Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (83)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem si po skončení filmu zkoušel v hlavě odůvodnit s řím přesně na mě film udělal tak silný dojem, dospěl jsem k názoru, že to není v příběhu jako takovým, ale v postavách . Tady kraluje postava majora Fostera, kterej po drsňáckou slupkou tvrdý discipliny dokázal vždy ve správný čas, těm správným lidem říct fantastický slova a celej film tak během několika sekund změnil v nesmírně silnou protiválečnou retoriku. Postava Terence Hilla toho v průběhu filmu zase až tak přílši nenamluví, ale rovněž se jedná o mistrovsky napsanou postavu, hlavně v závěru. Na první pohled herecky hodně odlišný mezinárodní obsazení filmu, tady předvedlo mistrovský výkony. To, že film ani na chvíli neťape na místě je především jejich zásluha. I když o tom teď přemýšlím, tak bych asi měl zmínti i režiséra, protože dát takovouhle hereckou bandičku do kupy a vytěžit z ní maximum je hodně dobrá práce a spousty scén bylo natočeno dokázal natočit s mimořádným citem pro emočno a napětí. Hold komu čest, tomu čest. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem měl pocit, že se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli budou točit válečný drama, nebo nějakou lehce dobrodružnou komedii, tak nakonec natočili od každýho trochu. Je to takovej zvláštní mix, kdy jsem se třeba bavil u těch nevážnejch okamžiků, když Terrence Hill nasadí ten svůj typickej šibalskej výraz a teď na lodi ukořistí lahve s kořalkou, nebo když balí Catherine Deneuve, dělá různý podvůdky, atd... Pak jsou tam zase vážný chvíle a některý scény jsou opravdu silný, ale ta kombinace prostě moc nefunguje. Jinak Terrence Hilla mám sice rád, ale v těch vážnějších pasážích mi nějak neseděl. A ta jeho finální proměna mi přišla dost neuvěřitelná. Naopak Gene Hackman je bez výhrad. Ten je skvělej. 60% ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Terence Hill se pokusil v roce 1977 prosadit v anglosaských zemích. Natočil jednu komedii a pak tenhle válečný film, na hony vzdálený veškeré jeho tvorbě. Je to pomalý, trošku depresivní film o skupině legionářů po konci 1. světové války, která se v Maroku vydává chránit jedny vykopávky před arabskými kmeny; takový trošku obrácený Lawrence z Arábie. Přes pomalost je to výborný film, který táhnou především postavy. Zaslepený archeolog, kterému jsou přednější památky než lidské životy. Arabský náčelník, který po právu brání kulturní dědictví své země. A jeho přítel, americký major zdeptaný z umírání svých lidí a znechucený nesmyslnou misí. Fungují tu i mikropříběhy vojáků, stejně jako zdeptaná žena která odmítá lásku bez šance na budoucnost. Hill tu na začátku hraje frajírka, co předvede pár kravin a akrobatických kousků, ale v průběhu filmu se mění na odpovědného a obětavého legionáře. Rozhodně se mezi dalšími skvělými herci (Hackman, Deneuve, von Sydow, Holm) neztratil. Na konci přijde navíc naprosto fantastická (a beznadějná) bitva s krásným dovětkem, která je odměnou pro ty co vydrželi pomalý děj. Silné 4* a mám pocit, že jsem to kdysi dávno viděl. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Dosť som sa na tento film tešil, ale dostal som pieskom do očí...Tak nudný a zbytočný film som už dávno nevidel. Otrasný, ba až priam smiešny scenár, úbohé herecké výkony a galaktická nuda. Keď som mal 9 rokov, tak bol Terence Hill jedným z mojich idolov, ale teraz keď sa nad tým tak zamyslím, nechápem prečo...Asi to bolo tým vekom...To jeho hopsanie, škľabenie sa a pozérske hrdinstvo ma privádzalo do takej zúrivosti, že som to chcel vypnúť už po 20-tich minútach...K tomu pripočítajme diletantsky napísané dialógy, veľmi nedôveryhodne vykreslené charaktery a nelogicky konajúce postavy a výsledkom je jednoducho scenáristický prepadák...Podrobnejšie sa k tomuto snímku vyjadrovať nemienim, bola by to totiž strata času. Van Dammeov Legionár je oproti tomuto vrcholné umelecké dielo..:-)..P.S. : Jedinú hviezdičku dávam za Genea Hackmana... ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco dost jiného, něco o dost lehčího, abych tak řekl. Toto byl překvapivě inteligentní film se zajímavými postavami, které je radost sledovat. Terence Hill zde vystřihl výborný výkon a po pár minutách jsem zapomněl, že ho znám vlastně jen z těch jeho divokých komedií. Jen ten konec jsem mu tak úplně nesežral. Gene Hackman by měl jít vyučovat herectví, je to ten typ, co řekne vše jen pohledem. Přemýšlel jsem nad pětibodovým hodnocením, ale asi rozhodla délka filmu,mohl být delší na takové téma, a pak ten již zmiňovaný konec, byl takový dobový, až divadelní a nějak mi tam nezapadl. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Pochoduj nebo zemři si vybral Quentin Tarantino na svůj první Quentin Tarantino Film Festival v Austinu (Texas, USA) v roce 1996. (Snorlax)
  • Oficiálním heslem legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. (sator)
  • „Pochoduj nebo zemři,“ byla rovněž oblíbená hláška československého generála Josefa Šnajdárka a název jeho knihy. (Mashe)

Reklama

Reklama