Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Javert 

všechny recenze uživatele

Ač film postrádá typicky "thompsonovského" ducha, který naopak nechybí ve Fear and Loathing, není pouhým laciným pokusem o zfilmování dle mého nejlepší spisovatelovy knížky. To hlavní, tedy Karibik, hektolitry rumu a krásná Chenault, přítomno jest. A i Depp, ač v porovnání s jeho jinými rolemi nezvykle uťáplý, podává solidní představu o tom, jak romanticky dobrodružná mohla taková karibská novinařina být. Projekce no.2: Atmosféra přetrvává, nicméně celkový dojem mdlý -> 3*. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Obsahově nekomplexní film,o jednom ´´neznámém´´ pisálkovi.Rumový Deník je zábavný od první do poslední minuty,jeho největším problémem zůstává režisér,který trestuhodně nevyužil dokonalé herecké obsazení a námět do Rumu lehce namočil,ale pro diváka jej vůbec nevyždímal a když máte ve filmu takové eso,jako je Johny Depp,musíte sakra vyždímat do sucha :) Těžko říct co by se stalo,kdyby se tenhle film dostal do rukou někoho jako je Tom tykwer,nebo Uli Edel.To by sme měli možná jeden z nejkultovnějších filmů,na druhou stranu si ovšem musíte uvědomit,že film je podle pamětí a skutečných událostí a proto je hloubka příběhu v rámci rovinny a nezasahuje do hloubky či extrému,jelikož už by si události vymýšlela.Robinson nám ze začátku servíruje film typově podobný Falcovi, ( myslím tím artový styl,plný skvělých dialogů,o známe osobnosti ) vy se pomalinku seznamujete s dějem,ovšem když se něco málo dozvíte,dostanete rumový trip ve stylu Strachu a Hnusu v Las Vegas.Film má sice 110 minut,ale z se 90 minut bavíte chlastáním Johnyho Deppa a neskutečnými výstupy Giovanniho Ribisiho,který si jasně svým výkonem řekl o nominaci na Oscara za vedlejší herecký part.Deppovi skvěle sekunduje komický Michael Rispoli.Škoda že se divák málo dozví o nekalých aktivitách Aarona Eckaharta ( kterého prostě nemám rád ) a schilém korupčním prostředí kolem něj,toho se film bojí a když občas zajede do vod neklého byznysu,okamžitě je opět nějaká eskapáda ožralého Deppa,který by si měl dát pozor,protože 50% jeho výstupů byl regulerní Jack Sparrow, ( co taky chcete...karibik...rum....holky... ) Celé je to zábavné a Depp je prostě nejlepší here planety a jeho neocejchování zlatou soškou je stále největší WTF v dějinách lidstva,ale film mohl být více zaměřený na boj reportéra proti zkorumpovaným obchodníkům.Mít to v ruce Uli Edel,možná bysme slintali všichni blahem.Jako neskutečný sladký bombónek navrch je neuvěřitelně sexy Amber Heard,která i hraje čéče.V káždém případě něco kolem 7miset shlédnutí je v celku směšné a Rumovému Deníku by slušela krásná červená s cejchem 75%,protože v roce 2011/2012 chcete-li,je tím nejlepším filmem který jsem viděl a jedním z nejlepších který vyšel.Mám rád biografické filmy a i přesto,že mohl být film odvážnější,Depp a parta kolem něj nehorázně baví a při scéně v autě bez předního sedadla,jsem po dlouhé době smíchem zase chrochtal a v plném kině,jsem měl jediný odvahu se smát černému humoru o negrech a chudobě,což slušná část diváků neměla.Já si narážek užil mraky a že někteří je nevidí,či jim nepřijdou vtipné,je už jemom jejich smůla :) 80% ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Johnnyho a druhá za exotické prostředí Portorika. Jinak je to k uzoufání nudné, takhle jsem u filmu už dlouho nezívala. Nebudu to ale Deppovi zazlívat, pravda je, že je stále stejně dobrý herec a ten kdo tvrdí opak jen kvůli dvoum ne úplně špičkovým filmům, tak musí být asi ztělesněním dokonalosti, jinak to nevidím:-) Johnny je herec a zrovna tak člověk, který dělá chyby.A Rum Diary je jednou z nich. Párkrát se možná zasmějete, ale jako celek je to takové nemastné neslané nic, ve kterém se pořádně nic neděje, jen se chlastá a vedou unylé konverzace. Škoda šíleně nevyužitého potenciálu... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Snažím se vyhýbat alkoholu..........když to jde........... Záběr ve 20 minutě je - prostě rumový. Jedná se o povedenou scénu z bowlingu. CITÁT - Jak může někdo vychlastat 90 minilahviček alkoholu denně ?........... Postava šéfa novin se jménem Lotterman je zajímavá a ne nepodobná šéfovi jiných novin a to Daily Planet. Kemp pak tak trochu svým jménem připomene Kenta. Jo a nebojte bude i Lois. Ale zpět k Lattermanovi. Je vtipný ani netuší jak, pravdomluvný, někdy až moc a snaží se zachránit noviny - no, tak to prostě je. Ve filmu zazní jedna krutá a velice pravdivá věta - CITUJI - Půda (pozemky), ti kdo ji mají, mají Boha. A Bůh jsou peníze........... Černá je hodně tmavý odstín bílé. Zpět k příběhu. Hlavní postava Kemp (Johnny Depp) je alkoholik, přesto dostává práci a hotel. Jenže díky alkoholu je z hotelu vyhozen ( z práce ne) a přestěhuje se. Ke dvoum alkoholikům. Co jiného si může přát ? Vlastně pardon, on chce přestat. CITÁT - Nic pro společenského pijáka......... Situace se začíná komplikovat, když Kemp začíná vidět nejen problematiku lidí v Puerto Ricu, ale když začíná vidět dvakrát. Zatím co byl přesvědčen, že s novou prací přestane pít, opak se stává pravdou. CITÁT - Ten popelník i solničku vidím dvakrát........... Situace se vyhrotí ještě víc, když Kemp prohlásí, že už se nikdy nedotkne alkoholu. CITÁT - Dáš si pivo ?......... Jako mávnutím kouzelného proutku začne bez alkoholu jít do prdele všechno. Zatím co si jako alkoholik užíval práci, měl peníze, dokonce i lásku si našel (ne alkohol, ale tu Lois), tak teď se to vše hroutí. V šedesáté minutě však přijde jedna moc a moc vtipná scéna. Jízda v dvojsedu ve Fiátku městem je určitě tou nejlepší scénou. Johnny Depp opět pokořuje Karibik. A tady začíná ten rozpor. Krásná žena, snoubenka jednoho milionáře se z nějakého divného způsobu zamiluje do obyčejného novináře alkoholika. Alkoholik má práci, peníze, lásku a kurva já chci být alkoholik, měl bych se líp než teď. CITÁT - Od všeho znaj cenu, ale ne hodnotu....... Tyhle rozpory nějak nemůžu spolknout. Asi se stanu alkoholikem a seženu si práci v Karibiku. Je to vlastně ráj alkoholiků. CITÁT - .....a ještě došel RUM........ Konec příběhu mě rozesmál. Aneb jak se z jedné noci bez alkoholu stal z novináře zdatný mořeplavec. Film je věnován památce Hunter S. Thompsona (1937 - 2005), novináři a spisovateli, který napsal stejnojmennou knihu, podle které je natočen tento film, a který zemřel sebevraždou, údajně ze zoufalství z bolestných a chronických onemocnění. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Marně si vzpomínám, kdy mě film s Johnny Deppem tak moc nebavil. Rumový deník by se alternativně mohl jmenovat i Pařba v Karibiku, protože víc než film připomíná spíše video z Deppovy dovolené. Pozitivním aspektem filmu je kromě standardně hrajícího Deppa i Amber Heard, které role svůdné krásky prostě bude slušet za každých okolností. Škoda jen, že film je opravdu o ničem. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Díky tomuto snímku se Johnny Depp seznámil s herečkou Amber Head, kvůli které opustil svou dlouholetou partnerku Vanessu Paradise a ukončil tak jejich čtrnáctiletý vztah. Johnny s Amber poté začali zvažovat svatbu. (skinny)
  • Díky filmovému střihu je možné během podepisování kontraktu o mlčenlivosti Paula Kempa (Johny Depp) se Sandersonem (Aaron Eckhart) zaznamenat mizejicí cigaretu, kterou si Paul zprvu zapálí, aby mu v následujícím kamerovém záběru úplně zmizela. (Conspi)

Reklama

Reklama