Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mikrokosmos říznutý Twin Peaks - po maďarsku! Děda sedící na lavičce před domem nezadržitelně škytá, opilý mladík chrápe na povoze, milá stará dáma sbírá v údolí lilie, ženy šijí v krejčovství, muži hrají v hospodě kuželky, včelař otáčí med, kombajnista žne pšenici, která bude ve mlýně přeměněna na mouku a pak, v babiččině kuchyni na knedlíky a v průběhu toho všeho policajt vyšetřuje vraždu ... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

giblma 

všechny recenze uživatele

Pálfiho režíjní debut byl inspirován novinovým článkem, informujícím o sérii vražd na maďarském venkově. Kdo by ale čekal detektivní příběh, bude zklamán - film má mnohem blíže k přírodovědnému dokumentu. V observačním modu natočené nezúčastněné pozorování života v ospalé maďarské vísce, každonenní úkony jednotlivých obyvatel a časté průstřihy na svět zvířecí říše, kde je smrt brána jako přirozená samozřejmost koloběhu života, kdyby tedy nebyla v pár případech jaksi předčasná. Kamera je okatě estetizovaná, často rámuje ve velkých detailech a jejím prostřednictvím si Pálfi dovolí hned několik střihových metaforických žertů, podtrhujících celkové absurdní vyznění snímku. Škoda jen přílišné doslovnosti v závěrečné písni. Škyt. ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

"Škyt! Škyt! Škyt!" Tohle byl oříšek. Nelze zapřít krásná kamera, zajímavé scénky (umírající kočka, švenk z žabí perpektivy, matrixovská akce se stíhačkou, atd, atd....), jenže všechny tyhle lahůdky ubíjí naprostá absence děje, člověk tak dlouho čeká, až se začne něco dít, až je konec. A že se načeká. Každopádně škytající dědula nemá chybu... a jinak je to vcelku snesitelná procházka maďarskou vesnicí s nějakým tím lehce hororovým prvkem. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Zajímavé.. Velmi těžko stravitelné, ale zajímavé... Lidský Microcosmos jedné zapadlé maďarské vesničky, kde to chlapi s ženskýma nemají vůbec jednoduché a kde se rozhodně nevyplácí naštvat manželku. Účelný příběh, kvalitní kamera i nápaditost, ale musím se přiznat, že styl vyprávění je sice neuvěřitelně poutavý, ale udržet při tomto tempu pozornost (která je nezbytná!) je přímo nadlidský úkol.. A to film sráží bohužel do kolen (jinak bych dal ****). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Surrealistická černá komedie? Dějem je to lynchovský pohled pod povrch vesnice, ve které se zdánlivě nic neděje. Formálně je to ujetý experiment. Kamera se slabostí pro detaily všeho druhu občas připomíná Mikrokosmos rozšířený o ostatní živočišné druhy i rostliny. Realizace řady záběrů musela být dost obtížná, jinde pomohla počítačová animace. To doplňuje vynikající práce zvukařů, která ve filmu bez hudby a dialogů nepřipustí ani okamžik ticha. Ale být takových filmů víc, asi by mě to nadšení rychle přešlo. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zčásti je škoda, že György Pálfi neměl pro svůj bizarně laděný debut k dispozici konzistentější scénář, takhle je to v podstatě jen výjev běžného života na vesnici a'la Vesnička či Poštovský panáček (hlavně Menzelovi je toto pojetí podobné), okořeněný černějším zvratem. Nicméně film je ale velice sympatickým experimentem s vyprávěním příběhu beze slov, což nemá, pokud mě paměť neklame, ve filmové historii obdoby (v němých filmech dialogy byly také, ale v podobě mezititulků). Nevím ale, jestli je to jen můj dojem, ale právě němá stylizace jako by měla spolupodíl na zmíněné rozkouskovanosti. Nicméně, a to jsem původně nepředpokládal, je Škyt vedle pohledu na středoevropský venkov také parádní komedií, zásluhou pozoruhodných postaviček, jako je například symbol filmu - škytající stařík, navíc závěrečná svatební hostina vytahuje na světlo písničku, kterou každý cynický romantik, jakmile ji uslyší, prohlásí za svoji hymnu. I přes ne úplnou spokojenost se ale jedná o výbornou pozvánku na další Pálfiho počiny a nadto je zde asi nejvýraznější testování filmové techniky od dob francouzské nové vlny. 70% ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama