Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vysoká modrá zeď působí jako první díl nikdy nerealizovaného seriál, protože scénář rozjel hned několik zápletek a žádná není uspokojivě uzavřena. Děj nahodile skáče od tématu k tématu a vše plyne v poklidném tempu, jak se sluší na romantickou komedii, ale ne už tak na letecké drama. Stěží průměrná režie a mizerné dialogy, pak filmu definitivně zlomily vaz. Pozitiv je jen minimum. Patří k nim herectví Martina Růžka a také dlouho očekávaný přílet slíbených MiG-15. Scéna ve které se na obzoru objeví mrak přibližujících se letadel a za zvuků Kalinky se pomalu zvětšují, se dokonce může pochlubit napětím a atmosférou. Už jenom proto, že čtyřiadvacet špičkových stíhacích letadel do vzduchu dlouho nedostaneme. A kdoví, jestli vůbec někdy. Velice slabé tři hvězdičky. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Vysoká hra patriotů :) . Jako já mám následovaných hodně komunistických filmů, ale tohle je hodně špatné i v rámci tohoto ranku. Martin Růžek jako pořádné padesátkové lampasácké hovádko (nic proti němu, role jako role) a jeho pravá ruka pohádkový mladý politruk (takového kokota těžko pohledat - zlatý Tronda). Uf, hodně tvrdý matroš! Krásná, ale rozporuplná padesátá léta - hláška fatální, totální a naprosto sebevýsměšná. 13%. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

K téhle bezzubé, směšné agitce za statečné piloty v padesátých je škoda cokoli psát, ale přece jenom mě několik věcí zaujalo. Konfliktů se ve fimu řeší několik, ani jeden ale není doveden do konce: Hlavní hrdina-generál, hlavní hrdina-jeho holka, vyšetřování zběhů, likvidování nepřátelských balónů či letadel, podezření ze zrady, osobní linka generála. Celkem tedy šest nebo sedm podzápletek bez pointy naházených na sebe zcela náhodně. Bezpohlavní monology Jiřího Bednáře rozesmívaly publikum od první věty a nepochopil jsem, proč se zrovna tady točilo na 70 mm materiál - leteckých "soubojů" je ve fimu tak 10 minut, a to se v nich prakticky nic neděje. Za mořem točili Bitvu o Midway, tady se řešilo diema nechápajícího politruka, kterému se v letadle dělá šoufl. Bizarní. (Festival 70 mm filmů Krnov 2013) ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

"A 50 g vodky záloha pro nečekaný přípitek." je super hláška. Ovšem pro sledování filmu té vodky potřebujete víc. Dějově to je naprosto chaotické a celé to na mě působilo jako sestřih náhodných scén z nějakého normalizačního TV seriálu. Hloupé, ale ne tak moc, aby to bylo vtipné. Ale Delfín předělaný na imperialistickou stíhačku byl super. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film pod vší úroveň, ale nevím jak a proč, zkouk jsem ho celý. Filmy bez děje přejíždím, nebo prostě vypnu. Je sice pravda, že jsem jej nesledoval moc pozorně, ale sledoval. Takže ta hvězda jen za to, že jsem to viděl celé. Tak, fírnajs, nevím, jestli ji dávám tvůrcům, nebo sobě. Ale asi tvůrcům, ač nevím čím vlastně zaujali. 201110188918/8920 ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Když přilétají sovětské stroje MiG-15 k leteckému útvaru, děje se tak za doprovodu slavné ruské písně „Kalinka“. V roce 1860 ji složil Ivan Petrovič Larionov, jenž byl i autorem textu. Proslavil ji vojenský soubor Alexandrovci, takže byla nakonec mylně považována za lidovou píseň. (Robbi)
  • Letoun, který používají vojáci z povolání k přesunu (imatrikulace D-05), je dvoumotorový Iljušin IL-12, jehož výroba probíhala v letech 1946–1949. Do Československa putovalo deset strojů, ovšem výhradně pro civilní dopravu. Armáda používala jen velmi krátce 2 letadla k tažení cvičných kluzáků. (Robbi)

Reklama

Reklama