Linehana, od nějž známe spíše seriály jako Black books nebo IT Crowd. Řekl bych, že kvalitou se umísťuje právě těsně mezi jeho novějšími skvosty. O něco lepší než IT, ale slabší než Black books (tam je to bez šance!). Z počátku jsem byl trochu skeptický, stejně jako u většiny podobných seriálů. Ale po pár dílech už jsem neměl pochyby. Britský humor mi je blízký a tady je ho ažaž. Hlavní postava Otce Teda je úžasná, a zdárně mu sekundují přihlouplý otec Dougal a vysloužilý a zároveň věčně nalitý otec Jack. Naprosto skvělé jsou vedlejší postavy, které většinou představuje jiný otec s velmi osobitou vlastností. Navíc mě vždycky rozsekají Tedovy načasované telefonáty :-). Výborný nápad ostrova Craggy Island. P.S.: Někde jsem dokonce viděl nadabovanou verzi, proboha ruce pryč od ní. Totálně zabíjí veškeré postavy i samotný humor. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (25)

  • Jackova populární hláška "feck" původně pochází z irské angličtiny. Je hovorově zaměnitelná se slovem "fuck", ale nemá zde žádný sexuální podtext. (Asgy)
  • Představitel Teda, herec Dermot Morgan, zemřel přesně den po natočení poslední epizody seriálu. (Asgy)
  • V posledním díle třetí série "Going to America" si zahrál cameo roli známý britský skladatel a producent Brian Eno. Představen je zde coby "father Brian Eno". (bubun)

Reklama

Reklama