Reklama

Reklama

Muž na radnici

(seriál)
Československo, 1976, 11 h 30 min (Minutáž: 54–72 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Zdeněk Buchvaldek, Jan Hartl, Jiřina Bohdalová, Milena Steinmasslová, Martin Růžek, Míla Myslíková, Josef Bláha, Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička (více)
(další profese)

Epizody(11)

František Bavor je aktivním poslancem a funkcionářem Městského národního výboru ve Starém Kunštátu. Je to obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. Jeho rodinu postihne tragédie – při dopravní nehodě ztratí manželku a matku svých dětí. Tím víc se pak věnuje své práci. Má v plánu zmodernizovat a přestavět město. V jednotlivých příbězích sledujeme i jeho soukromý život, problémy se synem Přemyslem a dcerou Bohunkou. Poznáváme i práci členů občanských výborů, poslanců a funkcionářů národních výborů, kteří se starají o rozvoj města. (TV JOJ)

(více)

Recenze (138)

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je zajímavý po všech stránkách, moc mě pobavil v této době po 35 letech. Pan Dietl měl čich na lidské povahy. Jednotné vedení , stranická kázeň atd . Moc mi to připomíná dnešní politickou scénu . Korupce , nezodpovědnost, lékaři zapomenou špachtli v těle pacientky a zodpovědnost hodí na sestřičku. Starostové kradou , policajti taky . Hlavica šoustal s mladou děvenkou, Paroubek a Topolánek šoustali své spolupracovnice není to úsměvné, po35 letech se dějiny opakují. A že jsou Češi svině to vím už od mládí , za okupace mému otci Němci sťali hlavu 20,12,1944 kdo ho udal Čech. Je mi z nás všech skoro na zvracení . Přeji Vám pěkné zítřky a do důchodu půjdete až Vám bude 70 jako je mi dnes . Zdraví Vás nervozní deda Honza ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Žádný díl nečekal v řadě nahrávek na mém videu na přehrání dlouho. Tenhle seriál prostě odsejpá: prohrál dneska schůzi? Nevadí, jde se poradit za politickým guru a příště vyhraje. Nejvíce jsem cenil výstavbu zápletek: v jednom dílu klidně tři čtyři zlomové body, kdy průšvih v sobě současně skrývá zárodek budoucí naděje a naopak. Zcela osobitým žánrem pak je poslední triumfální díl, jenž nemá myslím obdoby v TV a filmové tvorbě (snad s výjimkou některých scén z Bláznivé střely). Například role p. Šimánka, který chodí asi 15 min. ve druhém plánu, pak splní historickou úlohu tím, že si s otevřenou pusou poslechne improvizovaný proslov hlavního hrdiny. Až dosud jsem za vrchol normalizačního seriálu považoval Inženýrskou odyseu. Teď váhám, jestli M. na r. není přeci jen silnější příběh. Škoda těch drobných nedotažeností ve zvláštních efektech. Třeba p. Němec coby architekt s hlavou v oblacích něco pořád plánuje, stavaři se děsí, že projekt je děsná avantgarda, že "tam neni jedinej pravej úhel" - a potom tam stojí pár paneláků. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Třicet případů Majora Zemana se dnes považuje za první českou moderní detektivku. Diváky to ve své době bavilo a ukázalo se, že to baví i diváky současné. Oproti tomu například seriál Okres na severu je čistá propaganda o životě tajemníků a kdyby se vysílal dnes, nikoho by to nezajímalo. Oproti Okresu na severu Muž na radnici dobové diváky zajímal, ale koukám na současné hodnocení a je mi jasné, proč ho dnes žádná televize znovu nevysílá. ()

KIT.HL odpad!

všechny recenze uživatele

Některé Ty komentáře tady....no nevím, jestli hodnotíte herce, hraní, prostředí.....???Celkově sračka sraček....Podstata je naprosto mimo normální realitu...dnešní .Žilo se ve sračkách, točilo se o sračkách....většina to věděla a změnit to nešlo....dnes je to zase o sračkách , všechny ty nekonečné slátaniny...ale dnes na to nemusíte hledět....a můžete to otevřeně přiznat....tehdy jste si ani tohle nemohli dovolit....a na to nezapomeňte....A ty keci, že dnes je to to samé ??Jděte se vycpat.. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Bože, to je tak stupidně naivní seriál, až je z toho dramatu komedie. Bavor, socialisticky správně uvědomělý muž, který neustále podivně vzdychá, trpí, ksichtí se až hamba a při tom zvládne (prakticky proti všem obyvatelům města) přestavět starý, po staletí vznikající Kunštát na ikonu socialistické společnosti poseté nádherně šedými paneláky! Aneb proč žít v krásném rodinném domě, když můžu mít panelák? No jak se tomu ti lidi jenom mohli bránit??? :D Teď vážně, osudy Františka Bavora byly úletem už v tom roce 1976, protože podle toho, co vím od rodičů, věřili příběhům Bavora a všem těm postavám snad jen stoprocentně zarytí komunisté a zbytek národa se večer co večer řehtal u televize. Takže jednu hvězdičku za tu skvělou (nechtěnou) satyru. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (34)

  • Seriál byl předmětem jednoho soutěžního kola vědomostního pořadu Deset stupňů ke zlaté (od r. 1975), šlo o téma týkající se televizní tvorby. Do vysílání byly v tomto případě přizváni i představitelé některých rolí, například Věra Bublíková. (Robbi)
  • Seriál se původně měl jmenovat Starosta, poté padl název První muž na radnici. Ani ten se ale nakonec neuchytil. S nápadem, aby nesl název Muž na radnici, údajně přišel herec Zdeněk Buchvaldek, který ztvárnil hlavní postavu předsedy Národního výboru v Kunštátě, Františka Bavora. (GASTON73)
  • Po rozhovoru Františka Bavora (Zdeněk Buchvaldek) s bývalým mistrem Adamem (Karel Koloušek) vchází k Bavorovi sekretářka Martina (Michaela Mišková) a říká mu, že se nebude nejspíš konat schůze, protože v televizi vysílají MS v hokeji. Když však Bavor sedí doma s dcerou Bohunkou (Milena Steinmasslová) a architektem Mikolášem (František Němec), hlasatel dr. Luděk Brábník v televizi říká, že v brance je Radvanovský, jenž nahradil Holečka – z toho je jasné, že jde o ligový zápas Sparty, což ostatně dokládají i hráči v ligových dresech. Posléze i zmíní Oldřicha Machače a brněnský tým ZKL. (Robbi)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama