Reklama

Reklama

KAM AŽ SAHAJÍ HRANICE LIDSKOSTI... - Charlie Smith (Jack Nicholson) se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů - tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film z roku 1982, kde oba herci Jack NICHOLSON a Harvey KEITEL jsou ještě poměrně mladí, ale již osobnosti. Je zajímavé, kolik námětů se dá zpracovat o nelegálním přistěhovalectví. Je to zřejmě problém nejen USA ale už i Evropy. Rozdíl je jen v tom, že zatím co ještě před 30 lety bylo uprchlictví z politických důvodů, dnes je to převážně z ekonomických důvodů. A jak je ve filmu vidět, korupce kvete všude a hyeny mezi pohraničníky se najdou všude. Velmi podobný tomuto filmu je film z r.1980 "Hraniční čára" v titulní roli s Charlesem BRONSONEM. Tento snímek se mi líbil více. Nepřipomínal tolik novodobý western jako film "Hranice". ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek. Mám rád osamělé typy hrdinů (a zvlášť, když je hraje Nicholson), kteří mají dobrý důvod být v depresi . Moc se mi líbily i exteriéry, které jsou v tomhle filmu přiměřeně ošuntělé a prázdné. Některé scény, např. ty, kde zrovna probíhá party, na mě působily až surrálně. Pěkně je v nich zachyceny absurdita středostavovské společnosti v konfrontaci s absolutní chudobou o kus vedle. V tomto ohledu bylo bezkonkurenční házení jídlem. Ovšem nejvíc jsem se identifikoval se scénou, když se Nicholson (rozuměj jeho postava) probudí a hned se, ještě ospalý, natáhne pro cigáro. To je prostě srdcovka. Škoda, že konec nebyl trochu víc tragický. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Pre zlého muža Hollywoodu Nicholsona dosť atypická rola čestného policajta so zmyslom pre spravodlivosť a ľudskosť. A ešte keď sa jeho postava v niektorých momentoch, keď chce pomáhať malej indiánke, chová ako naivný 'stupidos'. Namiesto toho, aby si urobil poriadok doma s rozhadzovačnou manželkou, ktorá si myslí, že plat policajta/hraničiara je rovnaký ako plat hollywodskej hviezdy. Napriek tomu je Nicholson dobrým ťahúňom filmu, ktorý má fajn zápletku a v závere graduje. Akurát vzťah s manželkou ostal nevyriešený. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tony Richardson nikdy nesklame, Jack Nicholson rovnako tak. No a výsledkom je poctivé drsné oldschool krimi. Sem-tam zaregistrujeme rozpačitejší moment, napríklad vždy, keď sa dostávame na "hranicu" sentimentu. Ale aj tak ide o kvalitný a celistvý žánrový kúsok, kde som Nicholsonovi toho poctivca zožral aj s navijakom, jeho manželku som mu ale nezávidel a kolegov taktiež. Keitel je tu prekvapivo málo, ale jeho postava je dôležitá najmä z toho hľadiska, že uvádza Charlieho do obrazu a neprekvapivo obom patrí aj finále. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prý western současnosti, a já když nad tím přemýšlím, tak těm, kdo to napsal dám docela za pravdu. To prostředí do sebe něco má, a když se k tomu připočte Jack Nicholson, tak je o kvalitní film zaděláno, no ne? Sice zde nehraje záporáka, a psychopata prvního řádu, tady stojí spíše na straně dobra ale i tak mu to kvalitně mele od pusy a rád se na něj kdykoliv v jakémkoli filmu znova podívám. Dle mého filmi možná má až moc nízké hodnocení, drsný sice je, ale kus pravdy na tom všem asi taky bude. Jen mi je jasný, že na tom bude část nepartrná, protože zbytek je Hollywoodskej blaf, který má za účel šokovat diváka a to se mu docela solidně razantním způsobem daří. Jen mě během filmu napadlo že Nicholson mohl spíš hrát toho záporáka, asi by byla větší legrace, na druhou stranu Harvey Keitel se toho všeho zhostil dobře a tak jsem po skončení filmu nemohl být jinak než spokojený, opravduse na to moc příjemně kouká. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Úvodní scénky ze zemětřesení byly natočeny v Guatemale. Dále se natáčelo v amerických městech El Paso a Los Angeles. (Terva)
  • V původním scénáři neměla postava Marii (Elpidia Carrillo) vůbec promluvit. (Terva)
  • O své písni "The Line" prohlásil Bruce Springsteen, že byla inspirována tímto filmem. (Terva)

Reklama

Reklama