Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 075)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekaně nakonec slušná mysteriózní a thrillerovská podívaná. Mám rád filmy o uzavřené komunitě lidí, kteří se obávají vedlejšího světa, kdo tam je, co tam je, co chce ??!! Slušná režie a parádní herecký ansámbl zážitek jen umocňuje, ale konec skončí podobně jako seriál Ztraceni se spoustou nezodpovězených otázek, což mě naštvalo, tudiž srážím jednu hvězdu. 70% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Open your eyes, open your mind... přesně tak, a osobně dodávám provařené open your heart. Jen s očima široce nezavřenýma uvidíte podzimní krásu kraje, kde se zastavil čas, jen s myslí odklopenou si budete vědomi nástrah, které na lidi klade strach i jeho pravý opak, jímž není odvaha, ale náplň otevřeného srdce - láska. Shyamalan s láskou nečaruje se znuděností vesnické vědmy, na půl ucha naslouchající Andule, která nechce Pepíka, ale chce Honzu, který chce Máňu, ani s "all you needs is love" tvořitele romantických filmů, ale zachází s ní komplexněji než jakýkoli jiný současný filmař, kterého znám. A jako málokdo jiný umí dát tvář nočním běsům našeho dětství, ukázat zvířecí sílu nevinnosti a všespalující moc citu. Že to není horor? No, neřekla bych. Skutečná tvář lidských emocí je nejstrašlivější věc, jakou znám. Že to není horor v konvenčním smyslu? Opravdu byste vy všichni, kteří tvrdíte, že jste nepocítili ani záchvěv strachu, necítili srdce až někde v krku, kdybyste vyšli z kina do listopadové tmy a procházeli kolem krvavých bobulí a nevyzpytatelných trnů dřínu a neměli v náhle živé paměti bubáky, o kterých jste si mysleli, že byli poraženi a zapomenuti už před dávnými lety? Chlápek z Indie dokazuje, že poraženo a zapomenuto není nic, dokud je lidstvo lidstvem s pamětí na vlastní dětství, kdy kreslilo do map hic sun leones. V lesích lidské duše a v houštinách lidských citů se skrývají daleko děsivější věci než lvi a ten pán s iniciálami MNS to ví a nebojí se to použít. Šokující pointy? Zapomeňte na ně. Teprve s jejich znalostí se Shyamalanovy filmy stávají z výborných mimořádnými. Možná v případě Vesnice nastolují až příliš otázek a problémů, díky kterým zatím nedávám maximální hodnocení, ale není to náhodou jeden z rysů skutečně dobrého filmu? Tak zatím čtyři a půl, pane Shyamalane. Než zase vkročím do lesů a zjistím... "it's real, it's real..." ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan je mistr point..díky kterým jsou jeho filmy zajímavé.. ale proboha, co ta nálepka horor? to že se tam občas mihne červený plášť s přezdívkou "Ti co se o nich nemluví" se mám jako začít bát??.. Vesnice rozhodně není špatný film, i když první polovina filmu o tom nenasvědčuje.. proto děkuji za druhou část, přesvědčivý výkon Bryce Dallas Howard, výtečnou hudbu a zdařilou pointu :-) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdysi se panu režisérovi podařilo uvařit pěkně kvalitní silnou kávu. Kdysi! Od té doby ale zalévá stále tentýž lógr, takže výsledek už není ani o kafi ani o čisté H2O. Jo, kamera, hudba, OK, ale je to stejné jako navlíknout do modelu haute couture někoho neforemného a nudného a čekat, že z něj bude oslnivá bytost. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po Šiestom zmysle, Vyvolenom a Znameniach je Osada doteraz Shyamalanovym najvýraznejším vykročením novým smerom (i keď určité náznaky bolo možno badať už predtým), pretože jeho najznámejší trademark - "šokujúca záverečná pointa" tu po prvýkrát nie je konečným výsledkom priebehu predchádzajúceho deja, ale "iba" prostriedkom (čo môže valnú väčšinu divákov sklamať a vyvolať aj pochybnosti o reálnosti jej uskutočnenia...). Prostriedkom metaforickým, slúžiaci režisérovi príbehom vyjadriť tú "druhú, hlbšiu a skutočnú" pointu resp. myšlienku filmu - skúmanie ľudských vlastností, citov a morálnej čistoty vedúcej miestami až ku kritike spoločnosti. Vo výsledku je film jedným veľkým zrkadlom - "oknom do duše" nastaveným, nám ľudom. Tento motív prechádza takmer celým filmom (napr. výtvarné riešenie všadeprítomného lesa sa postupne mení v závislosti na vnútornom stave hlavných postáv a hlavne režisérovo cameo svojím nasnímaním celú symboliku zrkadlenia iba posilňuje a prehlbuje). Pozornosť sa tentokrát sústreďuje na analýzu najsilnejšieho z ľudských citov - LÁSKU, ktorá je zároveň aj motorom všetkých udalostí. A práve Láska dodáva nielen záverečnej scéne silný katarzný moment, ale zároveň robí Osadu doteraz najdojímavejším Shyamalanovým filmom. P.S: Ak si chcete tento film čo najlepšie užiť, ignorujte trailer snažiaci sa Vás presvedčiť, že ide o ďalšiu typickú Shyamalanovku. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (30)

  • Ve filmu je zmíněno, že přibližně po půl dne cesty od vesnice se nachází stezka, která vede k plotu. Půl dne cesty pěšky odpovídá přibližně 50–60 kilometrům, které Ivy Walker (Bryce Dallas Howard) zdolává s pauzami kvůli dešti a spánku přibližně den a půl. Zcela logicky se tedy vesnice musí nacházet přibližně uprostřed takového pozemku, aby izolace byla ze všech stran stejná. Celá rezervace by tudíž měla mít minimálně 7580 km², což odpovídá 1/10 rozloze ČR. Kdyby tedy Edward Walker (William Hurt) měl v plánu takto izolované místo vybudovat, stálo by jej to i s cenami pozemků v přepočtu nejméně 200 miliard korun, nepočítaje minimálně 20 strážních věží (které jsou podle strážného rozmístěné po 16 km) a dalších náklady. Se všemi fakty režisér M. Night Shyamalan evidentně počítal, protože z novinového článku lze zjistit, že Edward Walker byl (dolarový) miliardář. (LucasAbelle)
  • Původní název filmu byl „The Woods“, ale práva na něj už vlastnilo jiné studio. (imro)
  • Joaquin Phoenix (Lucius Hunt) během přípravy na život ve stylu 19. století vytvořil pro Bryce Dallas Howard dřevěnou vycházkovou hůl. Na rukojeť vyryl jméno hereččiny postavy - Ivy. (Morien)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama