Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nikde se tu nepíše to nejdůležitější. Předlohu napsal Hunter S. Thompson, kterej měl na triku Strach a hnus v Las Vegas. Ano, ten Strach a hnus v Las Vegas, kterej se odehrával asi 10 let po tomhle a v jehož filmový verzi hrál taky Johny Depp. Jenže Depp je teď o 15 let starší a ne o 10 let mladší jak by měl. Takže skoro padesátiletej chlap hraje novinářskýho bažanta v Portoriku - wtf 1. WTF 2 s velkými písmeny je ale žánrová rozkolísanost tohohle filmu. V jedný chvíli pozorujete žhavou romantickou scénu, pak se tam najednou vyjeví vtipy jak z Četníků ze Saint Tropez - ale nefalšovaný, po chvíli CGI meskalinová halucinace. Tento film je klišovitý v jednotlivostech a chaotický jako celek což je přesně ta blbá kombinace k nekoukání. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Oproti knize je to mnohem míň cynické a zároveň mnohem pichlavější, opojné rumové selánky jsou tu nahrazeny celkem výrazným politickým tématem a jeden se až nestíhá divit, jak nezvykle aktuální může být příběh z šedesátých let. Když mi bylo zhruba dvacet, přečetl jsem Rumový deník za jeden večer s lahví šampusu u postele a byla to neuvěřitelná zábava. S filmovou podobou bych to už asi neudělal, ale zábava je to taky. Johnny Depp pokračuje v oživování (tenotkrát i jako producent) díla Huntera S. Thompsona, takže respekt. A hraje taky hodně dobře. Nejen on. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Obsahově nekomplexní film,o jednom ´´neznámém´´ pisálkovi.Rumový Deník je zábavný od první do poslední minuty,jeho největším problémem zůstává režisér,který trestuhodně nevyužil dokonalé herecké obsazení a námět do Rumu lehce namočil,ale pro diváka jej vůbec nevyždímal a když máte ve filmu takové eso,jako je Johny Depp,musíte sakra vyždímat do sucha :) Těžko říct co by se stalo,kdyby se tenhle film dostal do rukou někoho jako je Tom tykwer,nebo Uli Edel.To by sme měli možná jeden z nejkultovnějších filmů,na druhou stranu si ovšem musíte uvědomit,že film je podle pamětí a skutečných událostí a proto je hloubka příběhu v rámci rovinny a nezasahuje do hloubky či extrému,jelikož už by si události vymýšlela.Robinson nám ze začátku servíruje film typově podobný Falcovi, ( myslím tím artový styl,plný skvělých dialogů,o známe osobnosti ) vy se pomalinku seznamujete s dějem,ovšem když se něco málo dozvíte,dostanete rumový trip ve stylu Strachu a Hnusu v Las Vegas.Film má sice 110 minut,ale z se 90 minut bavíte chlastáním Johnyho Deppa a neskutečnými výstupy Giovanniho Ribisiho,který si jasně svým výkonem řekl o nominaci na Oscara za vedlejší herecký part.Deppovi skvěle sekunduje komický Michael Rispoli.Škoda že se divák málo dozví o nekalých aktivitách Aarona Eckaharta ( kterého prostě nemám rád ) a schilém korupčním prostředí kolem něj,toho se film bojí a když občas zajede do vod neklého byznysu,okamžitě je opět nějaká eskapáda ožralého Deppa,který by si měl dát pozor,protože 50% jeho výstupů byl regulerní Jack Sparrow, ( co taky chcete...karibik...rum....holky... ) Celé je to zábavné a Depp je prostě nejlepší here planety a jeho neocejchování zlatou soškou je stále největší WTF v dějinách lidstva,ale film mohl být více zaměřený na boj reportéra proti zkorumpovaným obchodníkům.Mít to v ruce Uli Edel,možná bysme slintali všichni blahem.Jako neskutečný sladký bombónek navrch je neuvěřitelně sexy Amber Heard,která i hraje čéče.V káždém případě něco kolem 7miset shlédnutí je v celku směšné a Rumovému Deníku by slušela krásná červená s cejchem 75%,protože v roce 2011/2012 chcete-li,je tím nejlepším filmem který jsem viděl a jedním z nejlepších který vyšel.Mám rád biografické filmy a i přesto,že mohl být film odvážnější,Depp a parta kolem něj nehorázně baví a při scéně v autě bez předního sedadla,jsem po dlouhé době smíchem zase chrochtal a v plném kině,jsem měl jediný odvahu se smát černému humoru o negrech a chudobě,což slušná část diváků neměla.Já si narážek užil mraky a že někteří je nevidí,či jim nepřijdou vtipné,je už jemom jejich smůla :) 80% ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Taková polokomedie, ze které ta nasáklost rumem skutečně srší. Velká pochvala patří filmovým architektům, kteří vybrali skutečně dokonalé lokace, další pochvala kostymérům, kteří se postarali o dokonalé a stylové retro. Ústřední duo se tak mile posouvá dějem a když už čekáte, že přijde vyvrcholení, přijdou titulky. Nicméně není to jedno? ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, no J.Depp v mích očích už jen jako pirát, ty jeho ksichty na mne platí tam, tady bohužel ne... a už vůbec nemluvím o jiných rolích, jako třeba tourista. A co se rumového deníku týče, jedna "velká" biografie o ničem. Kemp co by nadějný spisovatel a novinář (samozřejmě o tom ještě neví) přichází někde do Karibiku. Následně potka svou osudovou lásku (upřímně? absolutně nechápu její roli tady) a nakonec chce konečně udělat ve svém životě něco správně. Ono to zni jako klišé, ono to je klišé (poklona), ale jako celek to absolutně nefunguje. 110 roztahaných min, kde se kromě rumu, děvek a par Johnnyho ksichtú opravdu nic neděje, bohužel. 3/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Film je věnován památce spisovatele Huntera S. Thompsona, který žil v letech 1937-2005. (MeanWhile)
  • Původní knihu napsal Hunter S. Thompson, s nímž se v jeho pozdějších letech přátelil Johnny Depp, který ztvárnil ve filmu hlavní postavu. Při přípravě na roli v jiném filmu dle Thompsonovy předlohy Strach a hnus v Las Vegas (1998) byl Depp u něj doma a náhodou nalezl jím zapomenutý rukopis „Rumový deník“, který si nadšeně přečetl a přesvědčil Thompsona k vydání. (Nin)

Reklama

Reklama